Een maand met multifocale lenzen – Hoe gaat het nu?

Al jaren heb ik lenzen. En sinds ongeveer een maand ben ik overgestapt van gewone lenzen (voor veraf) naar multifocale lenzen. Inmiddels heb ik ook mijn eerste controle achter de rug. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan vooral verder!

Van gewone lenzen naar multifocale lenzen

In mijn blog Multifocale lenzen, is dat prettig? kon je lezen dat ik een paar weken geleden na controle bij mijn lenzenspecialist de overstap maakte naar multifocale lenzen. De eerste weken waren een soort test weken en daarna ging ik weer voor controle om te kijken hoe de lenzen zaten en of de gekozen sterkte goed was.

Toen ik de lenzen voor het eerst in had, was ik positief verrast. Ik had geen onrustig of wazig beeld, was niet duizelig en zag veraf ook goed. Dichtbij leek ook goed te zijn. Zo kon ik goed lezen van papier en mijn smartwatch ook gewoon goed lezen.

De dagen daarna probeerde ik extra alert te zijn op verschillen en verbeteringen in mijn zicht, Ik was bijvoorbeeld blij dat ik geen onrustig beeld had en autorijden gewoon prima kon. Wel merkte ik dat bijvoorbeeld mijn wenkbrauwen epileren met lenzen in nog steeds lastig was. Zonder lenzen in zie ik gewoon dichtbij nog steeds beter. Dus ik was wel benieuwd wat er uit de controle zo komen. Zou de gekozen sterkte ook goed zijn?

Controle na twee weken multifocale lenzen

Na ongeveer twee weken ging ik terug naar de lenzenspecialist voor controle. Hij deed een aantal testjes en concludeerde dat de gekozen sterkte goed was. Ik was vooral verrast toen ik het blad moest lezen om de sterkte dichtbij te testen. Het is een blad papier met tekst en de letters worden steeds kleiner. Voordat ik multifocale lenzen in had, kon ik de tekst met de kleinste letters echt niet lezen. En nu, gewoon zonder problemen. De sterkte was dus inderdaad goed.

Multifocale lenzen ’s avonds en ’s nachts

De lenzenspecialist vroeg of ik nog problemen had met het zicht als het donker is, bijvoorbeeld met autorijden ’s avonds. Dat was mij niet direct opgevallen, maar zoveel rij ik ook niet in het donker. Multifocale lenzen bevatten namelijk meerdere sterktes die vloeiend in elkaar overlopen, zodat je zowel van dichtbij als veraf scherp ziet. En als het donker is, worden je pupillen wat groter en kan het zijn dat je een stukje door het gedeelte voor dichtbij kijkt, terwijl je aan het autorijden bent en dus eigenlijk gecorrigeerd moet worden voor veraf.

Dit is niet erg of gevaarlijk maar kan wel zorgen voor bijvoorbeeld kringen (halo’s) rondom het licht van lantaarnpalen of strepen van autolichten. Toen ik er op ging letten, merkte ik dat ik daar inderdaad wel een beetje last van heb. maar het is niet storend of onprettig.

De voordelen en nadelen van multifocale contactlenzen

Multifocale lenzen hebben een aantal voordelen. Zo kun je zowel ver als dichtbij goed zien, zonder een (lees)bril te hoeven gebruiken. Je went redelijk snel aan de lenzen. De lenzen zijn beschikbaar in zachte en harde vorm. Zelf heb ik zachte lenzen. Dat had ik daarvoor ook. En erg handig je hoeft geen leesbril meer overal mee naar toe te nemen.

Maar multifocale lenzen kunnen ook nadelen hebben. Dat is voor iedereen verschillend en is vooral een kwestie van testen. Zo kun je droge ogen krijgen die geïrriteerd aanvoelen. Daar heb ik gelukkig geen last van. Ook kan je zicht minder scherp zijn. Dit is vaak afhankelijk van je omgeving. Bijvoorbeeld door een airco die aanstaat of doordat het donker is. In het begin kan het zijn dat je moet wennen aan de lenzen en kun je je wat duizelig of draaierig voelen. De zichtscherpte is niet altijd even sterk wanneer je langere tijd wilt lezen. Dit schijnt in zo’n 20% van de mensen het geval te zijn. En zoals genoemd kan ’s avonds kan het zicht verminderen door vermoeide ogen in combinatie met het feit dat het donker is.

Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt van gewone naar multifocale lenzen. Het bevalt echt heel goed en ik heb geen leesbril nodig of moeite met lezen of dichtbij zien. Ik sta onder controle bij de lenzenspecialist waar ik trouw elk half jaar naar toe ga. Die controleert mijn ogen en of ik nog de juiste sterkte heb. Ik kan iedereen die lenzen heeft en last krijgt van minder goed zien dichtbij, het gebruik van multifocale lenzen aanraden. Test ze eerst een paar weken en neem dan de beslissing.

Geef een reactie