Lezen | De geest van het Besiendershuis

De geest van het Besiendershuis. Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat aan de Waalkade in Nijmegen. Het is al bijna 500 jaar deel van de stedelijke geschiedenis. Het pand kende vele bijzondere bewoners. De Besiender, naamgever van het pand was er een van. De taak van de ‘Besiender’ was het inspecteren en taxeren van scheepsladingen die passeerden. En in dit spannende boek staat het Besiendershuis centraal.

De geest van het Besiendershuis

Op de achterkant van het boek staat kort beschreven waar het boek over gaat. En daar druipt de spanning al van af:

“Wie eenmaal is verdwaald in dit huis, zal het nooit meer verlaten.

Er doen wilde verhalen de ronde over Het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch? Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al bijna 500 jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en zo dus een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?

Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te even in het heden, zegt het meisje. Je krijgt een kans van de Geest van het Besiendershuis.”

De geest van het Besiendershuis

Het boek gaat over Sami, kleine Saar, Mette, Dex, Caya en Mats. Samen gaan ze het Besiendershuis is. Ieder kind komt terecht in een andere tijd in Nijmegen: Sami belandt in de Bataafse opstand, Saar in de periode van Mariken van Nieumeghen, Mette in de Pestepidemie, Dex aan het eind van de 19e eeuw, Caya in de Tweede Wereldoorlog en Mats raakt verzeild in de Piersonrellen in 1981. Alle zes hebben ze iets goed te maken.

Marloes Morshuis schreef deze raamvertelling voor het interactieve project ‘De Geest van het Besiendershuis’ dat half oktober in Nijmegen van start gaat. Achter in het boek is van iedere periode waarin de – grotendeels waargebeurde – verhalen spelen een korte sfeerbeschrijving en uitleg opgenomen. Meer info vind je op https://www.degeestvanhetbesiendershuis.nl/

Het is een heel spannend boek, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Maar je moet wel van spannende boeken houden! Wat ik erg leuk vind, is dat het boek zich afspeelt in een huis dat echt bestaat. Daarmee wordt het nog veel levendiger vind ik. Het lijkt me ook leuk om met de kinderen een keer te gaan kijken waar het Besiendershuis staat.

Waar te koop

Dit indrukwekkende boek van uitgeverij Lemniscaat heef 128 pagina’s en kost € 14,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot ISBN: 9789047715153.

Geef een reactie