De zoon van de berentemmer

De zoon van de berentemmer. Als je de kaft zo ziet en titel hoort, weet je eigenlijk nog niet zoveel over dit boek. Maar het boek is bekroond met een zilveren griffel 2023 in de categorie 12 tot en met 15 jaar. Het is een spannende jeugdroman over mensensmokkel en overleven in hopeloze omstandigheden.

De zoon van de berentemmer

Het boek gaat over de Roma-jongen Ciprian. Hij komt uit een familie van berentemmers. Ze reizen rond en treden op met hun beer. Als hun auto het op een dag begeeft en ze bedreigd worden door de lokale bewoners en politie, is hun enige optie om de beer vrij te laten en met twee mannen naar Parijs te reizen. Ze hopen op een beter leven. De reis is ongelooflijk duur, maar de mannen willen het bedrag wel voorschieten. Er is immers werk genoeg in Parijs, dus ze kunnen het geld later wel terugbetalen. Na een lange reis in de vrachtwagen van een mensensmokkelaar komen ze terecht in een sloppenwijk.


Eenmaal in Parijs wordt al snel duidelijk dat Ciprian en zijn familie het bedrag niet kunnen ophoesten, wat ze ook doen om aan geld te komen. De schuld blijft zich verdubbelen. Ciprian wordt gedwongen om elke dag portemonnees te stelen in de metro. Omdat ze Frankrijk illegaal zijn binnengegaan, staan ze volledig onder controle van de mensensmokkelaars, die geweld niet schuwen. Hun toekomst is uitzichtloos. Tot Ciprian schaken ontdekt in een park, en een van de schaaksters inziet hoeveel talent hij daarvoor heeft. Zou dit zijn lot kunnen veranderen?

Het verhaal is heel spannend. Je leeft helemaal mee en voelt de spanning van een jonge jongen. Ons leven is zo anders. Je kunt je niet voorstellen hoe het voor Ciprian en zijn familie is en onder welke omstandigheden ze leven. Het boek heeft meer dan 250 pagina’s en leest heerlijk weg. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar, maar ook voor volwassenen is het een indrukwekkend boek om te lezen. Het boek gaat over illegaliteit, criminaliteit en uitbuiting, maar wel op een luchtige manier en vol hoop. Je leest het boek door de ogen van Ciprian en hoe hij tegen de (westerse) wereld en de bijbehorende normen en waarden aankijkt. Heel anders dan wij en onze kinderen. En daarom juist zo interessant. Door op deze manier het verhaal te beleven, ga je anders tegen Ciprian en zijn familie aankijken. Je begrijpt ze en je kunt zelfs de link leggen met een veelbesproken maatschappelijk thema als migratieproblematiek. Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader.

Waar te koop

Dit indrukwekkende boek van uitgeverij Ploegsma kost € 17,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot.com. ISBN: 9789021681276.

Geef een reactie