Kinderbijslag 2023

In Nederland krijg je van de overheid kinderbijslag: een tegemoetkoming in de kosten die je maakt voor je kind. Vier keer per jaar (in januari, april, juli en oktober) krijg je een bedrag aan kinderbijslag op je rekening gestort. Dat bedrag is niet afhankelijk van je inkomen of vermogen maar is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Je kunt de kinderbijslag gebruiken om nieuwe kleding of andere spullen te kopen voor je kind, of je zet het op een spaarrekening. In deze blog lees je over de bedragen en uitbetalingsdata van de kinderbijslag 2023.

Wat is kinderbijslag en hoe vraag je het aan?

Iedereen in Nederland met kinderen heeft recht op kinderbijslag. Het gaat niet alleen om je biologische kinderen, maar ook geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of andere kinderen waar je voor zorgt alsof het je eigen kinderen zijn. Zo wil de overheid bijdragen aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen. De kinderbijslag wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Als je kind (bij de geboorte) is aangegeven op het gemeentehuis, krijgt de SVB daar automatisch bericht van. Ongeveer twee tot vier weken daarna ontvang je een brief met instructies om de kinderbijslag online aan te vragen met je DigiD.

Als je een tweede of volgend kind krijgt, hoef je verder niks te doen. Dan wordt de hoogte van het bedrag automatisch aangepast en krijg je het eerstvolgende kwartaal dat je er recht op had een hoger bedrag uitbetaald.

Wat is hoogte kinderbijslag 2023

Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Kinderbijslag krijg je totdat je kind 18 wordt. Ieder kind krijgt een basisbedrag. Hoe ouder je kind wordt, hoe hoger de kosten worden omdat je kind bijvoorbeeld op zwemles gaat, een fiets krijgt en op een sport of muziekles gaat. Daarom zijn de kinderen ingedeeld in drie leeftijdscategorieën met bijbehorende kinderbijslag bedragen voor 2023:

 • Kinderen van 0 t/m 5 jaar krijgen per kind € 269,76
 • Kinderen van 6 t/m 11 jaar krijgen per kind € 327,56
 • Kinderen van 12 t/m 17 jaar krijgen € 385,37

Lees ook: Wat kost een kind tot zijn 18e?

Wat zijn de uitbetalingsdata kinderbijslag in 2023?

Je krijgt ieder kwartaal kinderbijslag. Maar de kinderbijslag wordt achteraf uitbetaald, dus pas nadat een kwartaal is afgelopen. De kinderbijslag wordt betaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober. De uitbetalingsdagen in/over 2023 zijn:

 • 2 januari 2023 (betaling 4e kwartaal 2022)
 • 3 april 2023 (betaling 1e kwartaal)
 • 3 juli 2023 (betaling 2e kwartaal)
 • 2 oktober 2023 (betaling 3e kwartaal)
 • 2 januari 2024 (betaling 4e kwartaal)

Lees ook: Zakgeld geven aan je kind. Wanneer, hoeveel en waarvoor?

Wat doe je met de kinderbijslag?

Sparen voor later

Wij hebben een spaarrekening voor onze kinderen. Elke maand zetten we een klein bedrag opzij. Het geld dat we hierop sparen is bedoeld voor later. Voor hun rijbewijs, studie of iets dergelijks.

Ik ken ook mensen die juist het geld van de kinderbijslag op de spaarrekening zetten, omdat ze dit zien als een extraatje dat ze niet in de maand missen. Dat is misschien ook een goed idee. Of fifty-fifty doen, een deel naar de spaarrekening en een deel als extraatje. Maar vooralsnog sparen wij alleen per maand een bedrag voor de meiden.

Lees ook: Geld opzij zetten voor later

Garderobe

De kinderbijslag ontvang je per kwartaal. En laten we eerlijk zijn. De kinderen hebben toch vaak nieuwe kleding en schoenen nodig. En bijvoorbeeld een winterjas. Dat zijn toch forse uitgaven. Zeker bij de wisseling van de zomer en wintergarderobe dan zijn ze toch meestal een stuk gegroeid en past niet alles meer. Vaak besteden we het geld dus aan kleding en schoenen voor de meiden.

Lees ook: Smalle kindervoeten

Cadeautjes voor verjaardagen en feestdagen

Emma is eind juli jarig en Anne begin november. Dus het is best fijn dat in juli en oktober kinderbijslag binnenkomt. Dat kunnen we mooi gebruiken voor verjaardagscadeautjes, het vieren van de verjaardag en het kinderfeestje. En als je de kinderbijslag van oktober even bewaard, kun je deze mooi gebruiken voor de december maand. Want dat is toch een maand met veel uitgaven.

Lees ook: Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Wanneer je kind 18 jaar wordt, vervalt in het nieuwe kwartaal de kinderbijslag. Ook zodra een kind studiefinanciering krijgt, wordt de kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal stopgezet. Dit om te voorkomen dat je dubbel geld ontvangt. Als per ongeluk toch tegelijkertijd studiefinanciering en kinderbijslag is ontvangen, omdat bijvoorbeeld de studie niet is doorgegeven, dan zal de kinderbijslag worden teruggevorderd. Het is dus belangrijkom wijzigingen tijdig door te geven aan de SVB.

Hoeveel mag een kind bijverdienen?

Kinderen hebben vaak een bijbaantje. Dat is leuk want zo kunnen ze een extra zakcentje verdienen. Vroeger kon dit gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Maar sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor kinderbijslag veranderd. Heeft jouw kind een baan? Dan heeft zijn inkomen geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Sinds 1 januari 2020 mag je kind onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud je kind is.

Redenen voor stopzetten kinderbijslag

De kinderbijslag stopt als je kind 18 jaar wordt. Soms kan de kinderbijslag eerder stoppen. Dat kan in de volgende gevallen:

 • Je kind is 16 of 17 jaar, maar gaat overdag niet naar school. Dan stopt de kinderbijslag meestal.
 • Je kind woont niet bij jou thuis en jij draagt minder dan 440 euro per kwartaal aan de kosten van zijn levensonderhoud.
 • Je gaat in het buitenland wonen of werken.
 • Je kind overlijdt.

Meer informatie over de kinderbijslag vind je op SVB.

1 gedachte op “Kinderbijslag 2023

Geef een reactie