Je hebt misschien al wel eens gehoord van de HPV vaccinatie. Vanaf 2022 krijgen kinderen al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien jaar oud worden. Voor Emma was dat in 2022. Toen kozen we er voor om haar niet te laten vaccineren. Laatst viel de uitnodiging voor HPV vaccinatie voor Anne op de deurmat. Anne is net 13 geworden. Wat gaan we doen? Gaan wij onze meiden laten vaccineren tegen HPV?

Wat is HPV en hoe krijg je het?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan onder andere baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Je krijgt HPV via seksueel contact. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, zowel mannen als vrouwen. Vaak ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken.
Lees ook: Een uitstrijkje | Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
HPV vaccinatie vanaf de leeftijd van 10 jaar

Kinderen kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt en dus eigenlijk voordat je seksueel actief bent. Daarom krijgen kinderen vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien jaar oud worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.
Meisjes kunnen sinds 2010 de HPV-vaccinatie krijgen en jongens sinds 2022. Inmiddels zijn er via het Rijksvaccinatieprogramma meer dan 1,5 miljoen mensen volledig tegen HPV gevaccineerd.
Is inenting tegen HPV een goed idee is of juist niet?
Dit is een heel lastig onderwerp. Want onder andere omdat de HPV vaccinatie nog niet zo lang bestaat, zijn er veel vragen. Wat zijn de bijwerkingen van de vaccinatie, ook op lange termijn? Ik denk zelf wel eens aan het voorbeeld van DES dochters. Lijkt me zo erg om later er achter te komen dat een medicijn of vaccinatie op lange termijn juist schadelijk kan zijn. De belangrijkste reden om niet te vaccineren, is de angst voor bijwerkingen. In zowel binnen- als buitenland verschijnen regelmatig artikelen met voorbeelden van kinderen die na de vaccinatie klachten kregen, zoals langdurige, ernstige vermoeidheid en hoofdpijn.

Ook lees je artikelen over mogelijke onvruchtbaarheid door het vaccin. Enerzijds wordt er gezegd dat de vaccinatie er voor zorgt dat het lichaam het virus opruimt en daardoor juist bescherming geeft. En dat de vaccinatie geen enkele invloed op voortplantingsorganen heeft en dus geen onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Daartegenover staat dat de HPV-vaccinatie pas sinds 2010 is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste meisjes die de vaccinatie hebben gehad zijn nu ongeveer 25 jaar oud. En aangezien de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen 30 jaar is, zullen de meeste van deze meisjes nog geen kinderen hebben. En dus is er eigenlijk geen (wetenschappelijk onderbouwde) informatie op basis van ervaring of het vaccin van invloed is op de vruchtbaarheid.
Maar wanneer je op de website van de Rijksoverheid gaat naar de HPV vaccinatie keuzehulp dan worden alle mogelijke nadelige gevolgen waar je soms verhalen over leest op internet, ontkracht. Er zijn geen blijvende klachten van de HPV-vaccinatie gevonden. Er zitten geen stoffen in het vaccin waardoor je onvruchtbaar kan worden. Dit is uitgebreid onderzocht. De HPV-vaccinatie heeft geen effect op de werking van je geslachtsorganen. Een langdurige HPV-infectie kan juist wel leiden tot baarmoederhalskanker, waardoor de kans bestaat dat je moeilijker zwanger wordt. De HPV-vaccinatie kan dit voorkómen. Er zijn geen aanwijzingen dat de HPV-vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen, epilepsie, een auto-immuunziekte of chronische vermoeidheid.

Gaan wij onze meiden laten vaccineren tegen HPV?
Met vriendinnen en collega’s die ook dochters hebben. hadden we het wel eens over deze vraag. De reacties waren wisselend. De een laat zijn kind vol vertrouwen inenten, de ander doet het bewust niet of weet het nog niet. Ik was er nog niet heel erg mee bezig omdat de meiden nog jong waren. Maar inmiddels hebben ze beiden al een uitnodiging ontvangen. Wat gaan we doen? Laten we onze kinderen vaccineren tegen HPV? Ik ben er nog niet uit. Van de ene kant vind ik onze overheid en het vaccinatieprogramma heel erg betrouwbaar en geloof ik dat alles goed onderzocht is. En daarom zou ik ze wel laten vaccineren.
Aan de andere kant mis ik van het HPV-vaccin de lange termijn effecten. We hebben informatie over een periode van ruim 10 jaar, maar nog geen informatie over de meisjes die inmiddels kinderen hebben gekregen of graag kinderen zouden willen krijgen. Ik denk dat daar nog wel een aantal jaren over heen gaat, voordat daar voldoende en betrouwbare informatie over is.

Daarnaast speelt natuurlijk ook mee wat de meiden zelf willen. We gaan het gesprek met ze hierover aan, maar ik merk dat het voor kinderen van 11 en 13 jaar toch best een moeilijke keuze is en dat ze de gevolgen van de keuze niet helemaal kunnen overzien.
En wat is het risico? Baarmoederhalskanker is niet erfelijk en wordt veroorzaakt door een virus. De kans op besmetting met HPV is groter naarmate een vrouw of haar partner meer wisselende seksuele contacten hebben. Baarmoederhalskanker komt ook vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seks hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is en daardoor gevoeliger wordt voor infecties. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen met een verzwakt afweersysteem of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen.
Dat geeft ons in ieder geval nog even de tijd. Want onze meiden zijn nog niet seksueel actief, roken niet en hebben geen verzwakt afweersysteem. Iedereen tot 18 jaar kan de HPV-vaccinatie gratis krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma. Dus wellicht dat we de komende jaren af en toe stil staan bij de vaccinatie en het gesprek weer eens aan gaan. En dan misschien wel kiezen om de meiden te laten vaccineren. Dan zijn ze zelf ook weer iets ouder en kunnen beter mee beslissen.

Er is geen goed of fout
Met deze blog wil ik geen discussie uitlokken of een standpunt innemen wat goed of fout is. Iedereen moet doen, waar hij/zij zichzelf het beste bij voelt. Maar het is wel iets waar ik mee worstel en wat ik wil delen. Het zal bij ons thuis zeker onderwerp van gesprek blijven.
Bronnen:
https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/hpv-vaccinatie/10-redenen-om-te-vaccineren-tegen-hpv
https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv
https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/baarmoederhalskanker/wat-is