De Corona apps. Wat vind jij er van?

iphone-410314_1920Op het nieuws was te zien dat het kabinet twee mobiele apps wil gaan inzetten die moeten helpen bij het controleren van de verdere verspreiding van het coronavirus. Dat klinkt natuurlijk veelbelovend en goed. Maar veel mensen hebben vragen over de werking van de apps en vooral over hun privacy.

Het gaat nog lang duren

virus-4937553_1920Een terugkeer naar het normale leven zal nog lange tijd duren. “Een zaak van de lange adem” wordt gezegd.  En dat kan alleen als iedereen zich aan de regels blijft houden. Daarbij zullen we echt nog lange tijd leven in een 1,5 meter samenleving. Naast alle maatregelen die we al kennen en toepassen, wordt er nu gekeken naar twee verschillende apps die zouden kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Hoe werken de apps?

Het gaat om twee verschillende apps. Met de ene app kun je symptomen doorgeven, zoals hoesten, koorts, benauwdheid. Vervolgens kun je bij coronaklachten in contact komen met het ziekenhuis en kan medisch personeel je advies geven.

De andere app waarschuwt je als je in contact bent geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Het idee is dat de app van een besmette persoon een signaal stuurt naar appgebruikers die bij die persoon in de buurt zijn geweest. Waarschijnlijk wordt hierbij gebruik gemaakt van bluetooth en locatiegegevens.

En je privacy dan?

Uiteraard zullen de apps alleen gebruikt worden als de privacy voldoende gewaarborgd is. De vraag is of en hoe/waar gegevens worden opgeslagen. Dat moet nog allemaal technisch onderzocht worden.

Hoe gaat dat dan?

At the Supermarket: Happy Family of Three, Holding Hands, Walks Through Fresh Produce Section of the Store. Father, Mother and Daughter Having Fun Time Shopping. High Angle Panoramic Shot.Ik stel het met als volgt voor. Je installeert de apps op je telefoon die je altijd bij je hebt. Stel je voor ik ben in de supermarkt geweest. Later blijkt dat er op dat moment ook iemand in de supermarkt is geweest die nu besmet blijkt te zijn. Wanneer instanties zoals de GGD dan een contact onderzoek moeten doen, zal ik daar hoogstwaarschijnlijk niet in voor komen. Want ze zullen nooit precies weten wie er allemaal in de supermarkt was, toen de besmette persoon in de supermarkt was. Met die apps kan dat dus wel. Ik krijg dan een berichtje dat ik in de buurt ben geweest bij een besmet persoon. En dan kunnen maatregelen getroffen worden. Bijvoorbeeld contact opnemen met de GGD of in verplichte quarantaine.

Goed idee?

Is het gebruik van de apps inbreuk op onze privacy? Ik vind van niet. Ik denk dat het juist helpt in de de verdere verspreiding van het coronavirus. En des te sneller hebben we weer te maken met een normale samenleving zonder maatregelen.

En ja ik snap dat er gebruik wordt gemaakt van privacy gevoelige gegevens. Maar die worden verder niet verstrekt of gebruikt. Ik krijg alleen te horen dat ik in de buurt ben geweest bij een besmet persoon, niet met naam en toenaam. Dat hoeft ook niet. Dat is niet van belang. En mijn locatiegegevens mag iedereen weten. Ik heb niks te verbergen. Ik vind het dus absoluut een goed idee die apps. Wat mij betreft mogen ze er zo snel mogelijk komen!

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

 

 

 

Geef een reactie