Het vollehoofdenboek

Een vol hoofd. Het lijkt wel of je het tegenwoordig steeds meer hoort. En niet alleen volwassenen hebben last van een vol hoofd. Ook kinderen kunnen er last van hebben. Met ons drukke leven en het veel moeten, zit je hoofd soms al snel vol. En zeker wanneer je daar gevoelig voor bent. Een handig hulpmiddel is dit vollehoofdenboek.

Een vol hoofd

Misschien herken je het wel. Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je lontje wat korter en ben je sneller moe en boos van en dat verhindert het om goed uit te leggen wat je voelt en wat je wilt zeggen. Ook samenwerken (of bij kinderen samen spelen) wordt er een stuk lastiger door. De een heeft er meer last van dan de ander. En dit boek kan kinderen helpen om te gaan met hun volle hoofd. Daarnaast is het boek ook erg leerzaam voor ouders/verzorgers.

Het vollehoofdenboek

Het vollehoofdenboek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf acht jaar en voor betrokken volwassenen die met zo’n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op eenvoudige wijze en op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. Korte lontjes, starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip.

In dit boek wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je kunt merken dat je hoofd vol zit, waar je hoofd vol van kan raken, hoe je hoofd en je hersenen werken en waarom sommige hoofden sneller vol raken dan andere. Ook staan in dit werkboek tips wat je zelf kunt doen om je hoofd rustiger te maken en wat een ander (zoals je juf/meester, je ouders, maar ook vriendjes en vriendinnetjes) kunnen doen om je daarbij te helpen.

Het vollehoofdenboek

Psycho-educatie

In dit boek wordt de nadruk gelegd op psycho-educatie: ‘Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen’. Het boek gaat uit van positiviteit. Het is niet erg dat je hoofd snel vol zit. Maar hoe gaan we leren hier mee om te gaan. Het boek staan vol met voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk. De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het leuk om de inhoud aan de eigen ervaring te koppelen. Door het laagdrempelige en praktische karakter is het vollehoofdenboek een echt werkboek. Het is een informatief en helder boek voor kinderen, maar is ook zeker een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld ouders en professionals uit het onderwijs en de zorg.

Wat vind ik van Het vollehoofdenboek?

Door de titel was ik al nieuwsgierig naar dit boek. Ik denk namelijk dat we in onze huidige 24 uurs maatschappij allemaal wel in meer of mindere mate last hebben van een vol hoofd of een snel vollopend hoofd. Ook kinderen. We moeten allemaal zo veel. Druk met school, studie of werk en daarnaast allerlei hobby’s en sociale verplichtingen. Maar ook de social media en het niets willen missen speelt daarin in rol.

Maar hoe mooi is het dat dit werkboek op eenvoudige wijze uitlegt hoe je hoofd en je hersenen werken en hoe je daar mee om kunt gaan. En omdat het boek vol opdrachten staat, maar wel met veel plaatjes en kleur, kun je het echt op een leuke manier op jezelf betrekken.

Het vollehoofdenboek

Ook erg interessant vond ik het hoofdstuk “volle hoofden aan het woord.” In dit hoofdstuk staan ervaringsverhalen. En daarbij komen ook bepaalde diagnoses aan bod, zoals ADHD, ADD, ASS, TOS. Op eenvoudige wijze wordt nog eens uitgelegd hoe de hersenen werken wanneer je een van deze stoornissen hebt en hoe je er mee om kunt gaan. Niet alleen zelf, maar ook je omgeving. Dat vond ik erg mooi om te lezen en denk ik dat ook voor kinderen (met de stoornis of met een vriendje/vriendinnetje met de stoornis) erg leuk is om te lezen omdat ze een stuk herkenning zullen ervaren.

Waar koop je het vollehoofdenboek?

Dit praktische werkboek van Linde Kraijenhoff, schrijfster en speltherapeut/trainer bij Koninklijke Kentalis, kost € 34,55 en is onder andere verkrijgbaar online via Bookspot (ISBN: 9789492398024).

Geef een reactie