Hoe is het met jouw pensioen?

geld

Hoe ouder je wordt, hoe meer je nadenkt over de toekomst. Niet alleen je eigen toekomst en die van je kinderen, maar ook je financiële toekomst. Je pensioen dus. En zo nu en dan sta ik er ook weer ven bij stil hoe ons financiële plaatje er over een tijdje uitzien. Want dat moet natuurlijk wel goed geregeld zijn. Maar wat is handig?

Hoe ouder je wordt, hoe meer je stil staat bij je pensioen

Nu we de 40 hebben aangetikt, sta je toch een beetje stil bij de toekomst. Niet alleen wil je sparen voor de kinderen en hen een goede toekomst bieden, maar je wil ook voor jezelf alles op orde hebben. Wanneer je in loondienst bent, bouw je elke maand pensioen op. Dat wordt ingehouden op je loon en in een pensioenfonds gestort. Wij ,als eigen ondernemer (en als vrouw daarvan), hebben dat niet. Dan moet je zelf voor pensioen zorgen. En met de rente die dramatisch laag is momenteel, is dan de vraag of en hoe je dan pensioen gaat opbouwen.

Keuzes makenspaarvarken

Je hebt natuurlijk meerdere keuzes. De keuzes die ik het meest voor de hand vind liggen zijn sparen (en dat kan fiscaal gunstig met bijvoorbeeld banksparen) of beleggen. Op dit moment bouwen wij helemaal geen pensioen op. Waarom niet? Omdat ik beleggen toch een dingetje vind met het risico dat je loopt en de rente zo laag is dat ik sparen geen zin vind hebben.

Geen pensioen?

Vind je dat dan niet eng , wordt wel eens gevraagd. Ja natuurlijk, soms wel. Maar als het niks oplevert, dan wachten we liever af. Waarom nu geld missen dat alleen maar minder waard wordt? Dan kijken we liever naar andere mogelijkheden. Zo hebben we natuurlijk wel een aflossingsplan voor de hypotheek op onze woning en verlagen we daarmee onze maandlasten. Tegen de tijd dat we met pensioen gaan , zijn onze maandlasten dus drastisch verminderd. Dus ondanks dat we nu niks opzij zetten voor later, zorgen we wel dat onze lasten minimaal zijn. Daarnaast sparen wel voor de kinderen. Zodat zij kunnen studeren, hun rijbewijs kunnen halen etc. Wat ons betreft prima geregeld.

Lees ook: Geld opzij zetten voor later

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

2 gedachten over “Hoe is het met jouw pensioen?

  1. Als ik straks 67 ben en met pensioen mag dan heb ik netto 1200 euro per maand. Ik verdien nu iets meer dan 2100,- netto en ben 52 jaar en mijn hele werkende leven, vanaf 17 jaar, in loondienst geweest. Dus pensioen is gewoon slecht. Zelf sparen en investeren in de woning om straks lage lasten te hebben is voor mij de manier om straks nog een beetje leuk leven te hebben. Pensioen ging van eind naar gemiddeld pensioen, jaren niet geïndexeerd. Ik had liever zelf gespaard. Ik heb meer betaald dan ik ooit zal ontvangen. Het geldt tegenwoordig voor iedereen. Let op je pensioen, voor straks .

Geef een reactie