Zo wordt huiswerk maken in de brugklas leuker en makkelijker

Leren en studeren moet je doen op een manier die bij je past. De een leest een hoofdstuk en maakt een samenvatting, de ander maakt mindmaps en weer iemand anders maakt veel tekeningen en korte notities.

Blogsbyingrid Brugklas

Wat belangrijk is bij leren, is dat je de juiste hulpmiddelen hebt. Dat hoeft niet alleen een agenda of planner te zijn. Maar denk ook eens aan andere hulpmiddelen zoals flitskaartjes en doorzichtige notitieblaadjes. Wij ontvingen een leuk pakketje van pUber Bijles & Coach met deze slimme hulpmiddelen. Iets wat ik in mijn tijd niet had, maar wat wel reuze handig blijkt te zijn.

Flitskaartjes voor de brugklas

Misschien ken je flitskaartjes wel van de basisschool. Er worden soms letters, woorden of sommen mee geoefend. Maar je kunt ook zelf flitskaartjes maken. Als je op de middelbare woordjes moet leren voor een vreemde taal, kun je flitskaartjes gebruiken. Op de ene kant het Nederlandse woord. Op de andere kant het Engelse, Franse of Duitse woord.

Maar niet alleen met woordjes leren zijn flitskaartjes handig. Bijvoorbeeld ook met de uitleg van formules of begrippen, gebeurtenissen met hun jaartal of bekende personen en de gebeurtenis waar ze bij horen. En als je de flitskaartjes gemaakt hebt, kun je gaan oefenen. Je kunt jezelf overhoren en door de flitskaartjes te schudden, komt de stof steeds weer in een andere volgorde en daar leer je weer meer van. Bij de flitskaartjes hebben beide zijden een andere kleur. Dit voorkomt het verwisselen van de zijden van de flitskaartjes en maakt het mogelijk om in twee categorieën te werken. 

Vergeet ook niet dat een papieren, zelf geschreven flitskaartje beter werkt dan een voorgedrukt of digitaal flitskaartje. Het schrijven van de papieren flitskaartjes is namelijk een belangrijk onderdeel van het leerproces. Voor alle vakken geldt dat wat je opschrijft, het brein beter onthoudt.

Denk maar eens aan het voorbeeld dat je een spiekbriefje maakte. Door het spiekbriefje zelf te schrijven, ben je bezig met leren en registreren en heb je het spiekbriefje vaak niet eens meer nodig. Zo werkt het ook met flitskaartjes. Ook is een beschrijving in eigen woorden makkelijk om te onthouden én toe te passen dan een standaard beschrijving uit een boek. En bij vreemde talen wordt bij het typen de schrijfwijze van een woord niet door je brein geregistreerd. De spelling wordt opgeslagen in het brein als toetsen op het toetsenbord, niet als letters die samen een woord vormen. Daarom is zelf schrijven zoveel beter.

Doorzichtige notitieblaadjes voor de brugklas

Een ander handig hulpmiddel zijn doorzichtige notitieblaadjes. Aantekeningen maken bij de leerstof is één van de beste manieren om de stof eigen te maken. Hiermee onthoud je ongeveer drie keer meer dan met alleen lezen. En ook tijdens de uitleg van de docent is het handig om al aantekeningen te maken. Maar in het boek schrijven dat mag vaak niet, zeker niet in geleende boeken op het voortgezet onderwijs. Daarvoor zijn deze handige semi transparante notitieblaadjes.

Blogsbyingrid Brugklas

Hiermee kun je notities in het boek maken. Ook kunnen grafieken, tabellen, schema’s, bronnen en andere afbeeldingen makkelijk worden overgenomen. Denk aan grafieken of figuren bij wiskunde of economie, maar ook tekeningen bij biologie of aardrijkskunde. Ook zijn de notitieblaadjes bij alle vakken ideaal om te onderstrepen en toe te lichten.


De notitieblaadjes plakken goed, maar zijn ook makkelijk weer te verwijderen. De notitieblaadjes zijn gemaakt van kunststof en alleen geschikt voor balpen, potlood en permanente markers.

Handige hulpmiddelen voor de brugklas om slim en efficiënt te leren

Dit soort handige hulpmiddelen had ik vroeger niet. Niet toen ik op het voortgezet onderwijs zat en later op de universiteit ook niet. Terwijl het echt handige hulpmiddelen zijn. Anne gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs en haar flitskaartjes en doorzichtige notitieblaadjes liggen al klaar. Ik hoop echt dat zij ze gaat gebruiken en dat het haar gaat helpen met leren. En ik denk het wel. Ze vindt het wel leuk om dingen op haar eigen manier op te schrijven en soms het leuker te maken door het gebruik van bijvoorbeeld een andere kleur pen. En ook voor Emma, die volgend jaar naar groep 8 gaat, liggen de flitskaartjes en doorzichtige notitieblaadjes klaar. Dan kan ze vast oefenen. Bijvoorbeeld als ze een toets heeft om woordjes Engels moet leren.

Ben je ook enthousiast geworden en wil je je kind ook laten leren met deze handige hulpmiddelen? Neem dan eens een kijkje in de webshop van pUber Bijles vol met slimme schoolspullen!

Lees ook: Wat heeft je kind nodig het eerste jaar in het voortgezet onderwijs?

2 gedachten over “Zo wordt huiswerk maken in de brugklas leuker en makkelijker

  1. Pingback: Wat heeft je kind nodig het eerste jaar in het voortgezet onderwijs?Blogsbyingrid

Geef een reactie