Het eerste jaar van de basisschool tag!

school-295210_1280Anne zit al in groep 4 en Emma in groep 2, dus we zijn al een tijdje bekend met de basisschool. Toch blijven de eerste jaren je bij en vind ik het leuk om terug te blikken. Maddy verzon deze leuke tag en ik werd getagt door de dames van KiDDoWz, veel plezier met lezen!
Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
Voor Anne was het heel spannend. We waren verhuisd en ze ging van de kinderopvang waar ze iedereen kende naar een school in een ander dorp waar ze niemand kende. Geen kindjes, geen juf en niemand van de BSO. Dat vond ze heel spannend. Gelukkig had ze twee lieve juffen die haat goed opvingen en de eerste tijd mocht haar knuffel mee naar school. Voor Emma was het heel gewoon. Ze kende de school en de BSO al van Anne, dus dat ging heel gemakkelijk.

Kwam je snel in het basisschool ritme?
Ja hoor. Daarvoor gingen ze 3 dagen naar de kinderopvang wanneer ik werkte, dus we hadden al een bepaald ritme. Alleen wanneer ik op mijn vrije dagen ze naar school moest brengen, was natuurlijk even wennen. Maar ik ben wel een ochtendmens en hou van op tijd komen. Dus dat was geen probleem.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
Dat was natuurlijk best spannend. Vindt ze het leuk en gaat het goed? En je omdat wij de andere kinderen en ouders niet kenden, ook spannend voor ons. Maar dat ging prima.

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?
Nee hoor. We waren natuurlijk benieuwd hoe het ging naar school. En we gaan er van uit dat wanneer er iets bijzonders aan de hand is, dat niet gewacht wordt tot dit gesprek, maar al eerder contact is geweest. Dus echter verrassingen mogen er niet zijn.

back-to-school-2629361_1920Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel niet?
Ik zit in de oudercommissie van de kinderopvang/BSO en ben dit jaar klassenmoeder van Emma’s klas. Verder probeer ik waar kan af en toe te helpen bij activiteiten. Gewoon omdat ik het leuk vind en merk dat de kinderen het ook leuk vinden.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
Ik maak meestal ’s morgens de lunch en het tussendoortje klaar. De meiden krijgen brood of een cracker mee met vaak wat komkommer en een beker melk. Ik maak altijd alles in de ochtend klaar.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Ik vul altijd in wat de dames als antwoord geven op de vragen. Inmiddels wordt het bijna allemaal zelf ingevuld en dat is nog leuker om te lezen.

Wat voor schoolplein moeder ben je?
Anne loopt zelf naar binnen. Daar is het ook niet de bedoeling dat je als ouder nog mee naar binnen gaat. Bij groep 2 nog wel. Soms maak ik nog even een praatje of worden speelafspraakjes gemaakt in de klas, maar daarna ben ik ook weer snel vertrokken naar werk of naar huis.

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
Het ene jaar gaan ze hier met de bus iets verder weg. Het andere jaar wat dichterbij huis en dan wordt aan ouders gevraagd mee te rijden. Ik vind het superleuk voor ze. Anne is nog wel eens wagenziek, maar ze mag meestal wel voorin zitten en krijgt een pilletje mee en dan komt dat ook helemaal goed. Ik merk wel dat het voor mezelf maar ook voor de kinderen leuk is om te blijven uitzwaaien tot de bus/auto weg is.

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?
Het ligt er aan wanneer iemand jarig is. Hier doen we een kinderfeestje vanaf de vijfde verjaardag. Voor Emma was dat eind groep 1; voor Anne begin groep 2.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Het gaat allemaal heel snel en ze ontwikkelen zich ook zo snel. Emma is druk met letters en schrijven en Anne juist al met begrijpend lezen en tafels. Ik vind het heel leuk om te zien hoe ze groeien, maar vooral dat ze plezier hebben en vrienden maken.

Ik tag Wendy ….veel plezier met invullen!!

Hoe vond jij het eerste jaar van de basisschool?

 

8 gedachten over “Het eerste jaar van de basisschool tag!

  1. Leuke tag! Laat de basisschool maar nog heeeeeeel lang duren. Ze is pas twee maanden, eerst daar ff flink van genieten.

  2. Leuk om te lezen, hier ondertussen in groep 6 en 5 maar dat begin was toch allemaal erg spannend en dan die vriendenboekjes, die komen nu niet meer mee trouwens.

  3. Het is bij mij al heel lang geleden – de kinderen zijn nu 29 en 30 – maar herinner me wel dat ik me steeds moest haasten om op tijd daar te zijn van mijn werk – altijd hollen om op tijd de tram te hebben 🙂

  4. Leuke tag. Mijn oudste 2 zitten in groep 6 en groep 1. De vriendenboekjes heb ik me zo over verbaasd dat ze in groep 1 al mee kwamen en nu in groep 6 niet meer. Lijkt me leuker als ze het zelf in kunnen vullen

  5. in belgie is het toch weer even helemaal anders: vanaf 2,5 kleuterklas, vanaf 6 jaar lagere school. In de kleuterklas heb je het instapklasje, vanaf 3 3 kleuterklasssen en daarna 1ste leerjaar tot 6de leerjaar. Heb vrienden in Nederland, in het begin was het vaak van groep x, ah ja, dat is bij ons het yste leerjaar…. 😉

Geef een reactie