Kinder EHBO: een must voor ouders?

doctor-1015624_1920De laatste tijd lees je er steeds vaker over. Of het raadzaam  is (of misschien wel verplicht moet zijn) dat ouders een (kinder) EHBO cursus volgen zodat ze weten wat ze moeten doen bij kleine maar ook grotere ongelukken. Kinderen zijn meestal onder toezicht van ouders, leerkrachten of pedagogisch medewerkers van kinderopvang/BSO. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zijn verplicht om een EHBO training te volgen. Ouders zijn dit niet. Terwijl wij een grote kans hebben om geconfronteerd te worden met een kind in een levensbedreigende situatie. Een hartstilstand bij een baby of kind is vaak het gevolg van problemen met de ademhaling; bijvoorbeeld als gevolg van een verstikking of verdrinking. Moeten ouders ook verplicht worden?


Verplicht worden gaat misschien te ver. Maar ik ben wel van mening dat ouders ook een bepaalde basiskennis moeten hebben. Zelf heb ik enkele jaren geleden een symposium gevolgd over eerste hulp aan kinderen. Dit werd geregeld door de oudercommissie van de kinderopvang waar onze kinderen naar toe gingen en gegeven door Hartpuls reanimatietrainingen. Het was een interactief symposium. Er werden casussen behandeld aan de hand van verschillende onderwerpen. De onderwerpen die besproken werden, waren o.a. brandwonden, vergiftiging, wonden, bloedingen, botbreuken, verslikking, verstikking en voorwerp in neus, oor, oog en huid. Ook vond er een demonstratie plaats van het opheffen van een verstikking en van een reanimatie bij een baby en kind. Dit was reuze interessant. Je was veel zelf aan de slag en er was veel ruimte voor het stellen van vragen.

Reanimatie cursus

Vervolgens had je de mogelijkheid om een reanimatietraining te volgen. Deze reanimatietraining was specifiek gericht op kinderen. De kosten hiervan waren voor eigen rekening maar konden gedeeltelijk vergoed worden door je aanvullende zorgverzekering. Ook dit leek me erg interessant en leerzaam en heb ik met veel plezier gevolgd. Je ging ook echt zelf aan de slag met reanimeren, ook met behulp van een AED. Het geeft me een gerust gevoel dat ik nu de basiskennis heb. En hoewel je hoopt dat je het nooit hoeft toe te passen, ben ik blij dat ik het symposium en de reanimatie cursus gevolgd heb.

BHV

Sinds 2018 heb ik voor mijn werk jaarlijks BHV cursus. Dus naast EHBO kwamen daar ook zaken als brand blussen en ontruiming aan bod. Ook dit vond ik heel leuk en leerzaam. De EHBO was voor een groot deel herhaling, maar dat vond ik juist heel prettig. Je had een aantal “o ja, zo zat dat” momentjes.

Doen!

Ik ben dan ook van mening dat het absoluut aan te raden is voor ouders om een basiskennis EHBO te hebben. Ik vond zelf de combinatie van het symposium en daarna de reanimatietraining heel prettig. Ook omdat het relatief weinig tijd kostte. Het symposium was 1 avond en de reanimatietraining ook. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld een uitgebreide EHBO cursus van ruim 10 avonden en aanvullend examen. Daarnaast kost het ook minder. Het symposium was gratis en de avond reanimatietraining was uiteraard goedkoper dan een uitgebreide EHBO cursus. Wat ook fijn was, was dat dit specifiek gericht op kinderen was. Ik vind deze combi dus echt een aanrader. Het zou mooi zijn wanneer dit in het basispakket van de zorgverzekering zou zitten, zodat alle ouders hier gebruik van kunnen maken.

En jij? Heb jij voldoende EHBO kennis?

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

9 gedachten over “Kinder EHBO: een must voor ouders?

  1. Ik denk dat het voor iedereen wel een must is om te weten wat je moet doen bij een nood geval. ik heb wel iets van EHBO gehad op school maar niet echt BHV ofzo wat natuurlijk wel ontzettend handig is als je werkt met kinderen. Goed dat je dit onderwerp aansnijd op je blog en mensen hier bewust over laat worden. Heel informatief artikel om te lezen.

  2. Oeps nee, ik heb helemaal geen EHBO kennis. Ik weet ook niet hoe ik zou reageren. Ik ben altijd wel van aanpakken op momenten van stress en hoorde laatste dat veel mensen als het erop aankomt een ander niet (willen) helpen. Kijk dan kan je nog wel een training hebben maar het heeft ook met je instelling te maken.

  3. Ik denk dat ik te weinig kennis heb. Maar ik vind het wel mega belangrijk dus af en toe kijk ik wat EHBO filmpjes om toch wat kennis op te doen.

  4. Ik ben zelf verpleegkundige, dus ik ken wel EHBO, ook bij kinderen…

    Ik denk dat het vrij handig is dat je daar inderdaad wat van afkent, of je nu ouder bent of niet,

    maar ik ben ook groot geworden met mijn moeder haar gezond verstand… begrijp je wat ik bedoel?

  5. Pingback: Oorbel ingeslikt – Wat te doen? | Blogsbyingrid

  6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Oorbel ingeslikt – Wat te doen?Blogsbyingrid

Geef een reactie