TypeOlympics – Type cursus voor kinderen

startup-593324_1920Blind typen. Zelf kan ik het niet. Ik kan best snel en redelijk foutloos typen. Ook wel deels blind, maar niet zoals het moet. Ik heb mijn vingers zeg maar niet op de juiste plekken op het toetsenbord. Ze dansen over het toetsenbord en dat is niet helemaal de bedoeling. Aangezien we steeds meer in een digitale wereld leven, is een typecursus voor kinderen eigenlijk wel een must. Want jong geleerd, is oud gedaan. Met Anne probeerde ik de typecursus van TypeOlympics.

Aanmelden en beginnen

Eerst meldde ik Anne aan op de website. Dit deed ik met haar eigen email adres en wachtwoord. Aanmelden is een fluitje van een cent. Vervolgens kon Anne beginnen. Het begon met een korte introductie. Deze ging vrij snel, maar op dat moment hoef je ook nog niks zelf te doen. Dan start de eerste les. Je leert hoe je je vingers op het toetsenbord moet plaatsen en gaat beginnen met de eerste letters.

De lessen

overzicht.pngDe cursus bestaat uit 180 lessen. Eerst leer je met elke vinger een letter, de f en de j. Vervolgens leer je alle toetsen rij voor rij kennen. Elke les moet succesvol worden afgerond en dan wordt gelet op het aantal fouten en de snelheid. Wanneer alle letters zijn behandeld, wordt de snelheid opgevoerd naar 30 woorden per minuut (WPM). Daarna komen de hoofdletters en getallen aan bod en wordt de snelheid opgevoerd tot 45 WPM. Tenslotte worden ook de vreemde tekens behandeld en moet de snelheid komen op 50 WPM. Daarna mag je eerst een proefexamen en dan een eindexamen doen. Een hele weg te gaan dus.

Hoe ging het?

IMG_20190202_114510_3Anne is enthousiast begonnen met de typecursus. In het begin was het af en toe even moeilijk. Dan had ze te veel fouten. En een keer stond capslock aan en maakte dus alleen maar fouten. Maar daar leerde ze ook weer van. Hoe beter het ging, hoe leuker ze het vond. Inmiddels is ze bij les 14. Ik merk wel dat als ze eenmaal bezig is, ze het heel leuk vindt en enthousiast doorgaat, maar dat ze het niet elke dag doet. En als ze er niet aan denkt, kan er zo maar een paar dagen tussen zitten. En dat is natuurlijk voor het leerproces en de herhaling niet zo handig. Misschien is dat ook wel de leeftijd en is acht jaar nog wat jong om structureel te oefenen hiervoor. Maar ze vindt het in ieder geval wel interessant en leuk om te doen. Ze heeft er plezier in en ze kan het ook en dat maakt het natuurlijk ook leuk. Daarnaast krijg je voor elke afgeronde les een medaille, goud, zilver of brons. Dit spelelement vindt ze ook erg leuk. Ze gaat natuurlijk voor de gouden medailles.

Statistieken, prijzenkast en ranglijst

IMG_20190202_114517_7In het programma kun je ook je eigen statistieken zien: hoeveel woorden type je per minuut, hoe nauwkeurig type je en welke medailles heb je al? In de prijzenkast kun je zien welke trofeeën je al verzameld hebt, bijvoorbeeld een trofee bij 20 WPM of 50 gouden medailles. In de ranglijst kun je jouw score vergelijken met die van anderen. Dat klinkt leuk, maar vanuit privacy was ik hier niet zo blij mee. Je ziet de gebruikersnaam en in ons geval is dat de voor- en achternaam van mijn dochter. Haar scores zijn dus voor iedereen zichtbaar. Ook voor mensen die we niet kennen. Het doel hierachter is dat je een soort wedstrijdje kunt doen met je vrienden. ik zou het dan beter vinden wanneer je – net als bijvoorbeeld op Facebook – eerst vrienden met elkaar moet worden en dan pas elkaars gegevens kan zien. Had ik dit van te voren geweten, dan hadden we een andere gebruikersnaam gekozen.

Aanrader?

Ik heb zelf nooit een typecursus  gehad en heb ook geen ervaring met andere typecursussen voor kinderen. Over deze cursus zijn we zeker wel enthousiast. Ik zie dat Anne het leuk vindt en ze leert ook echt typen. Een aanrader dus. Ik zou alleen even nadenken over de gebruikersnaam die je kiest.

Korting!

logo

Op de site van TypeOlympics kun je je kind een gratis proefles laten volgen. Ook kun je je kind aanmelden voor de typecursus. De cursus kost 50 euro en daarmee leert je kind goed en snel typen. En met de code blogsbyingrid krijg je ook nog eens 10% korting op deze cursus!

 

Dit is een gesponsorde post en bevat affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

 

13 gedachten over “TypeOlympics – Type cursus voor kinderen

  1. Officieel leren typen is toch wel handig inderdaad. Ik heb zelf typeles gehad op de middelbare school, maar mijn kinderen hebben het zichzelf geleerd. Toch denk ik dat zo’n cursus wel veel toevoegt.

  2. Leuk zeg. Op de basisschool volgden wij allemaal een typecursus, maar tegenwoordig hoor ik er bijna niemand meer over. Ik vond het destijds super leuk om te doen en heb er nog steeds profijt van.

  3. O wat grappig, ik weet nog dat mijn moeder typeles had en inderdaad trainingen om blind te kunnen typen. Zelf kan ik dit absoluut niet, maar kan wel vrij snel een tekst eruit gooien.

  4. Ik heb nooit een typecursus gehad, maar kan wel snel typen. Een soort van aangeleerd, als je het maar vaak genoeg doet haha… Ik zou het voor mijn zoon wel willen, die groeit ook natuurlijk echt op met een digitale wereld… Dat was ‘vroeger’ nog niet zo.

  5. Wat grappig om hier iets over te lezen. Op de basisschool kreeg ik toentertijd ook een typecursus, alleen ik doe hier eigenlijk helemaal niks meer mee. Ik typ met vier vingers, maar wel redelijk vlot haha. Mijn dochter is hier nog veel te jong voor, maar aangezien ze op bijna twee-jarige leeftijd al mijn iPhone kan ontgrendelen denk ik dat dit later wel een goeie is.

  6. Ik moest vroeger van mijn ouder op typcursus voor 1 vingers blind, echt op een typmachine nog. Eerste keer gezakt, vreselijk was dat. Nu typ ik nog steeds niet 10 vingers blind maar wel snel.

  7. Ja in ‘deze wereld’ is het wel heel handig om het goed en snel te kunnen. Mijn middelste zoon heeft een aantal jaren geleden ook een soortgelijke cursus gehad maar ik weet de naam niet meer. Iets met typtuin ofzoiets?! Leek erg op wat jij beschrijft en het is toch erg handig.

Geef een reactie