Recept: Harde wafels

Wafels bakken

Mijn oma en mijn moeder bakten ze vroeger al. En wat vond ik ze lekker! Om te smullen gewoon. En dan niet van die zachte wafels, maar juist van die harde wafels. Lekker met poedersuiker of slagroom.

En nu hebben we ze zelf gebakken. Emma heeft me geholpen en ze zijn goed gelukt. In deze blog deel ik het recept.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg bloem
  • 500 gram boter (ik gebruik pakjes blue band boter )
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 5 zakjes vanille suiker
  • 2 zakjes bakpoeder
  • een wafelijzer
  • mixer

Wafelijzer en mixer

Naast de ingrediënten heb je natuurlijk ook een wafelijzer nodig. Die had ik zelf nog niet en omdat mijn ouders niet in de buurt wonen, kon ik die van hun niet even lenen. Dus kocht ik mijn eigen wafelijzer. Na even zoeken op internet vond ik er een die betaalbaar was en voldoende vermogen had bij bol.com

Natuurlijk heb je ook een goede mixer nodig. Nu had ik altijd een handmixer en dat werkte best goed. Alleen werd de keuken soms een enorme rommel omdat ik geen mixkom met deksel heb en het meel soms door de keuken vloog. Ook mixt een handmixer nou eenmaal niet zo goed als een keukenmachine. Maar keukenmachines zijn best duur. Een KitchenAid keukenmachine kost al gauw 500 euro. Dat vond ik toch echt te duur voor een keukenmachine die niet veel gebruikt wordt en eigenlijk alleen gebruikt wordt om met de meiden iets te bakken. Een stuk goedkoper is de Bosch keukenmachine die ik inmiddels heb.

Hoe maak je het?

En dan kun je aan de slag met het deeg. Eerst meng de de basterdsuiker met de boter. Als dit goed gemixt is, voeg je een voor een de eieren toe. Daarna kun je de vanillesuiker toevoegen. Als laatste voeg je het meel en het bakpoeder lepel voor lepel toe.

Als het deeg goed gemixt is en lekker stevig is, is het deeg klaar. Ondertussen laat je het wafelijzer warm worden en draai je bolletjes van het deeg. Daarbij kreeg ik goede hulp van Emma. Die vond het erg leuk om deegbolletjes te draaien.

Lees ook: Recept: Pepernoten bakken

En wanneer je genoeg bolletjes gedraaid hebt, kun je beginnen met bakken. Het is even uit proberen hoe groot de bolletjes moeten zijn om de mooiste wafels te bakken. Dat vond Emma erg leuk. We begonnen vrij klein maar hebben ook een paar extra grote wafels gebakken voor haar!

Vet het wafelijzer in met wat boter zodat de wafels niet blijven plakken. Je legt twee bolletjes in het wafelijzer, even wachten en dan zijn de wafels klaar. Het is even zelf uitproberen hoe lang de wafels erin moeten. Ik keek vooral naar de kleur van de wafels en dat ze niet nog te zacht waren.

Handig is wanneer je een afkoelrooster hebt waarop de versgebakken wafels kunnen afkoelen.

Na het afkoelen kun je de wafels het beste bewaren in een goed afsluitbare doos. Dan blijven ze lekker lang goed. Zelf heb ik een taartdoos gebruikt. Daar kan lekker veel in en blijven de wafels lekker vers.

En dan kun je lekker smullen. Wij eten de wafels meestal met een laagje poedersuiker. Maar ook met slagroom zijn ze erg lekker. En we hebben zelfs de wafels met warme kersen gegeten. Ook een aanrader!

Wafels bakken

Deze blog bevat affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie