Wanneer begin je met kleedgeld?

Onze kinderen krijgen al een tijdje zakgeld. We maken het maandelijks over op hun bankrekening. Ze hebben een eigen pinpas, mobiele telefoon en weten inmiddels hoe een Tikkie versturen werkt. En nu wordt er soms door Anne gevraagd naar kleedgeld, zodat ze haar eigen kleding kan kopen. Ik kreeg vroeger ook kleedgeld. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was. Ik denk vanaf de middelbare school. Maar hoeveel kleedgeld geef je een kind en wat moeten ze er wel en niet van betalen? Tijd voor een onderzoekje.

Zakgeld geven aan je kind. Hoeveel?

spaarvarken

Het begint eerst met zakgeld. Een handige site hiervoor is de site van het NIBUD. Zij maken onderscheid tussen kinderen op de basisschool en op de middelbare school. Aangezien onze meiden nog op de basisschool zitten, kijk ik daarnaar. Anne is nu 11 jaar en zij zou volgens het Nibud Kinderonderzoek 2018 dan ongeveer € 2 tot € 2,30 per week moeten krijgen. Anne krijgt van ons € 10 per maand. Dat komt dus wel ongeveer overeen.

Lees ook: Zakgeld geven aan je kind. Wanneer, hoeveel en waarvoor?

Wat moeten de kinderen betalen van hun zakgeld?

Onze meiden gebruiken hun zakgeld vooral om in het dorp te gaan shoppen. En dan moet je denken aan shoppen bij de Action, het kopen van knuffels of speelgoed, of lekkere spulletjes voor in bad of onder de douche kopen. Onze meiden zijn dol op badschuim, bad bruisballen en gezichtsmaskertjes. En uiteraard wordt er ook snoep van gekocht. Ze hoeven van ons geen cadeautjes voor kinderfeestjes te betalen van hun zakgeld. Dat betalen wij.

Wel hebben we nu bijvoorbeeld afgesproken dat als ze met volleybal in de kantine wat lekkers willen, dat ze dat van hun eigen zakgeld moeten kopen. En ook wanneer ze bepaalde kleding willen, dan betalen ze dat zelf. Zo zijn ze bijvoorbeeld fan van Stampertje en Stitch en hebben ze bij Primark daar sloffen en sokken van gekocht. Zo leren onze meiden met geld omgaan en leren ze keuzes maken, want je kunt je geld maar een keer uitgeven en op=op.

Wanneer begin je met kleedgeld?

Op de site van NIBUD kun je ook een heleboel informatie over kleedgeld vinden. Vanaf de middelbare school hebben kinderen vaak behoefte aan kleedgeld. Ze vinden kleding belangrijk en het is een stukje van hun persoonlijkheid. Ze voelen zich vaak verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Door kleedgeld moeten ze goed na te denken over hoe ze hun kleedgeld uitgeven. Ze leren budgetteren, moeten keuzes maken en leren te sparen voor grotere aankopen als een nieuwe winterjas.

Wat moet je kind betalen van het kleedgeld?

Blogsbyingrid Shoppen Outlet Roermond Nik & Nik

Voordat je kunt bepalen hoeveel kleedgeld je kind krijgt, is het belangrijk om afspraken te maken over welke uitgaven wel en niet van het kleedgeld betaald moeten worden. Schoenen en een winterjas zijn vaak dure aankopen. Moeten deze ook van het kleedgeld betaald worden? En sportkleding en attributen? Onze meiden zitten op volleybal en tennis. Dat is dus naast kleding ook knie- en armbeschermers, sportschoenen voor binnen en tennisschoenen voor buiten en een tennisracket. Valt dit allemaal onder kleedgeld? En moet kleding als sokken, ondergoed en nachtkleding ook van het kleedgeld betaald worden?

Lees ook: Wat kost een kind tot zijn 18e?

Zoals ik er nu over denk , zou ik zeggen dat alles onder kleedgeld valt behalve schoenen en alles wat nodig is voor de sport. Goede schoenen vind ik erg belangrijk. En omdat onze meiden smalle voeten hebben en Emma ook nog eens steunzolen heeft, passen ze niet alle schoenen. Daarom vind ik het geen probleem dat wij de schoenen betalen. Maar willen ze een paar extra schoenen of slippers in de zomer dan zouden ze die zelf moeten betalen.

Hoeveel kleedgeld geef je?

Als je dan weet wat er van het kleedgeld betaald moet worden, kun je bepalen hoeveel kleedgeld je kind krijgt.

Uit Nibud-onderzoek (2020) blijkt dat alle kleding (dus ook sokken, ondergoed, jassen en schoenen) voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder gemiddeld € 47 per maand kost voor jongens en € 54 voor meisjes. De doorsnee scholier krijgt ongeveer € 50 per maand aan kleedgeld. Wow, dat klonk mij als erg weinig in de oren. Nu weet ik wel dat ik enorm van shoppen hou en makkelijk geld aan kleding uitgeef, ook voor de meiden, maar € 50 per maand (€ 600 per jaar) vind ik echt weinig.

Dit heeft me dan ook de ogen een beetje geopend. Want het is natuurlijk vreemd als je van je ouders bijvoorbeeld gemiddeld € 100 per maand krijgt aan kleding en dan later, wanneer je het zelf moet betalen van je kleedgeld, het met de helft moet doen. Dus daar gaan we vanaf nu beter op letten. Dat die bedragen meer in verhouding zijn. Daarnaast is het wel zo dat ik een deel van hun kleding doorverkoop via een tweedehands winkeltje en via Vinted. Ook daar kunnen ze van leren. Wanneer je zuinig bent op je kleding, kun je het doorverkopen en van de opbrengst weer wat leuks voor jezelf kopen. En wanneer ze ouder zijn, kunnen ze een bijbaantje nemen en zo werken voor extra (kleed)geld.

Krijgen jouw kinderen al kleedgeld?

Geef een reactie