DIY Kerstboom van een oud boek

Een super leuke kerst knutselopdracht maakte Emma op school. Ze maakte van een oud boek een mooie kerstboom. Ze vond het heel leuk om te maken en we vonden het eindresultaat prachtig. Dus te mooi om niet te delen.

In deze blog lees je hoe je deze kerstboom zelf kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • een oud boek
 • groene verf
 • lijm
 • glitters
 • kerstlintjes en/of washi tape
 • een ‘piek’ (die kun je ook zelf maken)

DIY kerstboom van een oud boek

Je hebt een oud boek nodig. En let op, hoe dikker het boek, hoe meer werk het is, maar ook hoe dikker en voller de kerstboom wordt. Emma had een boek van bijna 250 pagina’s. Eerst haal je de (harde) kaft en de achterkant van het boek af. Die kun je eraf scheuren. Daarna begint het vouwen. Elke pagina vouw je in vier stappen:

 1. Eerst vouw je de bovenkant van de bladzijde naar binnen.
 2. Daarna doe je dat nog een keer zodat je een soort stropdas krijgt
 3. De stropdas vouw je weer even open en dan vouw je het onderste hoekje naar binnen. Zo wordt de onderkant recht, zodat de kerstboom kan staan.
 4. Dan vouw je de bladzijde naar binnen en is deze bladzijde klaar.

Dit doe je vervolgens voor alle bladzijdes van het boek.

Als je klaar bent met het vouwen van alle pagina’s, kun je de kerstboom met groene verf gaan verven. Dan de verf goed laten drogen. Nadat de verf goed gedroogd is, kun je de kerstboom gaan versieren. Bij Emma spoot de juf eerst lijm over de kerstboom waarna Emma er gouden glitters over strooide. Daarna heeft Emma er nog leuke kerst washi tape en gouden en rode lintjes als slingers om gedaan.

En uiteraard heeft de kerstboom ook een piek nodig. De juf van Emma had verschillende pieken voor de kinderen. Emma koos voor een ster. Maar je kunt ook zelf een piek knutselen van bijvoorbeeld een tandenstoker met een zelf gemaakte ster van gekleurd papier of karton. En die steek je bovenin de kerstboom.

Wij hebben de kerstboom op een mooi rood onderbord gezet. Ik vind hem echt prachtig.

Ga jij deze kerstboom ook maken? We zijn benieuwd naar het resultaat! Leuk als je een berichtje achter laat op onze social media of tag ons @blogsbyingrid #kerstboomvaneenoudboek

1 gedachte op “DIY Kerstboom van een oud boek

 1. Pingback: Kerstboom Alternatieven | WoeWoe | Duurzaam Knutselen En Betaalbaar Spelen

Geef een reactie