De 5 leukste kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Deze keer een gastblog van Mirjam (eengoedereis.nu) over het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

Musea staan bij kinderen vaak niet bovenaan het lijstje favoriete bezienswaardigheden voor in de vakantie. Veel liever gaan ze naar het strand, naar de speeltuin of naar het zwembad. Toch kan ik het openluchtmuseum in Enkhuizen zeker aanraden, want er is zoveel leuks te zien en te doen. Dit zijn de 5 leukste kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum.

Kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bestaat eigenlijk uit twee musea: het binnenmuseum aan de Wierdijk en het buitenmuseum daar schuin tegenover bij het water. Laatstgenoemde is een van onze favoriete uitjes, mede omdat er zoveel leuke kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum georganiseerd worden.

Met een museumkaart loop je er zo naar binnen om gewoon een rondje te wandelen, een terrasje te pakken of om lekker te knutselen. Deze activiteiten in Enkhuizen vinden onze kinderen het allerleukst om te doen:

#1 Klompenbootjes maken

Van een houten klomp een bootje maken is niet heel gemakkelijk. Kleine kinderen moeten dan vaak ook even geholpen worden, dus is dit gelijk een leuke gezamenlijke bezigheid voor een vader en zoon. Of voor een oma met haar kleinkind.

Het zeilbootje mag je uiteraard na afloop mee naar huis nemen. Dan kun je bijvoorbeeld in bad even testen of hij wel echt blijft drijven.

#2 Klompen beschilderen

Iets makkelijker is het beschilderen van kleine houten klompjes. In het atelier krijg je een tas vol knutselspullen, zoals wiebeloogjes, pompoms en gekleurde ragers. Je mag zelf beslissen of je thuis de klompen gaat versieren of in het museum zelf.

Besluit je aan een van de tafels in het atelier plaats te nemen, dan mag je hier gebruik maken van de stiften, stempels en andere extra knutselmaterialen die op tafel liggen. Ook staat er een medewerker klaar met een lijmpistool, om alles nog steviger vast te zetten.

#3 Verkleden

Medewerkers lopen in het openluchtmuseum rond in klederdracht, vaak tot groot plezier van de kinderen. Hoe leuk is het dan om zelf ook verkleed te gaan? In de verkleedkist helpen medewerkers je een passende outfit te vinden die je ruim een half uurtje aan mag. Genoeg tijd voor de ouders om heel veel foto’s te maken en voor de kinderen om helemaal in hun rol als Zuiderzeekind op te gaan.

Trouwens, er hangen hier ook kostuums in grote maten. Twinning is winning!

#4 Oudhollandse spelletjes

Op verschillende plekken in het openluchtmuseum zijn oudhollandse spelletjes te vinden. Voor de verkleedkist staan onder andere stelten, hoepels en stokpaarden klaar. Vlakbij het touwslaan zijn grote springtouwen en diabolo’s te vinden.

Vlakbij het filmhuis staan de wat grotere ouderwetse spelletjes, waarvan ik de naam niet eens weet. Maar het zijn vooral grote behendigheidsspelletjes gemaakt van hout.

Ontzettend leuk om te zien hoe gretig er gebruik wordt gemaakt van al het oude speelgoed. Zowel kinderen als volwassenen zie je hier vaak druk bezig met de speeltjes, wat de sfeer in het openluchtmuseum aanzienlijk verhoogd.

#5 Expeditie waterwerken

Bij Expeditie Waterwerken zijn mijn kinderen niet weg te krijgen. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier lekker kliederen met water.

Pak een roeibootje om naar de voormalige zuiderzee-eilanden te roeien, gebruik je spieren om het trekvlot in beweging te krijgen en maak zelfs muziek met het waterorgel.

Bij het water is het dragen van een zwemvest verplicht voor zowel kinderen als hun begeleiders. Deze krijg je gratis in bruikleen van het museum.

Voor de eerste twee genoemde activiteiten in dit lijstje moet je betalen. De overige kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum zijn gratis. Voor actuele prijzen kun je het beste even op de website van het museum kijken. Check daar ook even wat de openingstijden zijn van de ateliers.

Meer weten? Hier deel ik een paar leuke feitjes over het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

Liefs, Mirjam (eengoedereis.nu)

Geef een reactie