Belasting: Maandelijks voorlopige teruggaaf of achteraf een bedrag?

De inkomstenbelasting. Elk jaar moeten we weer aangifte doen. En dan wordt berekend of je over het afgelopen jaar nog belasting moet betalen of dat je nog geld terug krijgt. Heb je recht op een teruggave van belasting, bijvoorbeeld in verband met je hypotheek, dan kun je er voor kiezen om dit maandelijks te ontvangen of een keer per jaar. Wat is verstandig en wat zijn de voor- en nadelen?

Maandelijkse belasting teruggave; wel of niet doen?

Het belastingvoordeel dat je krijgt via hypotheekrenteaftrek, krijg je na jouw jaarlijkse belastingaangifte (die je doet voor 1 mei) in één keer op je rekening gestort. Maar als je wilt, kun je dit wijzigen naar een maandelijkse teruggaaf. Dit heet een voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf. Is deze voorlopige teruggaaf voordelig of niet?

Een schatting of een definitief bedrag?

De voorlopige teruggaaf is een schatting

Waar je rekening mee moet houden is het verschil tussen het geschatte bedrag dat je terugkrijgt en het werkelijke bedrag. Wanneer je kiest voor een voorlopige teruggaaf dan maak je vooraf een schatting onder andere op basis van je inkomen en je hypotheek(rente) voor het komende jaar. Daar komt een bedrag uit en dat wordt verdeeld in maandelijkse termijnen. Het kan natuurlijk zo zijn dan door wijzigingen jouw schatting niet meer juist is. Dan doe je er verstandig aan om een wijziging op je voorlopige teruggaaf in te dienen. Want je wilt natuurlijk niet later voor verassingen komen te staan en belasting moeten terug betalen. Ik niet in ieder geval. Ik ontvang liever iets extra’s dan dat ik nog wat moet nabetalen.

Je belastingaangifte leidt tot een definitief bedrag

Kies je niet voor een voorlopige teruggaaf dan ontvang je het bedrag waar je recht op hebt na het indienen van je inkomstenbelasting. Het indienen van je inkomstenbelasting doe je meestal in april. En dan kan het nog een tijdje duren voordat je daadwerkelijk het bedrag van de belastingdienst ontvangt. Het is dan wel een definitief bedrag dat in principe niet meer wijzigt. Dus geen verrassingen achteraf.

Het moment van ontvangst van de teruggaaf inkomstenbelasting

Zoals hierboven aangegeven, is het moment waarop je geld van de belastingdienst ontvangt anders wanneer je kiest voor een voorlopige teruggaaf. Als je kiest voor een voorlopige teruggaaf dan krijg je in het betreffende jaar elke maand een bedrag. Maar wanneer blijkt dat je te veel of te weinig hebt ontvangen dan wordt dit na de aangifte (dus pas in het volgende jaar) verrekend. Kies je voor een bedrag in een keer achteraf, dan ontvang je dat dus pas in het volgende jaar. Het is dan wel een definitief bedrag, aar je moet wel een tijdje op je geld wachten. Onderstaande afbeelding laat dit duidelijk zien:

Hoe zien jouw maandelijkse uitgaven en inkomsten eruit?

Eigenlijk zou de vraag ook kunnen zijn: Wat kun je maandelijks missen. Als je gebruik maakt van de voorlopige teruggaaf, dan krijg je maandelijks een bedrag. Misschien heb je dit bedrag wel nodig om je (vaste) lasten te kunnen voldoen of af en toe iets extra’s te kunnen kopen. Maar als je het niet direct nodig hebt, kan het zijn dat je het zonder het te beseffen ook maandelijks uitgeeft. Terwijl wanneer je er voor kiest om het achteraf in een keer te ontvangen, je een leuk extraatje ontvangt en dan is het bedrag ook een stuk hoger. Maar zoals gezegd, dat moet wel kunnen.

Wij hebben er voor gekozen om geen gebruik te maken van de voorlopige teruggaaf. Wij ontvangen het geld liever in een keer achteraf en zien het dan als een leuk extraatje. Een leuk extra zakcentje voor een weekendje weg, een grote aanschaf of iets anders.

Maak jij gebruik van de voorlopige belastingteruggaaf?

Geef een reactie