Lezen | Stamppot met kogels

Een bijzondere titel: Stamppot met kogels. Dat maakte me wel nieuwsgierig. Dit zou vast een spannend boek zijn en over oorlog gaan. En dat is ook zo. Stamppot met kogels speelt zich af in de hongerwinter van 1945 en gaat over een waargebeurd verhaal van een Amsterdams jongetje tijdens de Russenoorlog op Texel.

Stamppot met kogels

Het is een spannend en indrukwekkend boek. Het gaat over Hans en zijn familie. Ze wonen in Amsterdam. Het is oorlog en ze hebben bijna niks te eten. Ze eten pap van getampte tulpenbollen en cake van suikerbieten. Zijn zusje Anja is erg verzwakt en kan alleen nog maar in bed liggen. Erg heftig om te lezen.

Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend, Herman, mee naar Hermans oom Jan op het eiland om aan te sterken. Op Texel is wel nog eten. Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook!

Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit: de Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Hans ziet op straat een Duitser dood geschoten worden door een Rus. In het gevecht dat daarna ontstaat, ziet hij Russen gedood worden door de Duitsers. Het is een nieuwe oorlog lijkt het wel. Een paar dagen later lijkt de oorlog dan toch echt voorbij.

Ik heb het boek zelf gelezen. Vooral omdat ik benieuwd was hoe de oorlog beschreven zou worden en welke details beschreven zouden worden. Het boek is namelijk geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en niet elk kind is natuurlijk hetzelfde. Het ene kind kan zo’n boek beter aan dan het andere kind. Ik vond het boek erg mooi en goed geschreven. En ja, er wordt veel duidelijk beschreven. Het weinige eten, de moffen, de spanning, mensen die moeten schuilen en mensen die worden dood geschoten.

Als je het gevoel hebt dat je kind hier (nog) niet aan toe is, dan zou ik het boek niet aanraden. Bij ons kan ik me voorstellen dat Anne het te spannend vindt; zij is erg gevoelig, zeker voor onderwerpen als oorlog. Emma zou dit wel kunnen lezen. Die zou ons er over vertellen. Natuurlijk ga ik dit boek aan onze meiden laten zien en mogen ze zelf kiezen of ze het willen lezen. Ik ga ze ook vertellen dat het verhaal waargebeurd is. Achterin staan zelfs foto’s. Het is dus echt een verhaal van een leeftijdsgenootje in de oorlog en daarom toch ook erg bijzonder om te lezen.

Waar te koop

Dit waargebeurde, spannende boek van uitgeverij Lemniscaat heeft ruim 200 pagina’s en kost € 14,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot ISBN: 9789047714156.

Dit is een gesponsorde blog met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie