Ben je op zoek naar goede schoenen voor pijnlijke voeten? Lees dan deze tips!

Het vinden van goede schoenen voor pijnlijke voeten lijkt soms op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het schoenaanbod is enorm, met prachtige exemplaren voor iedere gelegenheid en in elke denkbare kleur en stijl. Alleen vind tussen die enorme hoeveelheid schoenen maar iets te vinden wat óók nog lekker zit.

Zeker als je moeilijke voeten hebt, kan dit een opgave zijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat als je jouw voettype goed kent, het helemaal niet zo moeilijk is om fijne schoenen te vinden. Lees snel verder voor de tips en je hoeft nooit meer met pijnlijke voeten rond te lopen!

Waarom zijn goede schoenen voor pijnlijke voeten belangrijk?

In Nederland lopen ontzettend veel mensen rond met voetklachten. Reuze vervelend, want zo’n zeurend gevoel in je voeten is knap vermoeiend. Maar wist je dat een groot deel van de voetklachten te wijten valt aan het dragen van de verkeerde schoenen? Schoenen die onvoldoende steun bieden, te krap zitten, schuren of juist te groot zijn.

Ze kunnen voor allerlei klachten zorgen. Acute klachten zoals blaren of brandende voeten tot serieuze voetaandoeningen zoals doorgezakte voeten en hielspoor. Schoenen die goed passen, de vorm van jouw voeten volgen en goede ondersteuning bieden zorgen ervoor dat je veel minder last van voetklachten krijgt. Zo wordt het een stuk minder vervelend om veel op de been te zijn!

Waar voldoet een goede schoen aan?

Maar wat maakt nou dat iets een goede schoen is? Wat onderscheidt een goede schoen van een slechte schoen? Dat zijn hele belangrijke vragen om te stellen als je op zoek bent naar een nieuw paar en jouw voetklachten wil verminderen. Helaas is er geen eenduidig antwoord op te geven, omdat het helemaal afhangt van waar je de schoenen voor gaat gebruiken. Een werkschoen voor in de tuin vraagt om andere kwaliteiten dan een schoentje wat je voor een feest of receptie gaat dragen. Toch zijn er een aantal stelregels die je altijd in gedachten kunt houden. Het allerbelangrijkste is dat de schoen goed past.

Wie de schoen past…

Het klinkt als een open deur, maar je moest eens weten hoeveel mensen op te grote of te kleine schoenen door het leven gaan. En als je eerlijk naar je eigen garderobe kijkt, herken je dat vast wel. Een mooi paar sneakers dat íetsje te klein is, maar je vanwege de mooie korting toch niet wilde laten liggen? Grote kans dat ook jij zo’n miskoop in je kast hebt liggen. Met pijnlijke, vermoeide of brandende voeten tot gevolg.

Ga dus alleen nog maar voor schoenen die goed passen. Je lost er al een heleboel problemen mee op. Een duimbreedte ruimte aan de zijkant en voorkant van je schoenen is een goede maatstaf.

Veters, klittenband of gespen zijn altijd een goed idee

Schoenen die je kunt verstellen in de breedte zijn altijd verstandig, ongeacht het type schoenen wat je zoekt. Of je nu een paar sandalen, sneakers of laarzen nodig hebt, het is heel fijn als je ze wat ruimer of smaller kan maken. Schoenen met veters, gespen of klittenband zijn dan een goede optie. Je maakt de schoenen zo goed op maat. Dit is vooral prettig als je bredere of juist smallere voeten hebt dan gemiddeld.

Demping en antislip

Ook fijn voor het loopcomfort is demping in de zolen. Dikkere zolen van bijvoorbeeld siliconen geven je het gevoel dat je op wolkjes loopt. Ze vangen de klappen van het lopen op, zodat jouw hielen dat niet hoeven te doen. Dit helpt tegen vermoeide voeten en veelvoorkomende klachten zoals hielspoor.  Antislipzolen zijn ook prettig, zeker als je veel moet lopen voor je werk. Ze zorgen dat je letterlijk stevig in je schoenen staat en voorkomen vervelende glijpartijen.

Hoe weet je welke schoenen geschikt zijn voor jou?

Zoek je nieuwe goede schoenen voor pijnlijke voeten? Dan is het belangrijk om eerst een beter beeld te krijgen van jouw voetklachten. Daar kan je dan het ideale paar schoenen op afstemmen. Heb je bredere voeten, dan zijn schoenen met een ronde neus beter dan puntige neuzen. Ook zou je kunnen kijken naar schoenen in een specifieke breedtemaat, zodat ze ook aan de zijkanten niet te krap zitten. Smalle voeten zijn dan juist weer blij met puntige neuzen, omdat deze smaller zijn en ze daardoor minder snel van de voet slippen.

Wil je graag weten welke schoenen het best passen bij jouw voettype? Dan is de website Schoenwijzer er om je te helpen. Dit is een geweldig platform waarop je op basis van jouw voetklachten en situatie het ideale paar schoenen uitzoekt. De website staat daarnaast boordevol informatie over veelvoorkomende voetklachten en bijbehorende tips.

Kunnen goede schoenen voor pijnlijke voeten jouw voetproblemen oplossen?

In sommige situaties kunnen goede schoenen voor pijnlijke voeten een voetprobleem oplossen. Als jouw pijnlijke voeten het gevolg zijn van jarenlang lopen op verkeerde schoenen, kan het juiste paar een wereld van verschil maken. Er zijn echter ook voetklachten die niet verholpen kunnen worden door schoenen, maar waarbij de juiste schoenen wél voor veel verlichting kunnen zorgen. Zo kunnen goede schoenen de klachten van hallux valgus (een scheefgroeiende grote teen) enorm verlichten. Er zijn zelfs speciale hallux valgus schoenen, die extra breed zijn ter hoogte van de tenen. Het is bij serieuze of aanhoudende voetklachten trouwens altijd aan te raden om de huisarts of een voetspecialist te bezoeken.

Welke schoenen kunnen echt niet in jouw kast ontbreken?

Ook als je moeilijke voeten hebt wil je er natuurlijk leuk bijlopen. Maar zoals je nu wel hebt gezien, zijn er genoeg leuke goede schoenen voor pijnlijke voeten! Nu je weet waar je op moet letten, kan je met een gerust hart op zoek naar het perfecte paar schoenen. Een garderobe is natuurlijk heel persoonlijk, maar wat écht niet mag ontbreken zijn:

  • Een goed paar sneakers
  • (Enkel)laarsjes voor in de winter
  • Zomerse sandalen
  • Nette schoenen voor feestjes en recepties

Waar vind ik goede schoenen voor pijnlijke voeten?

Ben je ervan overtuigd dat het echt beter voor je voeten is om te investeren in een goed paar schoenen? Dan kan je beter gaan shoppen bij een gespecialiseerde schoenenwinkel. In tegenstelling tot de grootschalige kledingketens kunnen ze je bij een goede schoenwinkel helpen met advies op maat. Je kunt je voeten laten opmeten op de lengte- en breedtemaat. Ook kan je de schoenen rustig passen, zodat je zeker weet dat je tevreden de winkel uitloopt.

Welke schoenen vind jij het lekkerst lopen bij pijnlijke voeten? 

Geef een reactie