Helaas kregen we hierin huis te maken met krentenbaard. Natuurlijk hadden we er wel eens van gehoord en wisten we wat het was. Maar onze meiden hebben het nooit gehad. Dus toen Emma een paar plekjes op haar been kreeg, dachten wij niet direct aan krentenbaard. Want dat krijg je toch in je gezicht? Niet altijd dus.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een bacterie. Op de huid komen wondjes en rode of donkere plekken met blaasjes en (gele) korstjes. Meestal is dit rond de neus of mond. Maar het kan dus ook op andere plekken zitten. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben er het vaakst last van. Maar ook volwassenen kunnen het krijgen. De medische naam is impetigo.
Wat zijn de klachten van krentenbaard?
Krentenbaard begint vaak bij een plek waar de huid al kapot is. Bijvoorbeeld door schaven, krabben of eczeem. Vervolgens komen er wondjes bij die niet snel weggaan. Er komen ook blaasjes met gele pus. Die kunnen opengaan en daarna opdrogen. Zo ontstaat een gele of bruine korst. De plekjes kunnen samen een steeds grotere plek worden. Het kan ook zo zijn dat er alleen grote blaren gevormd worden en geen korstjes. De plekken kunnen jeuken. Soms zijn kinderen er ook ziek van en zijn de klieren in de hals dikker en pijnlijk. De plekken beginnen meestal in het gezicht rond de mond en de neus. Maar het kan dus ook op andere plekken beginnen, zoals op de armen of benen.

Bij Emma begon het op haar been. We dachten eerst aan een muggenbult. Emma reageert altijd heftig op muggenbeten met grote, rode plekken die jeuken. En ze vindt het dan moeilijk om niet te krabben. Maar het werden meer en grotere plekken. Eerst smeerden we met een wondgel. Dat hielp een beetje, maar het bleef erger worden. Dus belden we de huisarts. Helaas moesten we twee dagen wachten voor we langs konden komen.
In de tussentijd werd het alleen maar erger en kwamen er ook plekjes in haar gezicht, armen en vingers. Ik smeerde met sudo crème. Dat droogde de plekken wat uit, maar hielp verder niet. Inmiddels dacht ik al aan waterpokken of krentenbaard. Emma heeft als baby van een paar maanden oud de waterpokken gehad en best wel erg. En ook omdat de plekjes niet overal op haar lichaam zaten en vrij groot waren, leek krentenbaard me meer voor de hand liggen dan de waterpokken. De huisarts was met ons eens dat het krentenbaard was en we kregen een crème mee om drie maal per dag mee te smeren.

Hoe kan mijn kind krentenbaard krijgen?
Krentenbaard komt door een bacterie. Meestal de stafylokok. Vaak geeft deze bacterie geen klachten. Maar als je kind een wondje krijgt, kan de bacterie een ontsteking geven. Je kind kan de bacterie krijgen via de handen van iemand anders. Of via spullen waar de bacterie op zit. Bijvoorbeeld speelgoed of een handdoek. Je kind kan de ontsteking verspreiden met de vingers. Zo kan je kind ook krentenbaard krijgen op andere plekken van het lichaam. Krentenbaard is dus besmettelijk. Maar zijn de wondjes droog of genezen? Dan kan je kind krentenbaard niet meer aan iemand anders geven.
Adviezen bij krentenbaard bij kinderen
Wanneer je kind krentenbaard heeft, is dat niet leuk. Je moet er dan ook voor zorgen dat de krentenbaard niet erger wordt. En de kans kleiner maken dat je kind de bacterie aan anderen geeft. Daarbij kun je op de volgende dingen letten:
- Je kind kan de plekjes beter niet aanraken of eraan krabben. Dat maakt de plekjes namelijk erger. Knip de nagels kort zodat het krabben lastig wordt.
- Zorg dat je kind regelmatig de handen wast met zeep en droog goed af. Zeep is genoeg om de huid van je kind mee schoon te maken. Andere middelen (zoals alcohol of jodium) helpen niet beter dan zeep.

- Laat je kind een eigen handdoek gebruiken en gebruik elke dag een schone handdoek. Omdat de krentenbaard ook op Emma’s benen zat en zij in een rokje of korte broek rondliep, lieten we haar op de bank of op een stoel ook op een handdoek zitten.
- Je kind kan gewoon in bad gaan of onder de douche. Maar niet te lang en gebruik zeker in bad niet te veel badproducten zoals badschuim.
- Maak de plekken niet nat met een nat verband. Krentenbaard geneest er waarschijnlijk niet sneller door. Het kan zijn dat de ontsteking er juist erger door wordt. Emma vond het wel fijn om de plekken te bedekken met pleisters. Zeker wanneer de plekken nog nat/vochtig zijn, kan dit fijn zijn zodat de kleiding niet nat of vies wordt. Maar pas op dat het niet gaat broeien, want dan wordt het alleen maar erger. Drogen aan de lucht is altijd het beste.
- Andere kinderen/mensen in de omgeving van je kind moeten vaak hun handen wassen. Vertel dit aan de juf/meester of op het kinderdagverblijf.
- Als je wilt, kun je de dingen die je kind vaak aanraakt eenmaal per dag schoonmaken met water en zeep. Bijvoorbeeld speelgoed, deuren en de trapleuning.
Moet je kind thuisblijven met krentenbaard?
Je kunt natuurlijk met school of het kinderdagverblijf overleggen of je kind met krentenbaard mag komen. Hier zijn vaak afspraken over. Je kind hoeft voor zichzelf niet thuis te blijven. Ook voor andere kinderen niet. Want meestal hebben meer kinderen in de groep de bacterie al bij zich, ook al is er niets bijzonders aan ze te zien. Krentenbaard is besmettelijk tot twee dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Het heeft daarom weinig zin om je kind thuis te houden.
Zwemmen met krentenbaard is niet aan te raden. Niet alleen is krentenbaard een zeer besmettelijke infectie maar daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
Medicijnen voor mijn kind met krentenbaard
Met medicijnen geneest krentenbaard sneller. De huisarts kan u een recept geven voor een crème of pillen. Wij kregen een crème: fusidinezuur. Er zit een medicijn tegen bacteriën in. We smeren de crème drie keer per dag op de plekjes. Als de wondjes genezen zijn, moeten we de crème nog een paar dagen blijven gebruiken. Maar we mogen niet langer dan 14 dagen smeren.

Soms schrijft de huisarts ook pillen voor. Bijvoorbeeld aIs je kind ook ziek is of ook koorts heeft. Of wanneer de plek met wondjes steeds groter wordt of je kind een slechte afweer heeft door bijvoorbeeld een ziekte. In de pillen zitten medicijnen tegen bacteriën.
Hoe gaat het verder als mijn kind krentenbaard heeft?
Krentenbaard gaat meestal binnen 1 tot 3 weken over en er blijven meestal geen littekens over. Je kind kan het vaker krijgen. Emma heeft nu een paar dagen de crème met fusidinezuur en we zien dat de plekjes langzaam genezen. Ze worden minder rood en drogen uit.




Bronnen: thuisarts.nl – rivm.nl