Krijgt jouw kind een coronaprik?

Vandaag is op het nieuws: “Gezondheidsraad: maak coronaprik ook mogelijk voor gezonde kinderen van 5 tot 12.” Hoewel ik dit bericht wel een keer verwachtte, vind ik het toch een lastige kwestie. Er is natuurlijk al veel te doen over corona en over het vaccineren. Wij hebben zelf als gezin corona gehad en mijn man en ik zijn beiden gevaccineerd. Maar de kinderen vaccineren, dat vind ik toch best lastig. Lees mijn worsteling hiermee.

Lees ook: Met het hele gezin een corona test

Vaccineren ja of nee?

Wij hebben begin 2021 met het hele gezin corona gehad. Gelukkig waren we niet erg ziek en viel het allemaal erg mee. Mijn man en ik zijn beiden medio dit jaar gevaccineerd. We hoefden maar 1 prik, omdat we al corona gehad hebben. De kinderen zijn jonger dan 12 en over vaccineren van hen hoefden we niet na te denken. Daar was ik eigenlijk wel blij mee. Want hoewel ik volledig achter het vaccineren sta, vind ik het voor kinderen toch wel lastig. Want kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en in de groei. En wat voor effecten heeft zo’n vaccinatie op langere termijn?

Lees ook: Het hele gezin positief

Je kind heeft toch ook alle andere vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma gehad?

Dat is zo’n vraag die je veel hoort. En als je antwoord daarop “ja” is, dan zou je ook een corona vaccinatie “moeten” doen. Toch vind ik de corona vaccinatie wel degelijk anders.

Het rijksvaccinatieprogramma bestaat al jaren, sinds 1953 om precies te zijn. In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daar gewoon bij. Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren in Nederland. Het is vrijwillig. Nederland is daarin niet uniek, alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar vaccinatieprogramma.

Onze kinderen hebben prikken gehad die ik als kind ook heb gehad. Deze vaccinaties bestaan al zo lang en daardoor zijn ook lange termijn effecten bekend. Dat is van de coronavaccinatie natuurlijk niet het geval. Kijk naar de adviezen voor zwangere vrouwen. Eerst moesten ze juist niet gevaccineerd worden, later juist weer wel, omdat bij een zwangere vrouw met corona de placenta kan loslaten met alle gevolgen van dien.

Wat weten we nou eigenlijk wat de gevolgen voor (jonge) kinderen zijn? Wat als het invloed heeft op hun groei of ontwikkeling of misschien wel op hun vruchtbaarheid? Niemand kan het antwoord geven, want we weten het niet.

Kinderen worden meestal niet erg ziek van corona

Ja, in ons geval klopt dat. Ze waren hooguit wat hangerig. Maar dat is natuurlijk niet bij ieder kind zo. Een klein deel van de kinderen krijgt na een corona-infectie last van MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. Ze belanden daarmee soms ook in het ziekenhuis en soms zelfs op de IC. Door te vaccineren kunnen naar schatting zo’n 100 tot 150 gevallen van MIS-C worden voorkomen, zegt de Gezondheidsraad. Dat is natuurlijk iets om bij stil te staan.

Mijn kind heeft al Corona gehad, dus vaccineren hoeft niet

Ja, in ons geval hebben de meiden al corona gehad. En natuurlijk is het mogelijk om vaker corona te krijgen, ook voor kinderen. Maar toch. Wat is dan het risico? Hoe ziek zullen ze dan worden. En weegt een vaccinatie en de onzekerheid over de lange termijn effecten daar tegen op?

Lees ook: Hoe ervaart een kind een coronatest?

Je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander

Hoewel een infectie bij kinderen van vijf tot 12 jaar over het algemeen mild verloopt, wegen de voordelen van vaccinatie op tegen de nadelen. De Gezondheidsraad zegt dat kinderen directe en indirecte gezondheidsvoordelen hebben bij vaccinatie. Door te vaccineren wordt de kans dat ze erg ziek worden kleiner. Dat is een direct voordeel. Het indirecte voordeel is dat de maatschappelijke gevolgen van corona mogelijk beperkter blijven als ook deze kinderen tegen corona worden ingeënt. Want juist nu raken veel kinderen in die leeftijd besmet, bijvoorbeeld op scholen en (sport)verenigingen. En die kinderen hebben veel sociale contacten, niet alleen met leeftijdsgenoten maar ook met ouders en opa’s en oma’s. Het vaccineren van kinderen kan bijdragen aan het terugdringen van het virus in de samenleving, waardoor er minder beperkende maatregelen nodig zijn. Maar vind ik dit voordeel opwegen tegen de onzekerheid van de lange termijn effecten?

Het blijft een lastige keuze

Wat mij betreft blijft het een lastige keuze. Een keuze die je als ouder moet maken voor je kind. Want je kind is nog te jong om alle gevolgen te kunnen overzien. Ik heb ook nog geen idee wat onze keuze zal worden. Waar ik dat bij mijn eigen vaccinatie totaal niet had, vind ik het voor jonge kinderen met nog een hele toekomst voor zich toch lastiger.

Er is geen goed of fout

Met deze blog wil ik geen discussie uitlokken of een standpunt innemen wat goed of fout is. Iedereen moet doen waar hij zichzelf het beste bij voelt. Maar het is wel iets waar ik mee worstel en wat ik wil delen. We zullen het hier thuis zeker nog vaak over hebben, ook met de meiden zelf, voordat een beslissing zal worden genomen.

3 gedachten over “Krijgt jouw kind een coronaprik?

  1. Nee. We hebben de keuze aan onze oudste (13) overgelaten en hij wilde het niet. Wij staan als ouders achter zijn keus.
    Onze dochter van 10 is door sociale druk al een mondkapje gaan dragen op school terwijl ze dit niet wil, maar een vaccin gaat niet gebeuren.

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   HPV vaccinatie wel of niet doen?Blogsbyingrid

  3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   En dan is je kind voor de tweede keer positiefBlogsbyingrid

Geef een reactie