Het meisje achter het prikkeldraad

Dit keer geen kinderboek, maar een roman over de tweede wereldoorlog: Het meisje achter het prikkeldraad. Boeken, of beter gezegd, verhalen over de oorlog vind ik erg indrukwekkend om te lezen. Hoe was het leven toen en wat maakten de mensen mee. Ik vind het mooi om helemaal in een boek op te gaan alsof je het zelf mee beleefd.

Imogen Matthews

De schrijver van dit boek, Imogen Matthews, is geboren in Nederland, maar verhuisde als peuter naar Engeland. Ze is opgegroeid met de (oorlogs)verhalen van haar moeder. Haar moeder maakte als tiener de oorlog mee in Nederland. En deze verhalen van haar moeder zijn verwerkt in haar romans.

Het meisje achter het prikkeldraad – het verhaal

Het verhaal speelt zich af in 1944 in Amersfoort. De hoofdpersonen in dit boek zijn de jonge geliefden Saskia en Frans. De bezetting is een dagelijkse realiteit voor Saskia en Frans, met het concentratiekamp Amersfoort net buiten de stad. Frans reist elke dag naar het kamp om het keukenafval op te halen. Het zijn veelal aardappelschillen die zij gebruiken als voer voor hun vee. Als een gevangene, Theo, hem smeekt een brief naar buiten te smokkelen, besluit Frans dat te doen, ook al brengt dat hemzelf en zijn familie in gevaar. Samen met Saskia verzamelt Frans honderden brieven van gevangenen, en brengt hij brieven met antwoorden en pakketjes terug naar het kamp. Maar dan wordt Saskia opgepakt en opgesloten in Kamp Amersfoort, en Frans zoekt wanhopig naar een manier om haar te redden. Hij zal haar moeten helpen ontsnappen uit het kamp – ook al zegt iedereen dat dat onmogelijk is.

Het meisje achter het prikkeldraad

Wat een geweldig boek. Dit boek heb ik, ondanks dat ik weinig tijd had, in een paar dagen uitgelezen. Het is een spannend, indrukwekkend en meeslepend verhaal. En het is zo goed geschreven dat het lijkt alsof je zelf er bij bent. Alsof je mee gaat naar het kamp met de brieven verstopt. Alsof je de spanning zelf voelt. Een aanrader dus!

Waar te koop

Ook benieuwd naar dit indrukwekkende boek? Dit boek van uitgeverij de Fontein kost € 20 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via bookspot. ISBN: 9789026161124


Geef een reactie