Hoe ging het thuisonderwijs tot nu toe?

20200402_120935834606562980468482.jpg

Vanaf half december 2020 zitten we in lockdown en zijn de scholen in Nederland dicht. In ieder geval tot en met zondag 18 januari 2021. En we weten inmiddels dat deze periode langer zal duren. Daarmee staat het leven van ouders weer op zijn kop. Aangezien we de eerste periode van lockdown en thuisonderwijs achter de rug hebben, een mooi moment om eens terug te kijken hoe het deze periode ging.

Kerstvakantie

Gelukkig hebben we al een periode van thuisonderwijs gehad. Dus we hebben al een beetje ervaring. De eerste dagen van de lockdown hoefden we niks voor school te doen. De kinderen hadden materiaal meegekregen van school, maar het thuisonderwijs ging pas op maandag 4 januari 2021 van start. Dus eerst lekker genieten van de kerstvakantie.

Al was dat best raar want je kon geen leuke dingen ondernemen. Alles was dicht. We hebben veel spelletjes gedaan, films gekeken en lekker naar buiten geweest. Kerst en oud & nieuw vierden we met mijn schoonouders, maar zonder samen te eten. Toch afstand bewaren en voorzichtig zijn. Onze vrienden zagen we ook. Maar niet allemaal samen. Zo anders dan vorig jaar toen we samen met alle vrienden en kinderen een nachtje weg gingen. Maar we hebben ons vermaakt.

Thuisonderwijs

En toen begon de tweede periode van thuisonderwijs. Uiteraard hebben ook wij hierin onze modus weer moeten vinden. Dit keer regelden we het iets anders dan de vorige keer. Wij hebben het geluk dat we een eigen bedrijf hebben en allebei grotendeels vanuit huis kunnen werken. Onze winkels zijn dicht maar via onze webshop kan gewoon besteld worden, dus er wordt wel doorgewerkt. We kunnen elkaar aflossen om naar het bedrijf toe te gaan. Daardoor hebben we geen (oppas) probleem met wie wanneer thuis is. 

Lees ook: hou jij het thuisonderwijs vol?

Beide meiden hebben een eigen laptop met hun eigen inloggegevens, programma’s en een koptelefoon. Anne heeft een campingtafel aan de ene kant van de kamer staan met al haar spullen. Ook Emma zit aan een campingtafel in de kamer, Joa werkt op kantoor en ik zit met mijn laptop aan de eettafel. We merken dat ze deze periode beter zelfstandig kunnen werken dan de vorige thuiswerk periode. Ook vanuit school merk je dat het anders is aangepakt en de kinderen meer begeleiding krijgen. Daardoor stellen ze minder vragen aan ons. Ook hebben ze vaste pauzemomenten waarop ze even wat kunnen eten of lekker naar buiten.

Lees ook: Een koptelefoon voor kinderen

Schema van school

Waar we de vorige keer veel vrijheid hadden vanuit school, is er nu een mooi schema. Voor Anne begint de dag online om half negen en voor Emma om negen uur. Ze krijgen instructie online en kunnen aan het werk. Van tien uur tot half 11 hebben ze pauze. Tijd voor wat drinken en wat fruit en even ontspannen. Daarna gaan ze tot 12 uur weer aan het werk. Bij Emma wordt de dag van half 12 tot 12 uur online met de klas afgesloten. Daarna hebben ze een uur lunch pauze. Emma is dan meestal klaar met haar schoolwerk. Anne moet tussen 13 en 14 uur nog even aan het werk en zij sluiten online gezamenlijk af tussen 13.45 en 14 uur. En om 14 uur zijn ze vrij, net zoals op een normale schooldag. En dan kan er gespeeld worden.

Laat het los

De lockdown en het thuisonderwijs is voor ons allemaal nieuw. Iedereen moet zijn weg hierin vinden. Ben vooral niet te streng, zorg voor plezier. Bij ons gaan sommige dingen anders dan normaal. Zo zitten ze wat meer achter een scherm. Als het een beetje kan, gaan ze buiten spelen, maar soms hebben ze geen zin of werkt het weer niet mee. Dan vind ik het niet erg als ze een filmpje kijken of een spelletje doen op hun telefoon of tablet. Belangrijker vind ik dat ze zich vermaken en dat we het gezellig hebben. Ook liggen ze later in bed dan in een gewone schoolweek. Zo lang ze ’s ochtends op tijd wakker zijn en aangekleed en met een volle buik op tijd voor de online start van de schooldag zijn, vinden wij dat prima. 

En niet alles hoeft. Er wordt zoveel aangeboden. We krijgen ideeën van school, van de opvang, de sportclub, theaterles en ook online is veel vermaak te vinden. Maar nee, de optionele gymlessen doen wij niet. Ze spelen lekker buiten en we proberen elke dag een rondje te lopen samen. Dat is gym genoeg. En knutselen is super leuk, maar ze moeten er wel zin in hebben. Al met al zijn we deze periode prima doorgekomen. De meiden gingen goed aan de slag met hun schoolwerk. Natuurlijk af en toe gemopper, maar dat hoort erbij. Het is voor iedereen lastig, ook voor de kinderen.

Hoe verder?

Op dit moment lijkt het erop dat het thuisonderwijs nog even gaat duren. Waar werd beoordelend of het haalbaar was om de kinderen 25 januari weer naar school te laten gaan, horen we nu de geluiden dat dit niet mogelijk is. Er zijn nog te veel besmettingen en onzekerheid over nieuwe varianten. het lijkt erop dat de kinderen tot en met 7 februari nog thuis blijven. Best heftig, maar ook begrijpelijk. Voor nu hebben we een werkbare modus gevonden. Nu maar hopen dat het weer een beetje blijft meewerken en ze lekker elke dag buiten kunnen blijven spelen.


Geef een reactie