Crowdfundactie voor Holocaust Namenmonument Nederland

auschwitz-i-3671389_1920Goede doelen. We kennen ze allemaal. De bekende goede doelen, vaak voor onderzoek naar bijvoorbeeld ziekten, maar ook met onderwerpen als natuur- of dierenbescherming. En soms komt er een minder bekend doel voorbij. Dit keer het Holocaust Namenmonument Nederland. In Nederland komt een Holocaust Namenmonument met de namen van 102.000 slachtoffers die nooit een graf kregen. Een monument dat naast een herdenkingsplek tevens een blijvende waarschuwing is voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben. Ik las er over in onze dorpskrant, want voor ons dorp is een crowdfundactie gestart. Lees vooral verder voor de achtergrond, meer informatie en hoe je kunt doneren.

Holocaust Namenmonument Nederland*

auschwitz-3989466_1920Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument in Amsterdam. Een monument  met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Namen van Joden, Sinti en Roma die zijn vervolgd en gedeporteerd, maar ook die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, en zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Het Holocaust Namenmonument Nederland is ontworpen door architect Daniel Libeskind. Dit monument komt in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam te staan en bestaat uit vier Hebreeuwse letters die samen ‘’In Herinnering aan’’ weergeven. Het wordt een labyrint van gangen met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elke baksteen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd.  Daarmee krijgt Nederland een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Een naam adopteren

Hoe mooi is het om bij te dragen aan dit goede doel? Iedereen kan één of meer namen op het monument adopteren. Met een donatie van 50 euro adopteer je al een naam. En je kunt zelf een naam kiezen door bijvoorbeeld op naam of geboorteplaats te zoeken. Maar je kunt ook een willekeurige naam adopteren. Door ons zo te ontfermen over de slachtoffers van toen, kunnen we met zijn allen zorgen dat het Namenmonument er komt. Als aandenken van je donatie ontvang je een certificaat met de geadopteerde naam. En vind je 50 euro te veel of wil je wel bijdragen maar geen naam adopteren, dan kan dat ook.

Crowdfundactie voor de slachtoffers

In ons dorp is initiatiefneemster Marieke Voerman een crowdfundactie gestart om samen met de gemeente en de lokale bevolking de namen van de 74 uit Borne afkomstige slachtoffers op het monument laten vermelden. Het gaat dus om 3.700 euro. Elke donatie is welkom, dit hoeft niet precies 50 euro te zijn. Minder of meer mag ook. Het gaat om het totale bedrag. Borne krijgt daarvoor een certificaat waarop de donatie vermeld staat. Dat zou toch geweldig zijn?!

Doneren

DonerenWil jij ook doneren en helpen op het Holocaust Namenmonument Nederland te realiseren. Doneren kan via de website Holocaust Namenmonument Nederland.

Wil je bijdragen aan de crowdfundactie voor de Bornse slachtoffers, dan kun je doneren op: NL29Trio2019415259 tnv m.voerman-peeters t.b.v. holocaustmonument.

Ik heb ook gedoneerd! Help jij ook mee dit monument te realiseren zodat we de slachtoffers kunnen blijven herdenken en hun namen niet vergeten worden?

* Bron: https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/home/

10 gedachten over “Crowdfundactie voor Holocaust Namenmonument Nederland

  1. Wat een mooi initiatief! Ik ga zo even op de site kijken want ik vind inderdaad dat we dit nooit mogen vergeten en dus ook niet de mensen die hun leven hebben verloren in de oorlog.

  2. Ik vind het erg mooi om het zo te doen. Ze mogen ook niet vergeten worden! Het zou mooi zijn als grote bedrijven meerdere namen adopteren, weet ik niet iets van de Appie adopteert 500 namen ofzo. Of wordt dat misschien al gedaan?!

  3. Wat een belangrijk en mooi streven. Goed dat je hier aandacht aan schenkt. Het zou inderdaad fantastisch zijn als ook bedrijven er wat mee willen doen. Dan is het benodigde bedrag wellicht nog sneller binnen.

Geef een reactie