
Emma loopt een beetje naar binnen met haar voeten en knieën. Toen ze een baby was, hebben we foto’s en een echo laten maken van haar heupen. Maar daar was niks mis mee.
Na een doorverwijzing naar de fysiotherapeut en de podotherapeut heeft Emma sinds haar zesde al steunzolen. Laatst gingen we weer naar de podotherapeut voor de halfjaarlijkse controle.
Waarom krijgt een kind steunzolen?

Toen Emma een baby was, was er twijfel over de stand van haar heupen. Er zijn toen foto’s en een echo gemaakt van Emma’s heupen. Maar daar was niks bijzonders op te zien.
Vanaf het moment dat Emma kan lopen, loopt ze met haar voeten en benen iets naar binnen. Het consultatiebureau vond het niet erg genoeg en stelde dat ze er wel overheen zou groeien. Wij waren het daar niet mee eens en gingen met Emma naar de huisarts hiervoor. De huisarts verwees ons door naar de podotherapeut.
Lees ook: Emma heeft groeipijn

Emma is vanaf haar zesde jaar onder behandeling bij de podotherapeut. Ze heeft steunzolen gekregen om de stand van haar voeten te corrigeren en extra steun te bieden. Het was duidelijk te zien dat ze met haar voeten naar binnen loopt en ze daar meer steun nodig heeft. Elk halfjaar worden haar voeten gecontroleerd en gemeten en wordt beoordeeld of haar steunzolen nog voldoen. Door de steunzolen loopt ze beter, heeft ze meer steun en ook loopt ze minder naar binnen met haar benen.

Omdat Emma ook vaak zere benen had, zijn we door de podotherapeut doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut constateerde dat Emma hypermobiel is. Nu is het niet zo dat ze haar duim tegen haar onderarm kan leggen, maar ze is wel heel soepel in met name haar benen en enkels. Hierdoor moet haar lichaam steeds corrigeren en dat kost heel veel energie en kracht en leidt tot spierpijn. De kinderfysiotherapeut gaf bijvoorbeeld ook aan dat wanneer wij 1 km lopen dat voor Emma als 5 km voelt omdat ze zo veel moet corrigeren.
Van de kinderfysiotherapeut kreeg Emma oefeningen mee voor thuis. Na veel oefenen, zijn haar spieren sterker geworden, Misschien komt dat ook omdat ze inmiddels meer sport. Ze zit op tennis en volleybal, heeft twee keer per week gym en speelt graag buiten. Ook proberen we regelmatig met de kinderen te gaan wandelen. Zo blijven Emma’s spieren sterk. Inmiddels gaat Emma niet meer naar de kinderfysiotherapeut, maar wel gaan we nog elk half jaar naar de podotherapeut voor controle.

Vorige week waren we weer bij de podotherapeut voor controle. Ze meet de drukpunten waar Emma met haar voeten op steunt. Dit meet ze met en zonder steunzolen. Dan kun je het verschil goed zien. Ook worden haar voeten opgemeten. Omdat haar voeten weer gegroeid zijn en de steunzolen niet meer voldoende steun geven, zijn nieuwe steunzolen aangemeten. Dat gaat heel makkelijk met een doorzichtige plaat en een tablet waar een 3D afdruk van haar voet om komt te staan. Een technisch hoogstandje!
Vervolgens mag Emma altijd zelf een kleurtje voor haar steunzolen kiezen. Ze heeft al veel verschillende kleuren gehad: blauw, roze, paars, roze en paars gespikkeld. En nu heeft ze geel gekozen. Haar steunzolen moeten nu gemaakt worden en dan krijgt ze binnenkort en haar nieuwe steunzolen. Dan kunnen we op pad voor nieuwe zomer schoenen.
Goede schoenen met voldoende steun zijn voor haar extra belangrijk. En het gebruik van de steunzolen uiteraard. We kunnen dus niet overal slagen voor goede schoenen. Nu de zomer er aan komt, wordt dat weer wat lastiger. In slippers kun je bijvoorbeeld geen steunzolen dragen, maar gelukkig in sneakers wel. Dus dan maar afwisselen.
Lees ook: Smalle kindervoeten