De voorlees-tag

girls-2838810_1280Op woensdag 24 januari was de start van de Nationale voorleesdagen, daarom bedacht Jeanet de Voorlees tag en Emmy tagde mij op haar beurt. En met veel plezier vulde ik hem in.

WAT IS OP DIT MOMENT HET FAVORIETE BOEK VAN JE KIND?

Anne zit in groep 4 en leest op dit moment vooral boekjes van Heksje Lilly. Emma zit in groep 2 en begint ook al met lezen. Zij leest vooral de leesboekjes van beginnend lezen maar ook van Bobbi Beer.

HEB JE EEN VAST VOORLEESMOMENT?

Meestal lezen we ’s avonds voor het naar bed gaan. Eerst in bad, tandenpoetsen en pyama’s aan en dan nog even samen in bed lezen.

LEES JE PRECIES WAT ER STAAT OF MAAK JE ER WEL EENS JE EIGEN VERHAAL VAN?

Soms pas ik wel eens wat aan, maar nu ze zelf kunnen lezen, kan dat niet meer zo maar.

MAG JE KIND EEN BOEK UITKIEZEN OF KIES JIJ WAT ER VOORGELEZEN WORDT?

Voor Anne probeer ik er wel op te letten dat ze regelmatig op haar niveau oefent. Maar daar heeft ze ook genoeg keuze in. Emma kiest zelf haar boekjes.

ALS HET BOEK UIT IS EN JE KIND WIL HET NOG EEN KEER LEZEN, LEES JE HET DAN NOG EEN KEER OF KIES JE EEN ANDER BOEK?

Meestal kiezen we eerst een ander boek en op een later moment kunnen we het eerdere boek altijd nog eens lezen.

MAAK JE GEBRUIK VAN LUISTERBOEKEN?

Nee, voor de kinderen niet en zelf ook niet. Gezien de leeftijd van de meiden vind ik het juist belangrijk dat ze zelf lezen.

MAAK JE GEBRUIK VAN DIGITALE VOORLEESBOEKEN?

Nee, wij zijn gewoon van de papieren versie.

KOOP JE VAAK NIEUWE (VOOR)LEESBOEKEN?

Ja, ik koop vaak nieuwe boeken. Maar nieuw betekent nieuw voor ons. En dus koop ik naast echt nieuw in de boekhandel, ook bij de kringloop, op de rommelmarkt en de jaarlijkse boekenmarkt een nieuwe voorraad boeken voor de meiden.

LEEN JE BOEKEN BIJ DE BIBLIOTHEEK?

Beide meiden zijn lid van de bieb maar we komen er eigenlijk te weinig. Ze hebben niet altijd wat ik zoek en tot nu toe bepaal ik meestal welke boeken we in huis hebben. Naarmate ze ouder worden, denk ik dat we vaker zullen gaan en zij hun eigen boekjes kunnen kiezen.

WELKE TIP OVER VOORLEZEN WIL JE ANDERE OUDERS MEEGEVEN?

Neem de tijd er voor en probeer er regelmaat in te krijgen. Dat is voor beide leuker. Je kind verheugt zich op het lees momentje en weet wanneer het verhaal verder wordt gelezen en onthoudt zo ook beter waar het over gaat. En heb er plezier in.

Vinden jullie voorlezen leuk?

6 gedachten over “De voorlees-tag

  1. Wat een leuke tag! Ik lees ook vaak voor, of mijn oudste dochter vind het heerlijk om met haar zusje in bed samen boekjes te lezen en door te bladeren. Zo leert zij beter lezen, en de kleine wordt lekker voorgelezen

Geef een reactie