
Een boek met een bijzondere en aansprekende titel: Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet). Een opvoedboek dat super goede recensies heeft gekregen. En met twee dochters was ik toch stiekem ook wel benieuwd naar dit boek. Het is geen standaard opvoedboek met tips. Het is een boek met advies over de essentie van ouderschap. Ik was benieuwd welke inzichten het boek me zou geven. In deze blog vertel ik je daar meer over.
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)
Van een boek dat zoveel goede recensies heeft ontvangen, verwacht je natuurlijk best wel veel. Op de achterkant staat kort beschreven waar het boek over gaat:
“Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind echt toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap”.
Dat klinkt goed. Waar je soms juist wel zit te wachten op praktische tips, is het soms ook gewoon fijn om ervaringen te lezen. De schrijfster, Philippa Perry, behandelt in dit boek op basis van haar ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Het boek oordeelt niet. Kom je zelf tot de conclusie dat je dingen misschien beter of anders had kunnen aanpakken, dan heb je daar nog steeds invloed op. Zie onder ogen dat je eigen opvoeding van invloed is op je ouderschap. En het ouderschap is nieuw. Net als alle nieuwe dingen moet je dat leren. En leren doe je onder andere door het maken van fouten,. De kunst is om je fouten onder ogen te zien. Dat is de basis om zaken anders aan te pakken waardoor het uiteindelijk goed zal komen, met jou, je kind en met jullie relatie.
Dat zijn allemaal mooie woorden en ze kloppen ook. Hier gaat het boek over. En toch viel het boek me wat tegen. Een heel groot gedeelte van het boek gaat over je eigen opvoeding en de invloed daarvan op hoe jij je kind opvoed, zwanger zijn, het hechtingsproces en de struggles waar je tegenaan loopt wanneer je kind een peuter of kleuter is. Best interessant, maar voor mij persoonlijk niet (meer) relevant. En ik had een verfissende blik en nieuwe inzichten verwacht, maar die bleven helaas uit.
Pas halverwege het boek vond ik het een beetje interessant worden en pas vanaf het zesde (laatste) deel van het boek komt ook de opvoeding en struggles die daarbij horen van iets oudere kinderen aan tieners aan bod. Denk daarbij aan grenzen stellen en loslaten, maar ook liegende kinderen. Dat vond ik dan wel weer interessant. Maar dan nog waren er geen echte eye-openers. Dat vond ik wel jammer.
Het boek heeft bijna 300 pagina’s. Ik denk dat het een interessant boek kan zijn voor toekomstige ouders of ouders van jonge kinderen. Heb je, net als ik, kinderen die tegen de puberteit aanzitten, dan denk ik dat er interessantere boeken zijn. Welke dat weet ik nog niet. Maar daar ga ik naar op zoek!
Waar koop je “Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)”
Dit opvoedkundig boek kost € 15 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online bijvoorbeeld via Bookspot (ISBN: 9789463821681). Let op, er zijn verschillende edities. Ik las de uitgebreide editie (de groene). Deze is in herdruk, en wordt verwacht vanaf 15-10-2022