Lezen – De sterren onder onze voeten

In deze blog een mooi boek: De sterren onder  onze voeten. Het is de debuutroman van David Barclay Moore, een Amerikaanse auteur en filmmaker. De sterren onder  onze voeten is een ontroerend verhaal over een jongen van twaalf die aan zijn gewelddadige realiteit ontsnapt dankzij de kracht van creativiteit.

De sterren onder onze voeten

De flaptekst van het boek neemt je direct mee in de wereld van Lolly, een twaalfjarige jongen die woont in de New Yorkse wijk Harlem:

Het begon allemaal met een grote berg Lego. Of met de dood van Jermaine. Of misschien wel met de ruzie, vlak voordat Jermaine werd doodgeschoten… Als de grote broer van Lolly omkomt door bendegeweld, stort zijn leven in elkaar. Het enige wat helpt tegen alle boosheid en verdriet, is bouwen met Lego. Als Lolly twee enorme zakken met steentjes cadeau krijgt, begint hij te werken aan een enorme fantasiestad. Het blijkt een geweldige manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid van de New Yorkse wijk Harlem. Want het zal niet lang duren voordat Lolly zelf voor de keuze komt te staan: sluit hij zich net als zijn broer aan bij een bende, of lukt het hem om op het rechte pad te blijven?

Het is een heel indrukwekkend boek om te lezen. Je leeft mee met Lolly en waant je aan zijn zijde wanneer hij door de straten van Harlem loopt. Je voelt zijn angst wanneer hij achtervolgt wordt. Je kent de bendes en de rivaliteit tussen de bendes vast uit films of series, maar als je dit boek leest, lijkt het net of je zelf in die wereld stapt. Hoe moeilijk is het om hieraan te ontsnappen. Het is toch veel makkelijker om er in mee te gaan? Zeker wanneer het geweld tussen bendes aan de orde van de dag is en je grote broer hierbij betrokken was en om het leven is gekomen bij een schietpartij. Misschien wil je zijn dood wel wreken en hoe kan dat beter dan je aan te sluiten bij een bende. Maar voor Lolly is het anders. Hij vindt een manier om te ontsnappen aan deze harde werkelijkheid. Maar houdt hij dit vol?

Dit boek neemt je mee in de wereld van bendes en laat je zien hoe moeilijk het is om de juiste keuze te maken als je in deze omgeving opgroeit. Toen ik zag dat het boek geschikt is voor kinderen vanaf tien jaar leek me dat, gezien het onderwerp, best wel jong. Maar het boek is heel goed en herkenbaar geschreven. Lolly is twaalf en je leest het vanuit zijn belevingswereld. Het onderwerp is dan misschien best heftig en de realiteit waarin Lolly leeft hard en gewelddadig, maar toch denk ik dat kinderen vanaf tien jaar dit boek prima kunnen lezen. En het is ook mooi om het gesprek met hen hierover aan te gaan. Ik vind dit echt een boek voor Emma. Ik hoop dat zij het ook met plezier gaat lezen. Wat mij betreft is het in ieder geval een aanrader.

Waar te koop

Ook enthousiast? De boeken uit deze serie van uitgeverij Condor kosten € 17,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via Bookspot (ISBN 9789464530612)

Geef een reactie