Regelmatig zie je op mijn blog leuke kinderboeken, tijdschriften en doe boeken voorbij komen. Wat ik nog niet eerder was tegengekomen, zijn stripboeken op AVI niveau. Daar was ik wel benieuwd naar. Want stripboeken zijn natuurlijk gewoon leuk en lezen makkelijk weg. Maar stripboeken op je eigen leesniveau dat is natuurlijk helemaal geweldig. En zo maakten we kennis met de stripboeken van Kijk en Lees.
Lezen
Waar Emma lezen helemaal geweldig vindt, is Anne wat minder enthousiast. We hebben altijd veel geoefend met Anne met lezen, maar ik vond het best moeilijk om boeken te vinden die ze ook echt leuk vindt. Inmiddels is ze wat ouder en zoekt ze ook haar eigen boeken uit, maar dan nog heeft ze niet altijd het geduld om te lezen en kan ze zomaar een ander boek pakken, terwijl ze het ene nog niet uit heeft. En een tijdschrift of stripboek lezen, vindt ze ook best leuk, maar hoe weet je nou of ze daar genoeg mee oefent en op haar niveau leest? En nu weet ik wel dat het belangrijk is om vooral veel lees kilometers te maken, maar toch ook belangrijk om dat op het juiste niveau te doen. De stripboeken op AVI niveau van Kijk en Lees zijn dan ook een uitkomst.
Kijk en Lees stripboeken
Naast beginnende lezers hebben ook kinderen met een lees- en/of motivatieprobleem baat bij de ondersteuning van tekeningen bij de teksten. want beelden zeggen meestal meer dan woorden. De strips helpen beginnende lezers dan ook flink op weg om het verhaaltje te kunnen begrijpen. Zonder een woord te lezen, zitten ze vaak al in het verhaal. Maar ze raken snel gemotiveerd om de dialogen te lezen en zo het hele verhaal te snappen. Dit maakt de boeken van Kijk en Lees heel toegankelijk. Maar zeker zo belangrijk is dat het vooral grappige boeken zijn, die kinderen daarom ook met plezier pakken om te lezen.
De stripboeken van Kijk en Lees zijn er in oplopend AVI-niveau voor groep 3 t/m 6 (AVI Start t/m E6). Voor Anne kreeg ik een boek op niveau M5 en twee boeken op niveau E5. De boeken zien er super mooi uit, hebben een harde kaft en circa 30 pagina’s dik. Voor elk niveau /groep is er een ander karakter. Na Kik en Joep volgen G.Ruwel en Grompf. De boeken voor niveau M5 en E5 hebben twee karakters. Twee boeken gaan over geheim agent G.Ruwel. Deze strip is ook bekend uit het tijdschrift Dolfje Weerwolfje. Het andere boek gaat over mijn vriend Grompf.
Anne vond het wel interessant: een stripboek en dan ook nog op AVI niveau. De kaft en de tekeningen binnenin spraken haar wel aan en ze heeft er al wat in gelezen. Het zijn niet alleen leuke avonturen, maar doordat het in stripvorm is, is het makkelijker en sneller te lezen. En het zijn korte verhaaltjes. Ze kan er haar aandacht bijhouden en is niet zo snel afgeleid. Het eerste boek ligt nu op haar kamer om te lezen en ik denk dat de andere twee snel volgen.
Waar te koop?
Ben je ook benieuwd naar de stripboeken van Kijk en Lees? Neem dan vooral een kijkje op hun website. Daar vind je alle informatie, ook over AVI lezen. Nog even goed om te melden is dat de boeken Cito gecertificeerd zijn en dat de serie Kijk en Lees bekroond is met de Nationale Alfabetiseringsprijs. De boeken zijn online te bestellen via de webwinkel van Kijk en Lees of bijvoorbeeld bij bol.com.
Dit is een gesponsorde post en bevat affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.
Mijn oudste zoontje begint nu met lezen denk dat hij dit ook wel heel erg leuk vind als hij straks goes kan lezen. Eerst maar met iets makkelijks beginnen
Ik vond boeken vroeger als kind al fantastisch en nu nog steeds! Stripboeken heb ik dan weer juist nooit gelezen…
Hé, wat grappig dat er nu ook stripboeken zijn op AVI niveau’s. Dat wist ik helemaal niet. Leuk!
Vroeger waren stripboeken niet toegestaan op school ik vond ze juist geweldig.Blij dat de scholen er nu anders over denken.
lijkt me eengeweldig leuke oplossing voor kinderen die lezen niet zo leuk vinden!
Mooie oplossing voor kinderen die het niet zo leuk vinden om een boek te lezen denk ik!
Wat leuk. Daar zal ik eens heen kijken!
Pingback: 9e Kunst | Hoe de strips van Kijk en Lees hun plek verwierven in het onderwijs
Pingback: Hoe de strips van Kijk en Lees hun plek verwierven in het onderwijs | 9e Kunst