Helpen jouw kinderen in het huishouden?

Laatst las ik een stukje van een moeder op Facebook over wie in huis wat doet in het huishouden. En dan ging het niet over de verdeling man/vrouw/partner, maar om wat de kinderen in het huishouden deden. Dat vond ik wel interessant om te lezen. Onze meiden worden ook wat ouder en kunnen prima in het huishouden helpen. Toch?

Welke huishoudelijke taken kun je je kinderen geven?

De moeder op Facebook had een heel schema gemaakt voor de kinderen. Denk daarbij aan 1x per week de bedden afhalen zodat het beddengoed gewassen kon worden, maar ook elke ochtend de gordijnen open, raam open en bed opmaken, vaatwasser in- en uitpakken, elke week vuilnis buiten zetten en meer. In diezelfde week las ik een artikel dat inging op de vragen: “Moeten jouw kinderen meehelpen in het huishouden? En laat je je zoon evenveel doen als je dochter?” Deze berichten zetten mij aan het nadenken. Wat moest ik vroeger thuis doen en wat verwacht ik eigenlijk van onze meiden? Welke taken kun je kinderen laten doen?

Welke huishoudelijke taken had ik vroeger?

Wij hadden vroeger geen vaatwasser. Dus dat betekende dagelijks met de hand afwassen. Meestal was het zo dat mijn moeder afwaste en wij afdroogden en opruimden. Ik vond dat eigenlijk niet zo’n probleem. Ik vond het zelfs wel gezellig. Samen kletsen en de dag doornemen.

Daarnaast “moest” ik regelmatig helpen met mijn kamer opruimen en stoffen. En soms hielp ik wel eens met de badkamer. En later streek ik wel eens was. Maar dat was dan omdat ik het leuk vond, niet omdat het moest. Net als koken. Heel veel meer taken hadden we volgens mij niet. Natuurlijk liepen we wel eens naar de supermarkt voor een boodschap. Maar de meeste taken deden mijn ouders. Toch heb ik daar veel van geleerd. Want toen ik na de middelbare school ging studeren en op kamers ging, toen kon ik me prima redden.

Welke huishoudelijke taken kun je je kinderen geven?

De meiden hebben bij ons niet echt vaste taken. Wel proberen we ze duidelijk te maken dat het fijn is wanneer ze hun eigen spullen en kamer opruimen en helpen met de tafel dekken en weer afruimen. En wanneer ze de vuile vaat direct in de vaatwasser zetten in plaats van op het aanrecht. Ook probeer ik ze aan te leren om vuile was in de wasmand te doen en niet rond te laten slingeren op hun kamer of in hun gymtas of sporttas te laten zitten. Sowieso vind ik het belangrijk dat ze elke dag hun tassen (schooltas, sporttas) leegmaken. En ze weten inmiddels ook dat ik de tassen niet meer leegmaak. Sporttas niet leeggemaakt en je hebt de kleding nodig? Jammer dan. Dan pak je maar iets anders. Ik was alleen wat in de wasmand zit. Belangrijk vind ik dat ze hun eigen spullen opruimen. Eigenlijk kun je kinderen al best veel (lichte) huishoudelijke taken geven. Denk aan:

 • schooltas leegmaken en broodtrommel en bekers in de vaatwasser zetten
 • gymtas of sporttas leegmaken en kleding in de wasmand doen
 • tafel dekken en afruimen
 • vaatwasser in- en uitpakken
 • kamer opruimen

Daarnaast zijn er een aantal taken waarmee ze prima kunnen helpen. Dat hoeft niet elke dag, maar zo af en toe is toch wel fijn. Zo helpen onze meiden af en toe met

 • de badkamer en wc schoonmaken
 • stofzuigen en dweilen
 • trappen afstoffen
 • in de tuin werken
 • een boodschap doen
 • koken
 • bed afhalen
 • was in de wasmachine of droger doen

Krijgen kinderen een beloning als ze huishoudelijke taken doen?

Sommige kinderen krijgen een beloning als ze helpen in het huishouden. Soms is dat een snoepje of ijsje maar sommige kinderen krijgen zelfs geld voor een klus. Zo hoorde ik over een meisje dat € 7,50 kreeg wanneer ze het huis stofzuigde.

Dat gaat mij te ver. Ik vind het juist belangrijk dat de kinderen leren dat het huishouden erbij hoort. Ik krijg ook niks extra’s als ik het huishouden doe. Dus waarom zij wel? En natuurlijk zijn er uitzonderingen en kun je ze zeker af en toe belonen. Maar zeker de dingen die ik eigenlijk normaal vind, zoals je kamer opruimen en je tas uitpakken, hoeven wat mij betreft niet extra beloond te worden.

Helpen jongens en meiden evenveel in het huishouden?

Wij hebben twee meiden. Zou ik een zoon dezelfde taken laten uitvoeren als de meiden? Ik denk het wel. Zeker de normale zaken zoals je eigen spullen opruimen, je tas leegmaken of de tafel dekken en de vaatwasser uitpakken, zijn taken die iedereen kan doen. Soms hoor je dat meisjes meer klusjes binnenshuis doen, zoals koken en de was. Jongens doen meer buiten, zoals in de tuin werken.

Maar ook schoonmaken, koken en de was doen, is iets dat jongens ook moeten leren. Dat is goed voor hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als ze op zichzelf gaan wonen, is het toch fijn dat ze weten hoe je de boel een beetje netjes en schoon houdt en dat ze ook wat gezonds en lekkers op tafel kunnen zetten. Dus ik snap dat onderscheid niet helemaal.

Wij proberen om onze meiden te betrekken bij de huishoudelijke taken. Zo doen we het huishouden samen en leren ze dat het huishouden een taak is die erbij hoort. Zo kunnen ze zichzelf steeds beter redden. Ik vind het geweldig om te zien wanneer ze uit zichzelf taken uitvoeren of zien dat er iets gedaan moet worden. En zeker wanneer dit vanuit hun zelf komt, worden ze daarvoor beloond. Niet in geld, maar wel in een “dankjewel”, een kus of een knuffel. Laten zien dat je waardeert wat ze doen. Dat doet ze goed. En ons ook.

Helpen jouw kinderen in het huishouden?

Geef een reactie