Update: stoppen met duimen

duimBegin september kon je lezen hoe we met Anne bezig waren om te stoppen met duimen. We zijn nu drie weken verder en het is tijd voor een update. 

Voor Anne was het duimen echt een rust moment. Wanneer ze dan even na een lange schooldag of BSO dag op de bank ging zitten, dan kon ze even helemaal zen worden met haar duim in haar mond. Als klein meisje pakte ze dan zelfs de mouw van haar trui of jurkje erbij vast en kon heerlijk friemelen. Wanneer ze niet duimde (omdat wij bijvoorbeeld weer eens zeiden: ” doe die duim uit je mond”) dan kon ze haar rust niet vinden. En juist daarom snapten we ook heel goed hoe fijn het duimen voor haar was en dat het zo moeilijk was voor haar. En vonden we het dus zelf ook best lastig om haar te laten stoppen.

Maar toch. Het is ook gewoon een gewenning. Bijna een tic. En gezien alle negatieve gevolgen die duimen heeft, werd het nu echt tijd om haar eraf te helpen. En ik kan zeggen: het is gelukt!

20180817_185947En het ging eigenlijk best makkelijk. Zoals je in de vorige blog kon lezen,  gebruikten we zelf hechtende pleisters. Dat is fijn, want laat geen plakresten achter. En dan voor beide duimen. Want ze ging in een keer de andere duim gebruiken en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Wel sliep ze pas later in en veel lichter, want ze was overdag wat vermoeider en prikkelbaarder merkten we. Dat hebben we maar een tijdje vol moeten houden. En het begin van het nieuwe schooljaar maakte het haar ook niet makkelijker. Weer in het ritme komen. Even de spanning van een nieuwe juf. Maar het ging goed! Zo goed dat ze geen pleisters meer om haar duimen heeft. En ik ga elke avond nog even bij haar kijken en dan ligt ze heerlijk te slapen zonder duim in haar mond. En ook overdag, ook als ze moe is, dan pakt ze haar duim niet. We zijn zo blij! En zij zelf ook.

IMG_20180921_104529_5En die vieze middeltjes om op de duimnagels te smeren? Die liggen in de prullenbak. Die hebben we niet meer nodig!

 

 

17 gedachten over “Update: stoppen met duimen

  1. Blij dat het zo vlotjes gelukt is. Mijn jongens zogen niet op een duim, maar op hun lip en dat is ook een moeilijke om af te leren. Zelfs nu moet ik af en toe nog zeggen dat ze er met moeten stoppen, zeker als ze moe zijn gebeurt het wel eens.

  2. ik heb er vroeger enorm veel moeite mee gehad om te stoppen. Met behulp van een lerares op de basisschool is het uiteindelijk gelukt. Blij dat het bij jou sneller is gegaan

  3. Duimen heb ik vroeger ook wat gedaan. En ook altijd met iets zachts waarmee ik dan onder mijn neus friemelde. Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik er vanaf gekomen ben, lang geleden. Maar fijn dat je dochter er vanaf is!

Geef een reactie