Geen schoolzwemmen meer. Hoe jammer!

20180526_140812Bij ons op school hadden ze in groep 3 en 4 schoolzwemmen. superleuk maar zeker ook superfijn. Zou houden de kinderen hun zwemvaardigheden bij. Helaas heeft de gemeente besloten het schoolzwemmen af te schaffen. Dat vind ik erg jammer en teleurstellend.

Anne had in groep 3 het hele schooljaar eens per week schoolzwemmen. Kinderen die nog geen zwemdiploma hadden, konden oefenen en aan het eind van het jaar hun zwemdiploma halen. De andere kinderen hielden hun zwemvaardigheden mooi bij en uiteraard zat er elke les ook een spel of speel element in. Ook in groep 4 had ze afgelopen schooljaar nog schoolzwemmen. Dit jaar slechts een half jaar eenmaal per week en was er de mogelijkheid om zwemdiploma C te halen. Zo fijn vond ik het dat ze zo toch regelmatig kon zwemmen. Komend jaar gaat Emma naar groep 3 (en heeft net diploma A en B gehaald) maar helaas heeft de gemeente nu besloten het schoolzwemmen af te schaffen. Zo jammer.

Natuurlijk ben ik me er van bewust dat we verwend zijn en veel geluk hebben. Zeker niet in alle gemeentes en op alle scholen wordt schoolzwemmen aangeboden. Maar ik vind het zo jammer dat het wordt afgeschaft. Reden is dat er geen financiële middelen beschikbaar zijn voor die vorm van schoolzwemmen. Wel heeft de gemeente besloten om de natte gymles ” Swim2Play”  in te voeren, als alternatief voor het schoolzwemmen.

Natte gymles

swimmer-1763862_1920De natte gymles is anders dan het schoolzwemmen. Doel is niet het behalen van een zwemdiploma, maar het onderhouden van zwemvaardigheden en jezelf kunnen redden en in veiligheid brengen. De lessen bestaan uit in de sloot vallen, door het ijs zakken, snorkelen, sport en spel activiteiten en jezelf redden uit benarde situaties. De kans op verdrinking in het waterrijke Nederland zou er door verkleind worden. Dat klinkt hartstikke goed. Ik ben er absoluut voor dat de kinderen zichzelf leren redden in het water en hun zwemvaardigheden blijven oefenen.

Maar in tegenstelling tot het schoolzwemmen dat wekelijks gedurende een (half) jaar werd gegeven in groep 3 en 4, worden de natte gymlessen aangeboden aan alle leerlingen van groep 3 tot en met 8. Vijf keer per jaar verruilen zij de gymzaal voor het zwembad. Dus in plaats van 20 tot 40 keer per jaar krijgen ze nu nog maar vijf keer per jaar een zwemles. Het behalen van een zwemdiploma wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de ouders. De natte gymles wordt daarnaast ook gezien als mogelijk ‘vangnet’ om kinderen die nog niet kunnen zwemmen te signaleren en eventueel er op te wijzen om alsnog de zwemlessen buiten schooltijd te kunnen bekostigen.

Kosten

Het vreemde vind ik dat in het lokale nieuws gesproken wordt dat de kosten van de natte gymles vergelijkbaar zijn met de kosten van het schoolzwemmen. Dus als ik het goed begrijp, kost het schoolzwemmen voor groep 3 en 4 net zoveel als gemiddeld 5 natte gymlessen per jaar voor groep 3 tot en met 8. Dan zou ik een andere keuze maken. Maar ja, wie ben ik?

Wiens verantwoordelijkheid

Het behalen van een zwemdiploma wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de ouders. Ik heb begrepen dat de praktijk ook uitwijst dat de meeste kinderen diploma A en vaak ook B al hebben of mee bezig zijn en deze niet bij het schoolzwemmen behalen. Daar kan ik me ook in vinden. Maar dan het onderhouden van de zwemvaardigheden. Ook dat wordt als verantwoordelijkheid van de ouders gezien. Maar hoe vaak ga jij met je kind zwemmen? Wij in ieder geval niet zo vaak om de zwemvaardigheden goed te behouden. Daarnaast

20170802_184247

Bommetje!

is het zo dat als wij gaan zwemmen met de meiden, zij vooral bezig zijn met

  • spelen in het water
  • dingen opduiken
  • bommetje doen
  • 100x in het water springen er weer uit klimmen en weer opnieuw
  • van de glijbaan gaan

En wat we niet doen is het oefenen van de schoolslag, baantjes trekken, borstcrawl etc. Dus ook al ga je zwemmen met je kinderen dat wil niet zeggen dat ze met hun zwemvaardigheden bezig zijn. Ze zijn aan het spelen.

20180731_164639

Jump!

Ik zou er echt wel wat voor over hebben om het schoolzwemmen in de huidige vorm te laten bestaan. Als ik zie hoe goed Anne nu zwemt doordat ze zo veel oefening heeft gehad. Als ik daarvoor een extra financiële bijdrage zou moeten doen, zou ik dat geen probleem vinden. Ik denk dat naast de basis die gelegd is bij de zwemles en het behalen van de zwemdiploma’s, die basis versterkt moet worden in groep 3 en 4. En daarnaast zou de natte gymles voor groep 5 tot en met 8 een heel goed idee zijn. Want de opzet daarvan vind ik echt goed. Ik vind alleen zo jammer dat het een ten koste van het ander moet gaan.

 

Ze gaan het bij ons als proef voor drie jaar doen. Ik ben benieuwd of ze bij de evaluatie ook de ouders betrekken. Met een dochter straks in groep 5 en een in groep 3 kan ik het prima vergelijken….

 

7 gedachten over “Geen schoolzwemmen meer. Hoe jammer!

  1. Inderdaad jammer dat het verdwijnt. Op de scholen van mijn kinderen werd het tijdens hun schoolcarrière ook opgeheven. Vanwege de kosten. Zo’n natte gymles is denk ik wel beter dan niets.

  2. Inmiddels zijn mijn kinderen al ruim in de twintig. Maar dit probleem speelde toen ook al. Wel of niet zwemles tijdens schooluren. Niet nieuw dus. Ben benieuwd wat zo´n proef oplevert.

  3. Pingback: Back to school – wat hebben ze allemaal nodig? | Blogsbyingrid

Geef een reactie