Blogsbyingrid

Persoonlijke blog over ons gezin, kids(fashion), gezond en lekker eten, beauty en lifestyle.

Wat kost een kind tot zijn 18e?

Scholarship money concept. Coins in jar with money stack step growing growth saving money investmentEen vraag die menig ouder bezighoudt: Wat kost een kind nou eigenlijk? Uiteraard is dat niet voor iedereen hetzelfde. Denk maar eens aan kinderen die wat extra’s nodig hebben. En dat kan al iets simpels als logopedie, een bril of een beugel zijn, maar een kind met een beperking heeft vaak nog veel meer extra’s nodig en kost dus meer geld. Maar deze blog gaat over het gemiddelde. Een kind krijgen is geweldig en mooi, maar vergeet niet dat een kind ook veel geld kost.

Kinderen kosten geld

Kinderen kosten geld. Dat kunnen we niet ontkennen. Maar waar gaat dat geld dan aan op? Ze zeggen wel eens dat een kind gemiddeld € 100.000 kost. Dat klinkt als een enorm bedrag. Zou dat echt zo zijn? En op welke posten zouden we kunnen besparen?

Op de site van het NIBUD is te lezen dat op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) we kunnen stellen dat, voor twee oudergezinnen, één kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het inkomen, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%.

Zwangerschap en geboorte

Pregnant young woman holding her belly. She is standing up next to the cribWe gaan er voor het kosten overzicht even van uit dat je spontaan zwanger bent geworden, dus zonder (duur) medisch traject. Gedurende de zwangerschap heb je al een aantal kostenposten. Zo zul je zwangerschapskleding nodig hebben (€ 250). Daarnaast wil je misschien een pret echo (€ 75) laten maken, aan zwangerschapsgym (€ 150) doen, een borstvoedingscursus (€ 25) volgen en extra zwangerschapsvitamines (€ 25) slikken. Denk daarnaast ook aan eventuele medische kosten die niet altijd volledig in je verzekeringspakket zitten. Ben je aanvullend verzekerd dan zit een kraampakket vaak in je pakket. Ben je niet aanvullend verzekerd dan moet je er zelf voor zorgen (€ 35). Denk ook aan eigen bijdragen voor bijvoorbeeld kraamzorg (€ 100) of een ziekenhuis bevalling zonder medische indicatie (€ 350). En denk ook aan geboortekaartjes (€ 100).

De hierboven opgesomde kosten komen al op € 1.110. En dan moet ik eerlijk bekennen dat ik meer dan € 250 heb uitgegeven aan zwangerschapskleding.

Baby-uitzet

Dan de baby uitzet. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Koop je bijvoorbeeld een eetstoel bij de IKEA voor € 15 of een Tripp Trapp van bijna € 200. Maar wat kost een baby-uitzet gemiddeld genomen?

 • Classic children room white color 3D renderingEen babykamer met een ledikant, een kast en een commode kost gemiddeld € 650.
 • Een box en boxkleed: € 100.
 • Een kinderwagen. Denk aan een combi kinderwagen waar het autostoeltje op kan, waar de reiswieg op kan en die je als buggy kunt gebruiken. Hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Denk aan € 500.
 • Een autostoeltje/maxi cosi groep 0. Gemiddeld betaal je hier € 150 voor.
 • Verzorgingsproducten € 200. Denk bijvoorbeeld aan: een badje, badcape, aankleedkussen met hoezen, luiers, luieremmer, billendoekjes, thermometer, zalfjes, kruiken, hydrofiele doeken, spuugdoekjes, slabbertjes etc.
 • Kleding. Aan kleding kun je natuurlijk heel veel geld uitgeven. Maar denk aan rompertjes, broekjes, shirtjes, een jasje, mutsjes, sokjes. Voor de eerste drie maanden kun je uitgaan van ongeveer € 100.
 • Een babyfoon € 50.
 • Een eetstoel. Zoals gezegd zijn deze in verschillende prijsklassen te koop. Laten we uitgaan van € 75.
 • Voeding. Wanneer je borstvoeding geeft, kun je kosten hebben zoals voedingsbeha’s, een speciaal borstvoedingskussen, borstvoedingscompressen, eventueel een kolfapparaat en flesjes. Wanneer je flesvoeding geeft, heb je naast flesjes natuurlijk de voeding nodig, eventueel flessenwater een afdruiprekje en een magnetron sterilisator. Al met al rekenen we voor voeding € 100.
 • Een traphekje € 50.
 • Een wipstoeltje € 40.

De hierboven opgesomde kosten komen al op € 2.015. Maar al met al moet je realistisch bekijken wat je echt nodig hebt voor de baby. Daarnaast kun je spullen huren, lenen of tweedehands kopen. Dat kan een heleboel geld schelen.

Luiers

Reusable cloth baby diapers drying on a clothes line. Eco friendly cloth nappies on a pink background. Sustainable lifestyle. Zero waste concept.

Als iets duur is, dan zijn het luiers. Je kunt kiezen voor wegwerpluiers of wasbare luiers. Wegwerpluiers kun je kopen van merken als pampers, maar ook van huismerken. Ik kocht altijd pampers maar lette wel heel erg op de aanbiedingen. Gemiddeld ben je per maand € 25 kwijt aan wegwerpluiers. Dat is € 300 per jaar en als we uitgaan van 4 jaar in de luiers dan is dat totaal € 1.200. Wat een bedrag!

Wasbare luiers zijn goedkoper. Gemiddeld scheelt het ongeveer € 450 per kind. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Kinderopvang/gastouder/BSO

Wanneer je ook na de komst van je kindje blijft werken, zul je opvang moeten regelen. Dat kan opa en oma zijn, maar vaak wordt er (ook) gekozen voor kinderopvang of een gastouder. En dat kost geld. Gelukkig krijg je een gedeelte terug van de belastingdienst als kinderopvangtoeslag. De kosten zijn bruto gelijk voor elk gezin. Wat je netto moet betalen kan enorm verschillen. Dat heeft te maken met je gezamenlijke toetsingsinkomen per jaar.

De eerste vier jaar gaat je kind naar de kinderopvang. Dat is relatief duur omdat je veel uren afneemt per dag. Wanneer je kind naar school gaat en daarna naar de BSO, dan is het uurtarief vaak hoger, maar je neemt veel minder uren af (pas vanaf ’s middags na school in plaats van vanaf ’s ochtends als je gaat werken) en daardoor heb je minder kosten.

Een voorbeeld. Stel een gezin met een kind heeft een gezamenlijk inkomen van € 55.000. Het kind gaat twee dagen per week op basis van 52 weken opvang naar het kinderdagverblijf. Zij betalen netto € 215 per maand. Vanaf hun vierde jaar gaan kinderen naar school en naar de BSO. Stel dat het kind twee middagen naar de BSO gaat en de ouders kiezen voor 52 weken opvang. Zij betalen netto € 120 per maand. Dit is een schatting. Voor de persoonlijke en meer realistische berekening kun je het beste naar de site van de belastingdienst Toeslagen.nl gaan.

Lees ook: Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?

School

education and school concept little student girl studying at schoolDe kosten voor de basisschool wisselen per school. Vaak betaal je altijd een ‘vrijwillige’ eigen bijdrage. Bij de ene school zitten daar de kosten voor het schoolreisje bij in en bij de andere school moet je daar los voor bij betalen. Gemiddeld betaal je tussen de € 50 en € 75 per jaar per kind. Daarnaast heb je voor school ook een rugzak, een gymtas, drinkbekers, broodtrommels en snacktrommeltjes nodig (stel € 75 per jaar).

De middelbare school vraagt ook een eigen bijdrage van gemiddeld € 50. Daarnaast komen er nog kosten bij voor schoolspullen als pennen, potloden, rekenapparaat, schooltas etc. Maar ook schoolboeken, tablet en excursies. Reken daarvoor gemiddeld € 600 per jaar.

Voeding

Kinderen die groeien hebben eten nodig. In de eerste levensjaren eet een kind gemiddeld genomen € 2,50 per dag. Dat neemt toe tot zo’n € 5,50 per dag aan het einde van de basisschool. In de puberjaren eten zij het meest, jongens gemiddeld zo’n € 6,75, meisjes € 6. Je geeft je kind gemiddeld in totaal voor € 31.000 te eten.

Kleding

Kinderen groeien als kool. Dat betekent dus ook regelmatig nieuwe kleding en schoenen. Uiteraard kun je ook dit weer zo duur maken als je zelf wilt. Denk aan nieuwe merkkleding versus tweedehands of misschien wel gratis. In deze kleding berekening nemen we kleding mee inclusief schoenen, sportkleding en sportschoenen en later kleedgeld.

 • Kinderen 0 – 4 jaar: € 650 per jaar
 • Kinderen 5 – 12 jaar: € 800 per jaar
 • Kinderen 13 – 18 jaar: € 600 per jaar (bij kleedgeld € 50,- euro per maand

In totaal komt dat neer op: € 12.600 in het leven van je kind totdat hij 18 jaar is. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze bedragen erg laag vind. Als ik bijvoorbeeld kijk dat onze meiden smalle voeten hebben en Emma ook nog steunzolen heeft. Ik slaag in gewone schoenenwinkels meestal niet. De meiden hebben schoenen van soms wel € 100 aan. En dat geldt in de zomer en in de winter. Dat is dan al € 200 van hun kledingbudget. En denk aan een jas, zowel voor de zomer als de winter. Dan gaat het al snel. Gelukkig hebben we ook items die lekker goedkoop zijn, zoals leggings van Kiabi.

Lees ook:

Shoplog: Goedkoop shoppen voor de kids bij Mini & More

Een budget om te shoppen?

Zwemles en sport

Ook zwemles is duur. Zwemlessen kosten al gauw € 50 per maand. Onze ervaring is dat je wel (ruim) een jaar bezig bent met zwemdiploma A en B. Dus reken op totaal minimaal € 500.

young girls serves a volleyballNa het behalen van de zwemdiploma’s zijn de kinderen bij ons gestart met een sport. Zo hebben ze zumba gedaan en zitten ze nu op volleybal. We betalen contributie (€ 16 per maand) en daarnaast hebben ze sportkleding, sportschoenen en bijvoorbeeld kniebeschermers nodig. Op dit moment betalen we aan contributie € 192 per jaar. Tel daar sportkleding bij à € 50 en je bent in totaal per jaar € 242 kwijt. Hoe ouder je kind wordt hoe hoger dit bedrag wordt. Reken gemiddeld € 400 per jaar van 5 tot 18 jaar.  De kosten per sport kunnen wel heel erg verschillen.

Fiets

Het begint vaak met een driewieler (€ 50) of loopfiets (€ 50). Daarna komt de eerste echte fiets, vaak nog met zijwieltjes (€ 100). Fietsen worden vervolgens versleten. Ze zijn er zo weer te groot voor en er wordt vaak onvoorzichtig mee omgegaan. Laten we stellen dat een kind na het fietsje met zijwieltjes nog vijf fietsen krijgt van gemiddeld € 100 per fiets.

Speelgoed/cadeaus

cadeausOok met speelgoed kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Heb je een budget voor de verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, behaalde zwemdiploma’s etc. Uiteraard kun je ook een deel als cadeau vragen bij een verjaardag bijvoorbeeld en kun je tweedehands spullen op de kop tikken. Gemiddeld rekenen we € 200 per jaar uit voor speelgoed.

Lees ook:

Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!

Wat geef je een kind voor zijn verjaardag?

Sparen en zakgeld

spaarvarken

Wij vinden het fijn om elke maand wat geld opzij te leggen voor de kinderen. Daar zijn we mee begonnen direct na de geboorte van de meiden. Daar kunnen ze straks hun rijbewijs van betalen of hun studie bijvoorbeeld. Als je € 50 per maand stort vanaf geboorte tot aan zijn 18e dan heb je uiteindelijk € 10.800 gespaard (exclusief rente).

Wij geven de meiden zakgeld. Op dit moment krijgen ze € 5 per maand. Gemiddeld kun je rekenen met een weekbedrag van:

 • 5 jaar € 0,50
 • 6 jaar € 1
 • 7 t/m 9 jaar € 1,50
 • 10/11 jaar € 2
 • 12 jaar € 2,50
 • 13 tot 18 jaar € 5

Wat kost een kind tot zijn 18e?

Onderstaand alle kosten nog eens samengevat in een handige tabel en cirkeldiagram:

wat kost een kind tabel2

wat kost een kind cirkel2

Totale kosten opvoeding kind

Mijn berekende totaal komt dus bijna op een ton uit. Dat is best veel! Uiteraard ben ik uitgegaan van gemiddelden en eigen ervaringen. Maar zoals al vaker in deze blog aangegeven, kun je sommige dingen zo duur maken als je zelf wilt. Daarnaast zijn ook bepaalde kosten niet meegenomen. Denk aan je vaste lasten. Hoeveel water en elektriciteit verbruikt je kind? Dat ging mij wat te ver. Ook heb ik geen rekening gehouden met kinderfeestjes (van het kind zelf of feestjes waar je voor uitgenodigd wordt), uitjes en vakanties.

Elk huishouden is anders

De door mij berekende ton is een gemiddelde. Zelf denk ik dat we aan bepaalde zaken echt wel meer geld uitgeven. Als je voor jezelf echt wilt weten wat je kwijt bent aan je kind, dan kun je het beste je uitgaven bijhouden in een kasboekje. Ik ben wel heel benieuwd, herken jij je een beetje in bovenstaande bedragen? Of geef je meer/minder uit?

handtekening png

Bronnen:

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

15 gedachten over “Wat kost een kind tot zijn 18e?

 1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!Blogsbyingrid

 2. Kinderen kosten heel veel geld. Zou wel grappig zijn om te weten hoeveel je eigenlijk allemaal heb uitgegeven aan je kind van jaar tot jaar.

 3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Sinterklaas bloghop 2020Blogsbyingrid

 4. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kinderbijslag 2021Blogsbyingrid

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kinderbijslag 2022Blogsbyingrid

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Wanneer begin je met kleedgeld?Blogsbyingrid

 7. Pingback: Kinderbijslag 2023Blogsbyingrid

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: