Stoppen met duimen

Stoppen met de speen en stoppen met duimen. Twee dingen die voor kinderen soms zo lastig zijn, dat ouders er radeloos van worden. Zo ook bij ons. Anne wordt eind dit jaar acht en duimt nog steeds. Gelukkig alleen nog maar ‘ s nachts. Maar toch. Hoe krijgen we haar van het duimen af?

speenToen onze meiden klein waren, hadden ze een speen. De speen afnemen was even een dingetje. Maar naar een paar dagen en zware avonden/nachten was dat gelukt. Maar onze dames zijn eigenwijs en gingen gewoon duimzuigen. Daar waren we niet zo blij mee. Maar ach ze waren nog zo klein, dus toe maar.

Toen Emma een jaar of twee was en Anne vier vonden we het tijd om het duimen af te leren. Uiteraard ook omdat er toch wel wat nadelen aan duimen zitten.

De nadelen van duimen

Stand van de tanden

In de eerste plaats is het vele zuigen op een speen of duim niet goed voor de stand van de tanden. Door het duimen  kunnen de boventanden niet goed groeien. Maar ook kunnen de tanden scheef gaan staan. Daarom is het aan te raden in ieder geval voor het doorkomen van het blijvende gebit ( 5/6 jaar) het duimen af te leren. Wanneer een kind na het zesde jaar nog duimt, kunnen de tanden naar voren gaan staan, maar wordt ook de ontwikkeling van het verhemelte beïnvloed. Het verhemelte komt dan meer bol te staan en dit kan in sommige gevallen zelfs tot gevolg hebben dat het neus-tussenschotje scheef komt te staan.

Onduidelijk praten

Duimen kan er ook voor zorgen dat het kind onduidelijk gaat praten. Een kind dat steeds zijn duim in zijn mond heeft, is moeilijker te verstaan. Maar ook zonder duim in de mond, kan het kind onduidelijker praten vooral met betrekking tot de uitspraak van de ‘s’ en ‘z’. Door het duimen kan de tongpunt wat slapper worden. Door de tong teveel naar voren te brengen, gaat het kind dan slissen.

Ontsteking door mond ademen

Een ander probleem is dat het kind te veel door de mond ademt. Hierdoor krijgt het  ongezuiverde, koude en droge lucht binnen. (Bij ademen door de neus, zuivert de neus de lucht en bevochtigt deze). Dit kan leiden tot keelontsteking, veel hoesten, vaker verkouden en oorontsteking. Maar door het mond-ademen kan het kind ook een afwijkende tand- en kaakstand ontwikkelen. En door het door de mond ademen, droogt de mond ook meer uit, waardoor de kans op gaatjes in het gebit ook groter wordt.

Afleren van duimen

Hoe ga je te werk om het duimen af te leren? We praatten er met de meiden over en beloofden ze een cadeautje wanneer ze niet meer zouden duimen. Emma was binnen een paar dagen gestopt en kreeg een  My Little Pony van ons. Ze heeft nooit meer geduimd.

Bij Anne ging het niet zo. Anne is zo gehecht aan het duimen. We kregen haar er niet van af. Uiteraard hebben we er over gesproken op het consultatiebureau, de schoolarts en de tandarts. We kregen allerlei tips, maar niks hielp. We kochten middeltjes om op de duim(nagel) te smeren die zo vies smaken , dat ze niet zou duimen. Maar Anne bleef duimen. Ze vond het vies smaken, maar toch stopte ze haar duim gewoon in haar mond bij het (in)slapen. Wel konden we het duimen verminderen. Ze duimde overdag niet meer;20180505_165757 alleen nog maar in bed of in de auto als ze sliep. En ze sliep niet de hele nacht met de duim in haar mond. Alleen bij het inslapen duimde ze.

We waren dus op de goede weg. We bleven met haar er over praten en wilden haar belonen wanneer ze gestopt was, maar het lukt niet. Toen hebben we het maar een tijdje laten rusten. We hielden wel vol dat overdag niet geduimd mocht worden. En elke keer dat we haar met de duim in de mond zagen, spraken we haar er wel op aan.

Een paar dagen geleden hebben we toch maar weer eens besloten er weer actief mee bezig te gaan. We hebben er met haar over gesproken en samen hebben we bedacht dat een pleister over de duim een mogelijke oplossing is. Dus nu doen we elke avond voor het slapen gaan een pleister om 20180817_185947haar duim. Geen gewone pleister, die plakt en plakresten achterlaat, maar een zelfhechtende pleister. En we hebben beloofd dat ze wat mag uitzoeken in de speelgoedwinkel als ze ook zonder pleister niet meer duimt. We zijn nu een paar dagen bezig en het gaat best goed. Ze duimt niet meer, maar stopt nu soms haar andere duim in haar mond zegt ze. Dus gaan we nu om beide duimen pleister doen. Wel slaapt ze lichter volgens mij want ze is overdag wat vermoeider en prikkelbaarder merken we. Maar dat moeten we maar even voor lief nemen en volhouden.

We hebben in ieder geval hoop dat het deze keer gaat lukken. En anders zag ik op productfoto-grootinternet het hulpmiddel van DrThumb. Dr. Thumb is een halter die om de duim van een kind wordt bevestigd. Op die manier wordt het vacuüm bij het zuigen doorbroken en leert het kind het duimen af. Er zijn twee maten voor kinderen van ongeveer een tot zeven jaar. Maar eerst maar eens afwachten of het ons zo gaat lukken.

 

Wij hopen dat het met de pleisters gaat lukken. Hebben jullie nog tips?

Bron: www.duimen.nl

Naast het afleren van duimen is het afleren van de speen net zo’n uitdaging. Benieuwd hoe Elke dat deed? Lees het in haar blog Cold turkey van de speen af

 

13 gedachten over “Stoppen met duimen

  1. Oh verschrikkelijk 🙂 ik denk aan de producten die ik vroeger aan men nagels deed om niet meer te bijten. mijn brood smaakte er zelf naar!

  2. Wat een handige tips!! Hier geen duimerd, maar er komt een tweede aan dus handig om te onthouden. Ik kwam zelf niet verder dan byteX, die je al geprobeerd hebt, dus ik hoop dat de pleister werkt!

  3. Hoi Ingrid,
    Ik blijf dit even volgen. Stiekem hoop ik dat je dat ding van dr. thumb ook nog mag proberen, want ik ben benieuwd of dat werkt. Hier hebben we ook een hardnekkige duimer. Al is die nu nog maar 3.

  4. Pingback: Update: stoppen met duimen | Blogsbyingrid

Geef een reactie