Theatervoorstelling As you like it (8+)

Op social media en in tijdschriften zag ik al een aantal keer deze foto voorbij komen met de aankondiging van de jeugdvoorstelling As You Like It. Een stuk van Shakespeare in een hedendaags jasje en geschikt voor iedereen vanaf acht jaar. Dat leek ons wel leuk en dus gingen we vrijdag 21 oktober naar deze jeugdvoorstelling in het Wilminktheater in Enschede.

Shakespeare

William Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. En dat niet alleen omdat zijn werk zo goed was, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal. Er zijn namelijk nog steeds heel veel woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef sonnetten en gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Hij schreef 38 toneelstukken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies. En het mooie is dat hij schreef over tijdloze, universele thema’s die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera’s, musicals en films.

As you like it

De meesten van ons kennen Shakespeare van bijvoorbeeld MacBeth, Romeo and Juliet, Hamlet en Othello. De titel As you like it was voor mij nieuw. As you like it (ook wel Naar het u bevalt of Elk wat wils) is een komedie van William Shakespeare geschreven omstreeks 1599. Het stuk behoort tot het literaire genre gekend als de pastorale (herdersdicht). Een pastorale of herdersdicht gaat meestal over een vlucht van de stad naar het platteland, waar de personages zich vermommen als schaapherders. Ze hebben het dan met de anderen over onderwerpen als de voordelen van het leven in de natuur ten opzichte van het leven aan het hof, of over de relatie tussen kunst en natuur. As You Like It draait daarnaast om romantische liefde, banale rivaliteiten, jong versus oud, rede tegenover passie in een speels universum waarin duizenden keuzes mogelijk zijn.

Theatervoorstelling As you like it (8+)

Vanaf 15 oktober 2022 toeren De Toneelmakerij en Circus Treurdier door het land met de knettergekke, bomvolle, muzikale voorstelling As You Like It (8+). Een romcom voor de hele familie over de voor- en nadelen van verliefd zijn.

Het verhaal gaat over Hertog Hans en zijn verbannen broer Hertog Jan. Wanneer Rosalinde (dochter van Hertog Jan) en Orlando (de stalknecht) elkaar voor het eerst zien bij een poetry slam is het liefde op het eerste gezicht. Zijn zij elkaars redding uit hun mistroostige bestaan?

Fotograaf: Sanne Peper

Maar dan wordt Rosalinde samen met haar nichtje en hartsvriendin Celia (dochter van Hertog Hans) het huis uit gezet. Ze vluchten het bos in. Uit angst voor struikrovers en andere griezels vermommen ze zich als jongemannen. Ze gaan op zoek naar Rosalindes vader, die in de Ardennen een populaire camping runt. Een idyllische plek met vegetarische cuisine en knuffelige jamsessies bij het kampvuur. Dresscode: as you like it.

Ook Orlando slaat op de vlucht vanwege een vreselijke ruzie met zijn broer. In het bos komen de jonge geliefden elkaar toevallig tegen. Maar Rosalinde houdt de boot af. Is Orlando wel echt verliefd op haar? Of is hij eigenlijk verliefd op zichzelf? Is iemand die gek is van verliefdheid überhaupt wel te vertrouwen?

As You Like It neemt je mee op een dwaaltocht door de Ardennen op zoek naar de ware. Een voorstelling die afrekent met romantische clichés en de hokjesgeest. Vol verwarring, verlangen en verkleedpartijen. Met stiekem zoenen bij de bosjes, liefdes en gebroken harten.

Fotograaf: Sanne Peper

As you like it is echt een hele leuke voorstelling. De voorstelling zit vol leuke (woord)grapjes. En ook al is het stuk lang geleden geschreven, toch is het herkenbaar voor de tijd waarin we leven. Het gaat over verliefd worden, kriebels in je buik, maar ook over verschillen in klassen en status. Het gaat over de zoektocht naar jezelf: wie ben ik en waar voel ik me prettig bij?

Het begin van de voorstelling vond ik wat moeizaam op gang komen. Misschien kwam dat ook omdat niet alle grapjes opgepikt werden door het publiek. Maar later was het een leuke voorstellingen waar we met veel plezier naar keken en waarbij we vaak moesten lachen. Onze meiden (10 en 11 jaar) begrepen niet alle grapjes en sommige woorden waren wat moeilijk, maar het verhaal konden ze prima volgen en vonden ze leuk. Ook is het leuk dat je vooraf een flyer meekrijgt waarop alle personages en hun onderlinge relaties (broer/dochter/vriend etc.) staan. Zo kun je volgen wie wie is en door welke acteur het personage gespeeld wordt.

Wij gingen in de herfstvakantie naar As you like it. Vanaf 15 oktober 2022 tot en met begin januari 2023 toeren De Toneelmakerij en Circus Treurdier door het land met deze voorstelling. Dus ook in de herfstvakantie of kerstvakantie kun je deze voorstelling nog gaan zien. Voor meer informatie en speelsteden: As you like it.

1 gedachte op “Theatervoorstelling As you like it (8+)

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Sinterklaas bloghop 2022Blogsbyingrid

Geef een reactie