Geld opzij zetten voor later

Zo af en toe denk ik toch wel eens na over onze financiële situatie later. Denk aan pensioen, maar ook de uitgaven die ons nog te wachten staan voor de kinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze gaan studeren. Maar wat kun je dan beter doen? Sparen of beleggen? Of moeten we ons misschien gaan verdiepen in crypto financiën zoals Bitcoins? Heb jij een idee?
geldboom

Onze situatie

Diegene die ons een beetje volgt of kent, weet dat wij twee kinderen hebben en een eigen bedrijf runnen. Door eigen baas te zijn, bouw je geen pensioen bij een pensioenfonds op, maar moet je daar zelf voor zorgen. Daarnaast willen we natuurlijk ook geld opzij leggen voor later. Voor onszelf, maar zeker ook

Verschillende mogelijkheden

Waar je vroeger dan de keuze had tussen sparen en beleggen, kun je tegenwoordig ook kiezen voor handelen in Bitcoins. Maar wat kun je nou het beste doen? Of misschien beter geformuleerd: wat past het beste bij je? Om daar een antwoord op te kunnen geven, moet je natuurlijk weten wat het inhoudt en wat de verschillen zijn.

Sparen

spaarvarkenSparen kent iedereen wel. Je kunt sparen thuis in een spaarpot of oude sok. Maar dat levert je niks extra’s op. Je kunt ook sparen bij de bank en je kunt zelf fiscaal gunstig sparen voor later door bijvoorbeeld het banksparen. Met banksparen zet je je geld voor langere tijd vast. Je kunt er dus niet zomaar bij. Sparen thuis of bij de bank heeft die voorwaarden niet, maar het levert ook niets (thuis) of heel weinig (bij de bank) op. Er wordt zelfs soms gesproken over negatieve rente. Dan kost het dus geld in plaats van dat het iets oplevert. Aan sparen zitten weinig risico’s verbonden. Alleen wanneer er problemen zijn met een bank, loop je risico je geld te verliezen. Denk aan het Icesave drama enkele jaren geleden.

Beleggen

Beleggen brengt meer risico met zich mee. Bij geld beleggen koop je bijvoorbeeld aandelen of obligaties en ontvang je dividend of rente. Je doel is om de beleggingen langere tijd aan te houden en uiteindelijk met winst te verkopen. Maar heb je bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf waar het niet zo goed mee gaat, dan daalt de aandelenkoers. En het geld dat je hebt ingelegd, ben je kwijt. Waar je bij sparen in ieder geval je inleg behoudt (zolang er geen sprake is van negatieve rente), is dat bij beleggen dus anders.

Crypto

bitcoinOver handelen in crypto’s zoals Bitcoins hoor je steeds meer. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik het best interessant vind, maar er veel te weinig van af weet. Ik zou er daarom ook niet zo maar aan beginnen. Dan zou ik me eerst heel goed laten informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij Beste Bank. Dit is een online gids over financiën en helpt je bij je keuzes op dit gebied. Je vindt hier allerlei informatie over geldzaken en alternatieve financiën, zoals investeren in Bitcoins of het beleggen in goud.

Onze keuzes

Op dit moment kiezen we ervoor om voor de kinderen te sparen. En dat levert helaas heel weinig rente op. Maar het geld staat wel op aparte rekeningen waar we verder niet aankomen. We sparen maandelijks een vast bedrag en zo bouwen we iets moois op voor wanneer de kinderen gaan studeren, uit huis gaan of wat dan ook.

Wat betreft pensioen doen we op dit moment niet zoveel. Ik weet ook niet zo goed wat we nu zouden kunnen doen. Ik hou niet van veel risico nemen, maar vind wel dat het iets op moet leveren. En banksparen levert bijvoorbeeld erg weinig op. Daarnaast hebben we een hypotheek die wordt afgelost waardoor we over een aantal jaren in ieder geval een stuk lagere woonlasten hebben. En daar profiteer je dan natuurlijk ook gewoon van.

Dit is een gesponsorde post, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

4 gedachten over “Geld opzij zetten voor later

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Een budget om te shoppen?Blogsbyingrid

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hoe is het met jouw pensioen?Blogsbyingrid

  3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Handelen in crypto’sBlogsbyingrid

  4. Pingback: Kinderbijslag 2023Blogsbyingrid

Geef een reactie