Het leed dat bellenblaas heet

call-bladder-3640000_1920.jpgAls ik inmiddels ergens een hekel aan heb, dan is het aan bellenblaas. De kinderen krijgen het regelmatig cadeau, want het is leuk als traktatie of uitdeelcadeautje. Maar ik vind het verschrikkelijk. En waarom? Om de vlekken die bellenblaas achterlaat op kleding en er nooit meer uit gaat.

Vraag je je af hoe die kleine grijze, bruine of blauwe vlekken ineens in de kleding van je kind komen? Grote kans dat je kind met  bellenblaas heeft gespeeld! Bellenblaas geeft namelijk vervelende verkleuringen in (lichte) kleding. En helaas, je ziet de vlekken pas als de kleding gewassen is.

Een belangrijk bestanddeel van bellenblaas is glycerine. Glycerine geeft een chemische reactie met de zeep in je wasmiddel, en daar ontstaan die vreemde grijze, blauwe of bruine vlekken door. En die vlekken, die krijg je er dus niet uit. Je kunt het vaker wassen, heter wassen en lang laten weken in verschillende sopjes zoals Vanish, maar niks helpt. Soms worden de vlekken wel iets minder, maar helemaal weg gaan ze niet. Ik heb al een paar keer kleding kunnen weggooien hierom. Zo zonde, zeker wanneer het om dure merkkleding gaat. Maar ook wanneer het om een favoriet kledingstuk gaat.

bubbles-3479366_1920Er is maar een ding tegen te doen en dat is voorkomen. Zo laat ik de meiden eigenlijk alleen met bellenblaas spelen wanneer het zomer is en lekker warm buiten. Bijvoorbeeld wanneer het zwembadje buiten staat en ze in bikini rondlopen.  Daarnaast is een optie om oude kleren aan te doen of donkere kleding, want daar zie je het minder op.

Maar hoe doe je dat dan wanneer en kind ergens anders gespeeld heeft met bellenblaas? Een ding om goed te weten is, dat je vlekken kunt voorkomen wanneer je voordat de kleding in de wasmachine gaat, je de kleding in koud water laat weken. Door de kleding in schoon water te laten weken en met schoon water te spoelen, spoel je de glycerine eruit. Daarna kun je de kleding gewoon wassen.

Onze meiden weten nu dat bellenblaas vlekken maakt en dat we dat zonde van de kleding vinden. Ik probeer dan ook dat ze mij nu vertellen wanneer ze met bellenblaas gespeeld hebben, zodat ik de kleding uit kan spoelen en vlekken kan voorkomen.

En tenslotte kun je natuurlijk zelf bellenblaas maken en dan zonder glycerine. Maar ik heb toch liever dat ze er maar niet meer mee spelen.

Foto’s: Pixabay

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

 

19 gedachten over “Het leed dat bellenblaas heet

  1. Dat wist ik niet! Hier altijd oude kleren aan met buitenspelen… En naar de opvang ed heeft hij ook geen dure kleding aan. Dan is het niet zo erg als er vlekken in komen 🙂

  2. Had dit inderdaad al gelezen van meerdere ouders die hier heel boos over waren. Eigenlijk triest dat kleren verpest worden puur omdat kinderen zich willen vermaken.

  3. Ai, vlekken op kleding zijn altijd vervelend. Het kost meer werk om het schoon te krijgen, als je het al schoon krijgt natuurlijk.

  4. Pingback: Halloween bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  5. Pingback: Sinterklaas Bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  6. Pingback: Kerst Bloghop 2018 | Blogsbyingrid

  7. Pingback: Terugblik op het eerste jaar Blogsbyingrid | Blogsbyingrid

  8. Pingback: Nieuwjaarsbloghop 2019 | Blogsbyingrid

  9. Werkelijk nooit opgevallen en mijn kinderen speelden er heel vaak mee. Ze zijn nu ouder dus nu minder. We hadden zelfs zo n bellenblaasmachine op het dakterras haha

  10. Ik houd van bellenblaas. Veel kinderen blazen op mij als ik langs loop. Nu ga ik maar uitkijken vanaege de vlekken.

Geef een reactie