Gestoken door een wesp. Wat moet je doen?

hornet-3350248_1920De zomer is mijn favoriete seizoen. Maar vanaf augustus zie je ze weer: de wespen. En daar heb ik een hekel aan. Niet alleen kan een wespensteek erg zeer doen, het kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn wanneer iemand allergisch is. En wat doe je wanneer iemand gestoken wordt door een wesp?

 

Wespen, ik hou er niet van

man-304250_1280Je kent wel de illustraties of filmpjes van mensen die echt panisch worden van een wesp. Nou zo erg ben ik niet, maar ik ben er ook niet dol op. Verschrikkelijk wanneer je buiten zit te eten, een terrasje pikt of een ijsje eet en er verschijnen allemaal wespen. Onze meiden zijn er ook bang voor. Ze zijn allebei al eens gestoken en dat was niet prettig. Gelukkig zijn ze niet allergisch, al was ik daar met Emma wel even bang voor. En ik hoorde dat je pas vanaf de tweede steek allergisch bent. Dus je weet maar nooit.

Gestoken

wasps-plague-3691852_1920We waren bij vrienden gezellig barbecueën. De kinderen speelden lekker en waren op dat moment even binnen aan het spelen. Opeens kwam Emma luid gillend naar buiten rennen. Ik weet niet waarom, maar ik had meteen het gevoel dat ze ergens door gestoken was. Ze wees ook op haar zij en rug. Ik heb haar direct haar jumpsuit uit gedaan en keek.  Ik zag dat ze gestoken was. Meteen heb ik het gif er uit gezogen en heb Emma getroost. Ze was erg geschrokken en had best veel pijn. Omdat Emma allergisch is voor muggen, was ik wel even bang voor een allergische reactie. De allergie voor muggen uit zich vooral in hele grote en rode muggenbulten die heel erg jeuken. Echt veel erger dan wanneer ik door een mug gestoken ben. En ook al is muggengif iets heel anders dan het gif van een wesp, ik vond het toch even spannend. Ik heb Emma na die wespensteek dan even goed in de gaten gehouden. Kreeg ze een zwelling, bleef ze fit en lekker spelen? Gelukkig had ze geen allergische reactie.

Wat te doen bij een wespensteek

Een wespensteek kan echt flink pijn doen. Net als bij een muggenbult wordt de huid rondom rood, ontstaat een zwelling en kan het jeuken. Toch kun je meer doen dan bij een muggenbeet.

Als iemand gestoken wordt door een wesp of bij, doe je het volgende:

 • Een wesp laat geen angel achter, een bij wel. Verwijder direct de angel door met je nagel over de huid te schrapen.  Ook nadat de bij is weggevlogen, blijft de angel doorgaan met het pompen van gif. Doe dit verwijderen wel heel voorzichtig, anders druk je het gif uit de angel in de huid. Doe het dus niet met een pincet of tussen twee vingers.
 • Zuig krachtig aan de plaats van de steek, en spuug het vocht uit. Hier zijn ook speciale uitzuigpompjes voor te verkrijgen.
 • Koel de plek en gebruik azijn (azijn voorkomt dat het gif zich verder verspreid en er geen zwelling komt) of een middel tegen insectenbeten van de drogist of apotheek om de pijn en jeuk daarna te verlichten.
 • Zoek onmiddellijk medische hulp als iemand gestoken is in de neus, mond, keel hals of tong.

 

Allergische reactie

De reactie op een bijen- of wespensteek verdwijnt meestal na een paar uur wel, maar het kan dus erger. Symptomen van een allergische reactie zijn*:

 • 112.pngJeuk en zwelling over het hele lichaam
 • Zwelling van de ogen, lippen, keel en/of tong
 • Moeite met ademhalen, slikken en/of spreken
 • Duizeligheid, heftige hoofdpijn
 • Maag/darmklachten zoals misselijkheid, overgeven en/of diarree
 • Sterke bloeddrukdaling
 • Hartritmestoornissen
 • Bewustzijnsverlies
 • (anafylactische) Shock
 • Hartstilstand

Vertoont iemand deze symptomen, bel dan direct 112. Mensen die weten dat ze allergisch zijn, hebben vaak een adrenaline auto-injector voorgeschreven gekregen. De eerste noodbehandeling bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie) is de directe toediening van adrenaline. Dit kan zelf gedaan worden. Daarna moet alsnog een arts bezocht worden of 112 gebeld worden.

* bron: https://allesoverallergie.nl/allergieen/insectengifallergie

Deze post bevat affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

 

9 gedachten over “Gestoken door een wesp. Wat moet je doen?

 1. Goed om te weten, al hoop ik het nooit nodig te hebben. Zelf ook een hekel aan wespen (en redelijk panisch), dus eigenlijk kom ik sowieso in augustus al liever niet meer op een terrasje of in de buurt van een prullenbak.. Rotbeesten! Bijen heb ik dan weer geen last van gelukkig.

 2. Mijn jongste is extreem bang voor wespen maar echt in de mate dat als hij een wesp ziet dat hij in paniek de weg op springt, ook al rijdt daar een auto. Al meerdere malen een hartverzakking gehad door de onverwachtse reacties op een wesp. Hij is toen hij heel klein was 2 keer gestoken dus denk dat het daardoor is gekomen. Ik heb altijd zo’n pompje mee op vakantie overigens.

 3. Mijn zoon is een keer geprikt door een bij en had hier erg veel last van, mijn moeder heeft de angel er meteen uit gehaald, maar wat waren ze geschrokken. Ik ben nooit zo een held als er wespen of bijen zijn, wel heb ik van die uitzuigpompjes mee op vakantie, voor het geval dat.

 4. Ik ben werkelijk nog nooit in mijn leven gestoken door een wesp…
  Eigenlijk is het inderdaad wel zo, dat wanneer je eigenlijk rustig blijft en niets doet de kans op een steek redelijk gering is (en bij en bij al helemaal, die beestjes steken echt alleen als ze zich bedreigd voelen) en soms wil ik weleens zeggen dat het net door zo te gaan “freaken” is dat men vaak een steek krijgt en de beste remedie is eigenlijk nog steeds de wesp gewoon laten doen. Helemaal voorkomen je het uiteraard nooit, maar ik begin nooit zo te doen bij een wesp of een bij, waarschijnlijk ook omdat mijn ouders dat niet deden en me ook leerden dat er geen enkele reden tot gevaar is…

  Ik wil ook niet zeggen dat jullie dit deden, he, maar ik geef het graag mee. Verder zijn het wel goede tips, als vrijwillige verpleegkundige ben ik al vaak mee op kamp geweest en heb ik al heel wat steken gezien. Het is inderdaad ook zo dat je pas vanaf een tweede steek kan weten of je allergisch bent, dit is eigenlijk omdat het lichaam bij een eerste keer het gif nog niet als dusdanig herkent en het immuun systeem dan wel geactiveerd wordt en het bijgevolg dus ook pas bij de tweede keer zo kan herkennen. Beetje Jip en Janneke-taal, maar daar komt het wel op neer!

  Goed artikel!

Geef een reactie