Marks of pride en beauty

samen

Van de week viel mijn oog op een Facebook post. Het ging over een jongedame die een aantal jaar geleden ernstige brandwonden opliep tijdens een brand. En nu liet ze zich fotograferen met haar littekens door Marks of Pride and Beauty. En die foto veranderde haar leven. Ik was onder de indruk en was benieuwd naar haar verhaal en dit project.

De Facebook post trok mijn aandacht omdat ik de jongedame herkende. We woonden vroeger bij elkaar in de buurt en zaten op dezelfde school. Verschrikkelijk wat haar is overkomen. Maar wat ontzettend knap dat zij dit deed. En wat zag ze er super mooi uit. Ik besloot ook even verder te lezen en door te klikken en meer te lezen over Marks of Pride and Beauty.

Marks of Pride and Beauty is een initiatief van fotograaf Jan van Beijnhem. Hij  begon twee jaar geleden min of meer per toeval met het fotograferen van mensen met brandwonden. Het doel: ze mooi en trots op de foto zetten, ondanks hun littekens.

Ik vond het zo mooi om te lezen en de foto’s te zien. Deze mensen hebben allemaal iets heel heftigs meegemaakt. Maar ze hebben het overleefd en ze staan zo krachtig in het leven. Zo knap. Ik kan me voorstellen dat je probeert je littekens te verbergen en dat op de foto gaan misschien niet altijd leuk is, maar juist heel confronterend kan zijn. En hoe mooi is dit project dan. Het zijn super mooie foto’s waarbij de mensen stralen en trots zijn op zichzelf.

Inmiddels zijn bijna 50 mensen gefotografeerd en wil Jan de foto’s gaan verzamelen in een mooi fotoboek. Hij is een crowdfundingsactie gestart om de drukkosten te financieren. Wat een mooi doel! Ik heb alle foto’s bekeken op de Facebookpagina. Ik was er stil van. Wat een respect voor deze mensen en wat staan ze mooi op de foto’s. Hoe mooi zou het zijn dat de foto’s van deze mensen met littekens zo trots en mooi gefotografeerd, verzameld worden in een prachtig fotoboek en expositie.

Ik heb direct doorgeklikt naar de crowdfundingspagina en heb gedoneerd. Je kunt nog een paar dagen doneren en ik zou het super leuk vinden als jij ook doneert.

NB Deze blog is geheel belangenloos geschreven; Alle foto’s zijn van Jan van Beijnhem voor Marks of Pride and Beauty.

 

 

18 gedachten over “Marks of pride en beauty

  1. Dit is een totaal andere inhoud dan ik had verwacht. Het raakt me. ik ga zeker een kijkje nemen op de facebook. Onwaarschijnlijk sterke mensen, stuk voor stuk.

  2. Ik vind het een heel erg mooi initiatief! Daarnaast vind ik het vooral heel erg jammer dat littekens en brandwonden zoveel onzekerheden met zich mee brengen. En ik kan mij goed voorstellen dat wanneer je dan mooi op de foto gaat, dit jouw zelfvertrouwen een enorme boost kan geven.

  3. Wat een mooi initiatief. Mijn vriend heeft ook brandwonden op zijn bovenarmen en een litteken op zijn been waar ze huid hebben weggehaald voor de transplantatie. Heel eerlijk zien ik zijn littekens allang niet meer

  4. Bedankt voor het schrijven van deze blog en de reacties van een ieder. Afgelopen vrijdag is de crowdfunding ook over de 100% gegaan van het streeft bedrag. Daarmee kan er nu ook echt een fotoboek komen.

  5. Heel mooi zeg. Ik vind dit soort littekens altijd mooi bij mensen omdat ze kracht uitstralen. De mensen hebben iets heftigs meegemaakt maar ze staan er wel. Chapeau!

Geef een reactie