Alcohol actie week “Zien drinken doet drinken”

Afgelopen maandag 2 november is de campagne ‘Zien drinken doet drinken’ van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) gestart. De campagne richt zich op ouders met opgroeiende kinderen. Dus ook op mij.

Het doel is dat ouders met opgroeiende kinderen, maar ook andere volwassenen, zich ervan bewust worden dat alcoholgebruik waar kinderen en jongeren bij zijn niet verstandig is. Ik zag dit op social media voorbij komen in een bericht van de GGD en ik moet zeggen dat ik het met de strekking van dat bericht niet eens was. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden, maar zal eerst in deze blog toelichten waarom ik het er niet mee eens was.

Alcohol actie week “Zien drinken doet drinken”

Zien drinken doet drinken

Hiernaast zie je het bericht dat ik voorbij zag komen op Facebook. Laat ik voorop stellen dat ik het met het eerste gedeelte van het bericht (gedeeltelijk) eens ben. Ik geloof absoluut dat het zien drinken van ouders invloed kan hebben op het drinkgedrag van kinderen. Maar de oplossing vind ik absurd.

Het antwoord (de oplossing) op de vraag: “Mag ik dan helemaal geen alcohol meer?” is volgens de GGD:

“Jawel. Drink een glas wijn als de kinderen op bed liggen in plaats van tijdens het eten. “

Aansluitend staat er: “Welke alcoholnorm geef jij je kinderen mee?”

Zoals gezegd vind ik deze oplossing absurd. Ik vind het ook bijzonder dat ze vervolgens ook nog over een norm beginnen. Weet je wat ik vind? Ik hoop dat we onze kinderen goede normen en waarden meegeven. En daarbij hoort volgens mij openheid, vertrouwen en eerlijkheid. Ik heb ook gereageerd onder het bericht, en wel met de volgende tekst:

Ik vind dit een vreemd advies. Klinkt juist alsof je het stiekem doet; het voor ze verbergt. Dat vind ik juist een slecht voorbeeld. Leer ze juist dat het mag, met mate. En geef daarin het goede voorbeeld. Daar leren ze juist van.

Normen en waarden | openheid, vertrouwen en eerlijkheid

Ik hou van open en eerlijkheid. Drink jij een wijntje bij het eten. Prima toch. Je kind hoeft niet mee te drinken en mag best zien dat een wijntje bij het eten lekker is. Zolang je het maar met mate doet en niet daarna vrolijk in de auto stapt. Juist het doen wanneer ze er niet zijn, geeft een schijn veiligheid. Je doet het stiekem. Nou, lekker voorbeeld ben je dan. En als je kind wakker wordt en naar beneden komt en je met een wijntje ziet. Dan is je plan mislukt. Zien ze het nog. Ik hoop juist dat de meiden het niet stiekem doen, maar er ook eerlijk en open naar ons over zijn als het zover is.

Wat voor effect had het roken van mijn ouders op mijn gedrag?

Ik vergelijk het met mijn ouders vroeger. Mijn ouders rookten bijvoorbeeld. Waar mijn vader op een gegeven moment gestopt is, duurde dat bij mijn moeder wat langer. En dan wil ik nu niet de discussie over roken (in het bijzijn van kinderen) aanwakkeren, Daar gaat het nu even niet om.

Het gaat er om dat ik mijn ouders (en ook andere ouders bij vriendinnen en familie) zag roken. Heeft dat er voor gezorgd dat ik ben gaan roken? Nee. Natuurlijk heb ik als puber wel eens gerookt. Een sigaretje geprobeerd. Maar daar bleef het bij. Dus heeft het roken van mijn ouders daar invloed op gehad? En het feit dat ik ze zag roken? Nee. Ik denk wel dat de manier hoe mijn ouders met roken omgingen invloed heeft gehad. Ze wisten ook dat het ongezond was, raadden het af en zijn zelf ook gestopt. En daar leer je van als kind.

Alcohol actie week “Zien drinken doet drinken”

Ik vind deze campagne dan ook niet goed. Ik denk zeker dat er een kern van waarheid in zit. Ze hebben het ook onderzocht. Maar de oplossing die geboden wordt, in ieder geval in het bericht dat ik voorbij zag komen (het doen wanneer ze er niet bij zijn), vind ik een zeer slecht voorbeeld voor kinderen.

Ze hadden naar mijn mening veel beter een oplossing kunnen bieden in de trant van: “Drink lekker je glaasje wijn bij het avondeten. Maar leg de kinderen uit dat alcohol voor volwassenen is. Vertel ook dat teveel alcohol ongezond is, maar dat je een wijntje op zijn tijd lekker vind en dat dat ook prima kan. Laat ook zien aan de kinderen dat je met mate drinkt en laat ze dat gedrag van jou kopiëren.”

Wat vind jij van deze campagne?

Geef een reactie