Bang voor de tandarts?

De tandarts. Twee maal per jaar gaan we er naar toe voor controle. En omdat we allemaal best wel last hebben van tandsteen, gaan we ook direct voor een behandeling bij de mondhygiëniste. Gelukkig hebben we een leuke en geduldige tandarts, die de kinderen op hun gemak stelt. Waar Anne het in het begin allemaal erg spanend vond, gaat het nu veel beter. En gelukkig maar, want een gezond en mooi gebit vind ik erg belangrijk.

Een beugel

Als kind moest ik heel vaak naar de tandarts. Met mijn gebit was eigenlijk niet eens zoveel mis. Ik had bijna nooit gaatjes. Maar mijn tanden stonden erg scheef. Mijn boventanden stonden meer dan 1 cm verder naar voren dan mijn ondertanden. Dus kwam er zo rond mijn tiende een beugel. Ik hoefde niet naar de orthodontist, want onze tandarts kon dit zelf. En zo kwam ik dus regelmatig bij de tandarts over de vloer. Niet alleen voor de reguliere controle, maar ook voor de controle van de beugel.

Ik begon met een buitenboordbeugel. Zo een die om je nek gaat. Gelukkig niet zo een die over je hoofd moest. Ik heb heel vaak moeten happen en kreeg na de buitenboordbeugel zo’n stangetje over je voortanden met een doorzichtig gebitje er aan. Maar een paar jaar later stonden mijn tanden dan ook weer netjes recht.

Een blijvend mooi gebit

Omdat mijn tanden later rond mijn twintigste toch weer begonnen te schuiven, kreeg ik een spalkje achter mijn voortanden boven en onder. Inmiddels heb ik het bovenste spalkje niet meer, maar het onderste spalkje wel. Verder is mijn gebit eigenlijk, op wat tandsteen na, best prima. Ik heb alleen wat stukjes van mijn voortanden af gehad, maar die zijn mooi gerepareerd door de tandarts. Wel gaf de tandarts een keer aan dat in een voortand een barst lijkt te zitten. Nu heb ik daar geen last van, maar die kan dus afbreken. En zeker omdat ik ’s nachts nog wel eens tandenknars, is die kans best groot. Dan hoop ik toch echt op een mooie facing of andere mooie oplossing zodat mijn glimlach mooi blijft.

Een facing is een dun schildje, van composiet of porselein, dat geplaatst wordt op een tand of kies. Daarmee kunnen spleetjes opgevuld worden. Maar ook kunnen afgebroken hoekjes gerepareerd worden en kunnen verkleurde en gele tanden wit gemaakt worden. Ook kunnen ze facings zo plaatsen dat scheve tanden recht lijken.

Implantaten, facings en klikgebitten

Gelukkig kan er tegenwoordig heel veel op het gebied van tandheelkunde. Een van nature gezond én mooi gebit is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar met een beetje hulp kun je een heel eind komen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld implantaten, facings en klikgebitten. Niet iedereen is op de hoogte van de verschillende mogelijkheden voor het hebben van een mooi gebit.

Een implantaat wordt bijvoorbeeld geplaatst om één of meerdere (soms zelfs alle) tanden en kiezen te vervangen. Een implantaat is een titanium kunstwortel die in de kaak wordt geschroefd. Op die kunstwortel wordt vervolgens een op maat gemaakte kroon, brug of gebitsprothese geplaatst zoals bijvoorbeeld een kunstgebit. Het implantaat zit heel stevig vast en daardoor kun je weer alles eten. En doordat het er mooi uitziet, kun je weer voluit (glim)lachen.

Een klikgebit is ook iets nieuws. Vaak kennen we wel het kunstgebit. Dat had mijn vader ook. Maar nu is er een klikgebit. Bij een klikgebit krijg je twee (of soms vier) implantaten in je onderkaak geplaatst, waarop een nieuwe onder prothese op twee drukknoppen of op een staaf wordt vastgeklikt. Je kunt het klikgebit zelf uitnemen en weer vastklikken.

Wij zijn niet bang voor de tandarts

Sommige mensen zijn erg bang voor de tandarts en denken dat het veel pijn doet. En natuurlijk zijn sommige behandelingen niet fijn en een beetje pijnlijk, maar uiteindelijk duurt zo’n behandeling maar even en heb je daarna wel voor lange tijd profijt van een mooi en gezond gebit. Ik zie het ook bij mijn (schoon)ouders. Ook zij gaan regelmatig naar de tandarts en hebben een of meerdere tandheelkundige hulpmiddelen. Zelf ga ik dat ook zeker doen als het nodig is.

Ook onze meiden gaan regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist. En Anne krijgt zodra ze klaar is met wisselen een beugel. Zelf wil ik in ieder geval een mooi gebit houden. En mocht er een tand afbreken of iets anders aan de hand zijn, dan hoop ik dat ze dat met facings of een ander hulpmiddel kunnen corrigeren. Zelf ben ik niet bang voor de tandarts en dat probeer ik onze meiden ook mee te geven. Tot nu toe, lukt dat gelukkig aardig en gaan ze met plezier mee.

Ben jij bang voor de tandarts?

Dit is een gesponsorde post, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie