6 tips: Slim leren voor beelddenkers

Beelddenken is een manier van denken waarbij beelden centraal staan. Kinderen (en volwassenen!) die beelddenken, denken in plaatjes. Dit is een andere manier van informatie verwerken dan mensen die niet-beelddenkend zijn. Daarom is het belangrijk om beelddenken in te zetten als superkracht bij het leren.  

Slim leren voor beelddenkers

Als beelddenker kun je snel afgeleid worden doordat er in je hoofd allerlei beelden opkomen die alle aandacht opeisen. Daarnaast wordt de meeste stof in tekst aangeboden, zowel in de klas als in de boeken.

Je kunt het beelddenkende brein ook juist gebruiken als superkracht om te leren. Leren leren expert Michelle van pUber Bijles geeft in deze blog 6 tips om slim te leren voor beelddenkers. 

6 tips: Slim leren voor beelddenkers

1. Maak gebruik van mindmaps

Mindmaps zijn een handige manier om informatie overzichtelijk op papier te zetten. Begin met het onderwerp in het midden en maak groepjes met begrippen en andere belangrijke feiten. Schrijf bij alle feiten een korte uitleg in woorden en maak er een tekeningetje bij. Hierdoor kun je het nog beter onthouden! 

2. Kijk! 

Gebruik bij het leren jouw ogen. Gebruik bijvoorbeeld afbeeldingen, diagrammen, grafieken of filmpjes. Deze visuele informatie helpt je de informatie beter te begrijpen en te onthouden. Google eens een begrip en bekijk de afbeeldingen. Bedenk vervolgens: Waarom hoort deze afbeelding bij het begrip (of helemaal niet!). 

3. Wat weet je al? 

Beelddenkers zijn goed in het leggen van verbanden tussen verschillende beelden en informatie. Maak hier gebruik van door nieuwe informatie te verbinden met de kennis die je al hebt. Gaat het bij geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog? Daar weet je vast al veel over doordat je bijvoorbeeld films of het journaal hebt gezien. 

4. Tekenen!


Of je nu goed bent in tekenen of net als ik helemaal niet, tekenen werkt heel erg goed om dingen te onthouden. Maak een klein, simpel tekeningetje bij ieder begrip en je kunt het makkelijker onthouden en toepassen tijdens de toets. Dit kun je combineren met elke leermethode! 

5. Leer in stappen

Beelddenkers hebben vaak behoefte aan structuur en overzicht. Verdeel het leerwerk daarom in kleine delen en werk stap voor stap. Plan voor lastige vakken elke week een half uurtje in om te leren. Zo kun je overzichtelijk leren en vaak herhalen. 

6. Maak er een gewoonte van

Gewoontes kunnen helpen om bepaalde taken te koppelen aan vaste handelingen en zo te automatiseren. Dit kan helpen om het leren gemakkelijker te maken en de concentratie vast te houden. Denk bijvoorbeeld aan het altijd op dezelfde plek leren, dagelijks op hetzelfde moment starten met huiswerk maken of elke zaterdagochtend leren. 

Maak van beelddenken jouw superkracht! Welke tip ga jij uitproberen?


Wil je schoolspullen kopen speciaal voor beelddenkers? Neem dan eens een kijkje in de webshop van pUber Bijles vol met slimme schoolspullen!

Geef een reactie