Ey, luister es!

Een verhaal over opgroeien in twee culturen. Dat is toch iets waar we steeds meer mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen en hun kinderen. Ze groeien hier op, maar komen uit een andere cultuur met andere gewoontes. Zo ook in dit boek, waarin de 15-jarige Mahmoud de hoofdpersoon is. Hij komt uit Pakistan en woont in Noorwegen.

Ey, luister es!

Op de achterkant van dit boek staat duidelijk beschreven waar het boek over gaat. En het beschrijft precies hoe lastig het is om op te groeien in twee verschillende culturen:

Het is zomervakantie en de 15-jarige Mahmoud slijt zijn dagen op het bankje voor zijn flat in Oslo, samen met zijn eenogige mattie Arif. Geld voor vakantie is er niet. Toch is deze zomer anders: oom ji komt over uit Pakistan en Mahmoud mag hem rondleiden in de stad. Oom ji vindt Noorwegen geweldig, maar hij maakt zich wel zorgen over Mahmouds broertje, dat met poppen speelt en zich niet bepaald gedraagt zoals ji van Pakistaanse jongetjes gewend is. Terwijl Mahmoud zijn oom door de stad gidst, beseft hij algauw dat hij deze zomer flink op de proef wordt gesteld – als broer en als lid van een Pakistaanse familie.

Het is een mooi boek, maar ook indrukwekkend en zelfs grappig. Het is echt geschreven vanuit de belevenis van een 15-jarige en met de woorden (straattaal) die hij gebruikt. Je wordt meegezogen in het grappige, maar tegelijk ook bloedserieuze verhaal van Mahmoud en zijn familie. Het is een zeer actueel en heel toegankelijk boek over identiteit, familiebanden, vooroordelen en opgroeien in twee culturen.

Dit boek heeft bijna 200 pagina’s en is geschikt voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar. Ik hoop dat onze meiden dit boek over een paar jaar ook gaan lezen, zodat ze zich kunnen verplaatsen in de belevingswereld van een ander.

Waar te koop

Dit mooie boek van uitgeverij Luitingh Sijthoff kost € 19,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot ISBN: 9789024598434.

Dit is een blog met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie