Lezen: Politie niet betreden – Toen waren er nog vier

Ik hou van spannende boeken en kan er helemaal in op gaan. Ik hoop dat onze meiden dat ook leuk gaan vinden.

Eerder kon je al lezen over de eerste jeugdthriller van Elvin Post: Politie niet betreden – Geen weg terug. En nu las ik Politie niet betreden – Toen waren er nog vier. Net zo spannend!

Toen waren er nog vier

Politie niet betreden – Toen waren er nog vier

Op de achterkant van het boek staat al een voorproefje van wat je gaat lezen.

Wie van de vier spreekt de waarheid?

In de bossen rond Salvation Creek zijn volgens de verhalen meerdere meisjes verdwenen. Toch gaan vijf jongeren er een weekend kamperen. Nog geen 24 uur later zitten vier van hen overstuur op het politiebureau: ze kunnen hun vriendin Maylee nergens vinden.
Beste vriendin Petra denkt dat Maylee ’s nachts verdwaald is. Complotdenker Nolan is ervan overtuigd dat ze is opgegeten. Mysterieuze Abigail beweert dat Maylees vriend John haar vermoord heeft. En John? Die wil een advocaat spreken.


Ondertussen tikt de klok door… Wie houdt iets achter en waarom? Wat gebeurde er écht die nacht?

Politie niet betreden – Toen waren er nog vier

Dat klinkt als een super spannend boek. Omdat het een jeugdthriller is en dus geschikt is voor jongens en meiden vanaf ongeveer 13 jaar, heb ik het boek zelf gelezen. Onze meiden zijn nog wat te jong. Anne is al niet zo van de spannende boeken en films en Emma is met tien jaar toch echt te jong voor dit boek. Al zou ze het misschien best leuk vinden, want series zoals Wednesday vindt ze ook geweldig.

Het verhaal is opgedeeld in twee delen en begint na de verdwijning van Maylee. In het eerste deel (tot en met pagina 217) stelt de politie vragen in een verhoor aan de vier tieners over de verdwijning van Maylee. Afwisselend zijn Petra, Abigail, Nolan en John aan de beurt om antwoord te geven op dezelfde vragen. Je wordt ook meegenomen in hun herinneringen, gedachtes en antwoorden. Hierdoor blijft het verhaal spannend en een beetje mysterieus. Want wat is er nu eigenlijk gebeurd? Door het praten met de politie hoor je van verschillende kanten wat de insteek was om te gaan kamperen. Maar klopt het wel wat ze vertellen? Op deze manier kom je te weten wat er volgens de tieners gebeurd is, en leer je de tieners ook steeds beter kennen.

In het tweede gedeelte van het boek komen leugens en geheimen aan het licht en hangen vriendschappen aan een zijden draadje. Hier wordt de spanning verder opgebouwd omdat ze apart van elkaar hun eigen ding doen in het bos om Maylee te vinden. Langzaamaan worden geheimen ontrafeld en komt de waarheid aan het licht, maar deze is toch anders dan je verwacht.

Het is echt een boek voor tieners. De personages en hun karakters zijn herkenbaar en passen bij onzekere tieners die in een fase zitten om nieuwe dingen uit te proberen. Door de opbouw van het boek leer je de tieners goed kennen en kom je erachter waarom ze mee gaan kamperen. De schrijfstijl is lekker vlot waardoor je heel snel door het boek leest.

Toen waren er nog vier

Nolan als complotdenker die gelooft in Bigfoot, en zeker weet dat die in hun kampeeromgeving gesignaleerd is. Petra is een regeltante die graag de leiding neemt en vindt dat ze de ‘beste’ vriendin van is. Abigail beweert dat Maylee vermoord is door de John. Maylee komt juist over als egoïstisch en onverschillig. En John leer je het minst goed kennen, want die wil een advocaat. Dit leuke en spannende boek laat zien hoe kwetsbare tieners bang kunnen zijn om op te groeien en is daarmee denk ik ook erg herkenbaar voor tieners. Ik kan me dan ook echt voorstellen dat tieners dit een goed boek vinden. Een boek waarin je meeleeft in de levens van de tieners, wat ze denken en hoe ze dit beleven. Ik hoop dat onze meiden het boek over een paar jaar ook met plezier gaan lezen.

Waar te koop

Ook benieuwd naar dit boek? Dit boek van uitgeverij de Fontein kost € 16,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via bookspot. ISBN: 9789026164361


Geef een reactie