(nieuw) identiteitsbewijs voor je kind

thumbnail_20180629_152322De vakantie komt er aan. En als je naar het buitenland gaat, dan heeft ook je kind een paspoort of identiteitskaart nodig. Zorg er dus voor dat je deze op tijd in huis hebt. En ga goed voorbereid naar het gemeentehuis, want er komt nogal wat bij kijken.

Emma had een nieuwe identiteitskaart nodig. We kregen al ruimschoots voordat de oude verliep een brief van de gemeente. Afgelopen week hebben we de identiteitskaart aangevraagd. Maar wat moet je allemaal regelen van te voren en meenemen?

  1. Check van te voren even wanneer het gemeentehuis open is. Wij wonen in een dorp waar de publieksbalie niet alle dagen geopend is. En ook niet altijd voor vrije inloop, maar soms alleen op afspraak. Kijk dus even goed wanneer je gaat.
  2. Een pasfoto. Je moet een goed lijkende pasfoto hebben die voldoet aan de richtlijnen. Dus niet de schoolfoto waar ze zo mooi lachend op staat. Dus eerst pasfoto’s maken.
  3. Je moet de oude identiteitskaart (of paspoort) meenemen.
  4. Een verklaring van toestemming. Bij kinderen onder de 18 jaar moeten beide ouders (of voogden) toestemming geven. Dit formulier moet door beide ouders ondertekend worden en mee genomen worden bij de aanvraag.
  5. Van beide ouders het identiteitsbewijs. Als niet beide ouders (of voogden) mee gaan met de aanvraag, moet je van de ouder die niet mee gaat dus ook een identiteitsbewijs meenemen.
  6. Je kind. Je kind moet zelf aanwezig zijn bij de aanvraag (en ook bij het ophalen). Maakt niet uit hoe oud ze zijn. En als ze oud genoeg zijn mogen ze ook zelf hun naam schrijven op het identiteitsbewijs.
  7. Hou er rekening mee dat het een weekje duurt voordat het nieuwe identiteitsbewijs klaar is.

Wij hebben van te voren pasfoto’s gemaakt. Papa en mama hebben beiden het toestemmingsformulier ondertekend en het paspoort van papa ging mee. We kwamen goed voorbereid op het gemeentehuis. Gelukkig was het niet superdruk. Ik kan me voorstellen dat hoe dichter het bij de zomervakantie is, hoe drukker het is met mensen die nog gauw een nieuw identiteitsbewijs nodig hebben. Wij waren gelukkig ruim op tijd. Dit kunnen we afstrepen van ons voorbereidingslijstje voor de vakantie. Nu de rest nog.

Heb jij al gekeken of jullie identiteitsbewijzen nog geldig zijn?

12 gedachten over “(nieuw) identiteitsbewijs voor je kind

  1. Ik vind het toch best wel erg dat kleine kinderen al een paspoort of id moeten hebben. Ik weet nog wel dat ik vroeger bij mijn moeder opstond. En dus met mijn 12e pas zelf een ID bij mij moest hebben. Wel fijn dat je het zo voor de vakantie al geregeld hebt, scheelt een hoop stress!

Geef een reactie