Dierendag: heb jij een huisdier?

dierendagOp 4 oktober is het wereld dierendag. Een dag dat we stil staan bij het welzijn van dieren. Op deze dag geef je je huisdier iets lekkers, een nieuw speeltje of een extra dikke knuffel. 

Dierendag 4 oktober

st-francis-373549_1920De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij zelfs met dieren praten.

De allereerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1930. Een jaar eerder was tijdens een internationale bijeenkomst van de Dierenbescherming die datum uitgeroepen tot Werelddierendag om aandacht te vragen voor het welzijn van dieren.

Wel of geen huisdier

Wij hebben geen huisdier. En dat heeft verschillende redenen. Ten eerste vind ik dat jedog-3277414_1920 voor een huisdier tijd moet hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een hond hebt, moet je de tijd (en zin) hebben om deze uit te laten. En je moet je huisdier natuurlijk goed verzorgen. Dus zorgen voor voldoende eten en drinken en een schoon hok. Aangezien wij, met een eigen zaak, best veel werken, vind ik dat er niet genoeg tijd is hiervoor. En wanneer je na een lange werkdag de kinderen hebt opgehaald bij de BSO en thuis komt, heb ik daar ook niet zo veel zin meer in. En een hond of kat de hele dag alleen laten zitten, vind ik ook zielig.

Ten tweede zijn wij alle vier allergisch voor de meeste dieren. En dat is eigenlijk bij ons wel de belangrijkste reden om geen huisdier te hebben. Je kon al eens lezen over de allergieën van Anne en dat ze werd ingetapet tegen hooikoorts. En dat hielp, maar het is een tijdelijke oplossing. Je kunt het meisje niet het hele jaar door laten intapen. En dan hebben we het nog niet over de rest van het gezin.

cat-1151519_1920De derde reden heeft hier mee te maken. Want een huisdier binnen laat haren en huidschilfers achter. Dat is niet fijn in verband met de allergieën. En een huisdier dat zowel binnen als buiten komt, neemt viezigheid als zand mee naar binnen. Dat betekent dus extra schoonmaken en met ons drukke leventje heb ik daar geen tijd maar ook geen zin in.

Een huisdier buiten

Toch lijkt het me best leuk een huisdier, ook voor de meiden. Om te verzorgen, mee te knuffelen en te spelen en ze een stukje verantwoordelijkheid mee te geven (elke dag eten en drinken geven en zorgen voor een schoon hok). De oplossing voor ons zou wellicht een huisdier zijn dat je buiten kunt houden zoals vogels, konijnen en laatst hoorde ik zelfs dat cavia’s het hele jaar buiten kunnen. Uiteraard wel beschermd tegen de zon en geïsoleerd en warm genoeg in de winter. Misschien is het dan toch een idee om bijvoorbeeld een konijntje buiten te hebben. Maar dan moeten ze natuurlijk wel helpen met schoonmaken. En extra verwennen op dierendag!

Heb jij een huisdier? En doe je wat extra’s op dierendag?

european-rabbits-1006621_1280

Foto’s: Pixabay

 

11 gedachten over “Dierendag: heb jij een huisdier?

 1. Wij hebben 2 poezen en houden ze bewust binnen omdat we aan drukke straat wonen 🙂 zouden onze hartediefjes niet willen van het beton schrapen. Ze zijn de koning te rijk hier 🙂

 2. Heel verstandig om geen huisdier te nemen wanneer je daar niet 100 % achter staat. Ik heb zelf wel huisdieren, altijd gehad ook, maar het is een klap werk en als daar geen groot plezier tegenover staat, wat ik me best kan voorstellen, dan is het goed wanneer je het niet doet

 3. Ik heb 1 kater, op het moment is hij een beetje opstandig. Maar ook zo lief! Deze dag geef ik hem extra snoepjes.

 4. ja, ik heb huisdieren, twee puber-katten 🙂
  En het klopt, voor huisdieren heb je tijd nodig. Gelukkig kunnen katten redelijk lang alleen zijn, maar merk wel dat ze beter in hun velletje zitten als we lekker thuis zijn. Als wij meer tijd zouden hebben, hadden we zeker een hond gehad.

  Wel jammer zeg, van die allergieën, maar misschien is inderdaad een huisdier buiten wel een mooie optie

 5. Ik heb een vogelspin.
  Als voer haal ik af en toe een bakje krekels.

  Ik laat ze dan samen vooral met rust.

  De dieren in mijn tuin krijgen eigelijk de meeste aandacht.

  Diervriendelijke groet,

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Dierendag: heb jij een huisdier?Blogsbyingrid

Geef een reactie