Kinderbijslag 2021

In Nederland krijg je van de overheid een tegemoetkoming in de kosten die je maakt voor je kind. Dat is de kinderbijslag. Vier keer per jaar krijg je een bedrag aan kinderbijslag op je rekening gestort. Dat bedrag is niet afhankelijk van je inkomen of vermogen maar is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Je kunt de kinderbijslag gebruiken om nieuwe kleding of andere spullen te kopen voor je kind, of je zet het op een spaarrekening. In deze blog lees je over de bedragen en uitbetalingsdata van de kinderbijslag 2021.

Wat is kinderbijslag en hoe vraag je het aan?

Iedereen in Nederland met kinderen heeft recht op kinderbijslag. Het gaat niet alleen om je biologische kinderen, maar ook geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of andere kinderen waar je voor zorgt alsof het je eigen kinderen zijn. Zo wil de overheid bijdragen aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen. De kinderbijslag wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Als je kind is aangegeven op het gemeentehuis, krijgt de SVB daar automatisch bericht van. Ongeveer twee tot vier weken na de geboorte van je kind ontvang je een brief met instructies om de kinderbijslag online aan te vragen met je DigiD.

Als je een tweede of volgend kind krijgt, hoef je verder niks te doen. Dan wordt de hoogte van het bedrag automatisch aangepast en krijg je het eerstvolgende kwartaal dat je er recht op had een hoger bedrag uitbetaald.

Wat is hoogte kinderbijslag 2021

Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Ieder kind krijgt een basisbedrag. Hoe ouder je kind wordt, hoe hoger de kosten worden omdat je kind bijvoorbeeld op zwemles gaat, een fiets krijgt en op een sport of muziekles gaat. Daarom zijn de kinderen ingedeeld in drie leeftijdscategorieën met bijbehorende kinderbijslag bedragen:

  • Kinderen van 0 t/m 5 jaar krijgen per kind € 223,37
  • Kinderen van 6 t/m 11 jaar krijgen per kind € 271,24
  • Kinderen van 12 t/m 17 jaar krijgen € 319,10

Lees ook: Wat kost een kind tot zijn 18e?

Wat zijn de uitbetalingsdata kinderbijslag in 2021?

Je krijgt ieder kwartaal kinderbijslag. Maar de kinderbijslag wordt achteraf uitbetaald, dus pas nadat een kwartaal is afgelopen. De kinderbijslag wordt betaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober. De uitbetalingsdagen in 2021 zijn:

  • 4 januari 2021 (betaling 4e kwartaal 2020)
  • 1 april 2021 (betaling 1e kwartaal)
  • 1 juli 2021 (betaling 2e kwartaal)
  • 1 oktober 2021 (betaling 3e kwartaal)

Lees ook: Zakgeld geven aan je kind. Wanneer, hoeveel en waarvoor?

Wat doe je met de kinderbijslag?

Sparen voor later

Wij hebben een spaarrekening voor onze kinderen. Elke maand zetten we een klein bedrag opzij. Het geld dat we hierop sparen is bedoeld voor later. Voor hun rijbewijs, studie of iets dergelijks.

Ik ken ook mensen die juist het geld van de kinderbijslag op de spaarrekening zetten, omdat ze dit zien als een extraatje dat ze niet in de maand missen. Dat is misschien ook een goed idee. Of fifty-fifty doen, een deel naar de spaarrekening en een deel voor een ander doel. Maar vooralsnog sparen wij alleen per maand een bedrag voor de meiden.

Lees ook: Geld opzij zetten voor later

Garderobe

De kinderbijslag ontvang je per kwartaal. En laten we eerlijk zijn. De kinderen hebben toch vaak nieuwe kleding nodig. Zeker bij de wisseling van de zomer en wintergarderobe dan zijn ze toch meestal een stuk gegroeid en past niet alles meer. Vaak besteden we het geld dus aan kleding en schoenen voor de meiden.

Lees ook: Smalle kindervoeten

Cadeautjes voor verjaardagen en feestdagen

Emma is eind juli jarig en Anne begin november. Dus het is best fijn dat in juli en oktober kinderbijslag binnenkomt. Dat kunnen we mooi gebruiken voor cadeautjes, de verjaardag en het kinderfeestje. En als je de kinderbijslag van oktober even bewaard, kun je deze mooi gebruiken voor de december maand. Want dat is toch een maand met veel uitgaven.

Lees ook: Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!

4 gedachten over “Kinderbijslag 2021

  1. Handig, dit blog! Deze week kunnen we dus weer geld overmaken naar de rekeningen voor de kinderen. Fijn dat het er is, zeker coor de gezinnen die het minder hebben.

Geef een reactie