Zakgeld geven aan je kind. Wanneer, hoeveel en waarvoor?

spaarvarken

Zakgeld. Als de kinderen iets ouder worden, krijg je er mee te maken. Wanneer start je met geven van zakgeld? Wij zijn een tijdje geleden gestart met het geven van zakgeld aan de meiden. Maar hoeveel zakgeld geef je ze? Per week of maand? En wat moeten ze er van betalen?

Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Een handige site hiervoor is de site van het NIBUD. Zij geven aan dat zes jaar een mooie leeftijd is om te beginnen met zakgeld. Zij maken onderscheid tussen kinderen op de basisschool en op de middelbare school. Aangezien onze meiden nog op de basisschool zitten, kijk ik daarnaar. Kinderen op de basisschool krijgen volgens het Nibud meestal een bedrag per week en in onderstaande tabel is per leeftijd een bedrag opgenomen:

Bron:
* Nibud Kinderonderzoek 2018
Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €
5 jaar 0,50
6 jaar 1 – 1,40
7 jaar 1 – 2
8 jaar 1 – 2
9 jaar 1,10 – 2
10 jaar 2 – 2,30
11 jaar 2 – 2,30
12 jaar 2,30 – 3

Belangrijk is niet alleen hoeveel je een kind geeft, maar ook wat ze er van moeten betalen. Is het alleen voor leuke dingen zoals speelgoed kopen of een ijsje halen? Of is het ook om een cadeautje voor een kinderfeestje te kopen of een abonnement van te betalen? Het bedrag moet natuurlijk wel realistisch zijn. Ook is het goed deze afspraken duidelijk af te spreken of zelfs op papier te zetten.

Spaarpot of spaarrekening?

Wij begonnen met 1 euro per week, elke zondag. In praktijk vergaten de kinderen en wij vaak het zakgeld. Daarom hebben we vrij snel besloten een bankrekening te openen voor de kinderen. Eerst hebben we hun spaarpotten geleegd en het bedrag op de bankrekening gestort. Vanaf toen storten we automatisch maandelijks hun zakgeld hierop. Dit werkt voor ons prima. Ook geld dat ze voor hun verjaardag krijgen, wordt op deze rekening gestort.

Wat betalen ze van hun zakgeld?

pen-3727887_1920Ze hoeven van ons niet veel te betalen van hun  (spaar)geld. Meestal gaat het op aan speelgoed of dingetjes van de Action zoals schriften en pennen. Maar ze leren zo dat ze maar een keer hun geld kunnen uitgeven en dat ze kunnen sparen voor een grotere aankoop. Zo hebben ze allebei gespaard voor een Space Scooter. En zo ging ik met Anne winkelen voor een paar goedkope schoenen, waar ze lekker op kon buiten spelen. Anne koos schoenen met lichtjes. Die vond ik te duur voor speelschoenen, maar zij wilde ze heel graag. Toen hebben we afgesproken dat we allebei de helft zouden betalen. En ze is heel trots op haar schoenen die ze zelf meebetaald heeft.

Lees ook: Wat geef je een kind voor zijn verjaardag?

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

11 gedachten over “Zakgeld geven aan je kind. Wanneer, hoeveel en waarvoor?

 1. Onze 2 oudsten krijgen elke week zakgeld, ook van oma. Ze moeten wat bij cadeautjes doen (niet veel hoor) en verder mogen ze zelf weten waar ze voor sparen. Mijn oudste heeft nu alles op, want hij heeft heel lang gespaard voor een Slappy pop. Nu spaart hij weer vrolijk verder.

 2. Ik gaf ze veel te weinig zakgeld tot ik er een paar jaar geleden een soortgelijk artikel over schreef en toen besefte ik dat ze echt wel iets meer mochten hebben. Ze krijgen elke week zakgeld en betalen een beetje mee aan vader en moederdag en een cadeautje voor elkaars verjaardag. Ze sparen zelf voor Lego tijdschriften. Ik vind het goed dat ze leren sparen.

 3. Mijn kinderen kregen een beetje zakgeld en konden extra verdienen met goede cijfers op school (zij zijn opgegroeid in Suriname, waar dingen heel anders zijn dan hier).

 4. Onze oudste bijna 9 jaar krijgt iedere week. Wat er op neer komt dat we eens in de 2 maanden alles moeten inhalen…we vergeten het steeds. Ze is een enorme spaarder, geeft niet zomaar iets uit dus dat is wel erg leuk!

 5. Wat fijn zo’n lijstje. Nu weet ik de richtlijn een beetje.
  Ze krijgt nu wat ze wilt (slechte mama;) en spaart ook. Maar uiteindelijk betaal ik en wil ik dat ze door spaart.

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Wat geef je een kind voor zijn verjaardag?Blogsbyingrid

 7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kinderbijslag 2022Blogsbyingrid

 8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Wanneer begin je met kleedgeld?Blogsbyingrid

 9. Pingback: Kinderbijslag 2023Blogsbyingrid

Geef een reactie