Dromen over thuis…

Top View of Beautiful Young Woman Sleeping Cozily on a Bed in His Bedroom at Night. Blue Nightly Colors with Cold Weak Lamppost Light Shining Through the Window.

Een beetje vreemde titel misschien. Maar ik zal hem uitleggen. Je droomt vast wel eens. En soms onthoud je (flarden van) dromen. Nu droom ik ook wel eens over thuis. En wat mij opvalt, is dat thuis niet zo zeer een plek is, maar een gevoel. Als ik over thuis droom, droom ik niet altijd over het huis waar we nu wonen. Is dat vreemd?

Verhuizen naar een nieuw thuis

Ik schreef al eens een blog over hoe vaak ik verhuisd ben. Op zich niet bijzonder vaak hoor. Wel is misschien opvallend dat ik de eerste 18 jaar van mijn leven in hetzelfde huis woonde. Daar groeide ik op als klein meisje, ging ik naar de basisschool en later naar de middelbare school. Daarna begon het verhuizen pas. Eerst als gezin, later op kamers en weer later samenwonen. En voel je je dan in al die huizen ook echt thuis?

Wat is je thuis voelen?

Wanneer voel je je ergens thuis? En wat voelt echt als thuis? Dat zijn twee verschillende vragen. Je kunt je ergens thuis voelen, omdat je je daar op je gemak voelt. Het voelt vertrouwd, veilig en fijn. Je kunt jezelf zijn. Maar thuis voelen, kun je je dus ook bij een ander of op school of op je werk. Maar wat is dan thuis? Thuis is waar het niet alleen vertrouwd, veilig en fijn is, maar waar je ook een stuk verbondenheid voelt, waar je je eigen identiteit kunt ontwikkelen en helemaal jezelf kunt zijn. Maar ook waar je je terug kunt trekken. Je eigen vertrouwde plek.

Mijn thuis

Als je me vraagt of ik me in alle huizen waar ik gewoond heb, thuis heb gevoeld, dan zeg ik direct ja. Ik heb me overal op mijn plek en veilig gevoeld, of dat nou bij mijn ouders, in het studentenhuis of bij mijn schoonouders was. En uiteraard ook na het samenwonen en het stichten van ons eigen gezin.

Scanned-image-3cMaar als ik droom over thuis, droom ik vaak over het huis waar ik opgroeide. En dat is soms best raar. Als ik dan een droom heb waar Joa of de kinderen in voorkomen, dan kan ik toch dromen over dat huis. Terwijl ik Joa pas leerde kennen toen we daar niet meer woonden. Hij is er nooit binnen geweest. De kinderen al helemaal niet. Soms best verwarrend na zo’n droom. En dat terwijl ik in zo’n droom echt heel gedetailleerd de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de voordeur zie. Maar ik denk dat het komt, omdat ik daar de langste tijd heb gewoond en daar opgegroeid ben. Dat huis heeft de meeste herinneringen.

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

Geef een reactie