Het leed dat bellenblaas heet

call-bladder-3640000_1920.jpgAls ik inmiddels ergens een hekel aan heb, dan is het aan bellenblaas. De kinderen krijgen het regelmatig cadeau, want het is leuk als traktatie of uitdeelcadeautje. Maar ik vind het verschrikkelijk. En waarom? Om de vlekken die bellenblaas achterlaat op kleding en er nooit meer uit gaat.

Vraag je je af hoe die kleine grijze, bruine of blauwe vlekken ineens in de kleding van je kind komen? Grote kans dat je kind met  bellenblaas heeft gespeeld! Bellenblaas geeft namelijk vervelende verkleuringen in (lichte) kleding. En helaas, je ziet de vlekken pas als de kleding gewassen is.

Een belangrijk bestanddeel van bellenblaas is glycerine. Glycerine geeft een chemische reactie met de zeep in je wasmiddel, en daar ontstaan die vreemde grijze, blauwe of bruine vlekken door. En die vlekken, die krijg je er dus niet uit. Je kunt het vaker wassen, heter wassen en lang laten weken in verschillende sopjes zoals Vanish, maar niks helpt. Soms worden de vlekken wel iets minder, maar helemaal weg gaan ze niet. Ik heb al een paar keer kleding kunnen weggooien hierom. Zo zonde, zeker wanneer het om dure merkkleding gaat. Maar ook wanneer het om een favoriet kledingstuk gaat.

bubbles-3479366_1920Er is maar een ding tegen te doen en dat is voorkomen. Zo laat ik de meiden eigenlijk alleen met bellenblaas spelen wanneer het zomer is en lekker warm buiten. Bijvoorbeeld wanneer het zwembadje buiten staat en ze in bikini rondlopen.  Daarnaast is een optie om oude kleren aan te doen of donkere kleding, want daar zie je het minder op.

Maar hoe doe je dat dan wanneer en kind ergens anders gespeeld heeft met bellenblaas? Een ding om goed te weten is, dat je vlekken kunt voorkomen wanneer je voordat de kleding in de wasmachine gaat, je de kleding in koud water laat weken. Door de kleding in schoon water te laten weken en met schoon water te spoelen, spoel je de glycerine eruit. Daarna kun je de kleding gewoon wassen.

Onze meiden weten nu dat bellenblaas vlekken maakt en dat we dat zonde van de kleding vinden. Ik probeer dan ook dat ze mij nu vertellen wanneer ze met bellenblaas gespeeld hebben, zodat ik de kleding uit kan spoelen en vlekken kan voorkomen.

Foto’s: Pixabay

 

Advertenties

13 gedachten over “Het leed dat bellenblaas heet

  1. Pingback: Halloween bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  2. Pingback: Sinterklaas Bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  3. Pingback: Kerst Bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  4. Pingback: Terugblik op het eerste jaar Blogsbyingrid | Blogsbyingrid

  5. Pingback: Nieuwjaarsbloghop 2019 | Blogsbyingrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s